PDA

Zobacz pełną wersję : zakladam brzankarium

krzysiaczeksiedlce
01-17-2006, 14:55
dzien dobry to bedzie reaktywacja mojego zbiornika bardzo prosze o uwagi na temat obsady za wszystko dziekuje akwarium 150l wym 66dl 40sze 55 wys obsada to:
brzana rozowa (jeszcze nie wiem ile prosze o pomoc)
brzanka sumatrzanska (tez nie wiem ile)
na dno ostoski jak znajde w sklepie jak nie to kirys pstry lub spizowy a
i 3 kosiarki z poprzedniego zbiornika

Matik
01-17-2006, 17:33
Może być a i brzanek sumatrzańskich dodaj co najmniej 7 różowe tak samo wydaj jedną kosiarkę i pamiętaj o roślinach twardolistnych!!!!

krzysiaczeksiedlce
01-17-2006, 18:56
a czym najlepiej karmic brzanki pokarmem roslinnym??

Matik
01-17-2006, 19:14
Tak ale tylko 2-3 razy w tygodniu reszta mięsne np. ja karmię

TETRA PHYLL-pon. śr. piąt.niedz.
TETRA MENU-wt. czw. sob.
narybek TETRA MIN BABY-codziennie

Ja karmie brzanki 2 razy dziennie + co trzeci dzień wieczorem pokarm Tetry w tabletkach wieczorem. Brzanki to uwielbiają.

krzysiaczeksiedlce
01-17-2006, 20:21
Matik bardzo ci dziekuje moja wiedza o brzankach jest nie wielka wiec jak bys mogl mi cos doradzic albo podpowiedziec o brzankach bym byl ci bardzo wdzieczny

krzysiaczeksiedlce
01-17-2006, 22:07
innych tez zapraszam do wypowiadania sie na temat brzanek dotyczacych uwag jakie mam zastosowac podczas ich trzymania w akwa

Kubek75
01-18-2006, 21:32
Tak ale tylko 2-3 razy w tygodniu reszta mięsne np. ja karmię

TETRA PHYLL-pon. śr. piąt.niedz.
TETRA MENU-wt. czw. sob.
narybek TETRA MIN BABY-codziennie

Ja karmie brzanki 2 razy dziennie + co trzeci dzień wieczorem pokarm Tetry w tabletkach wieczorem. Brzanki to uwielbiają.

A dlaczego karmisz roślinnym tylko 2 razy w tygodniu? Są jakieś przeciwskazania? Ja karmie codziennie, razem z ochotką. Rybcie mają się świetnie, ale może o czymś nie wiem.

krzysiaczeksiedlce
01-18-2006, 21:37
to nic sie nie stanie jak bede jednolitym pokarmem je karmil
:?: :?: :?:

krzysiaczeksiedlce
01-18-2006, 21:57
np roslinnym

Anka łódź
01-27-2006, 20:51
Sam pokarm roślinny to za mało. Brzanki wymagają urozmaiconego pokarmu. Polecam robaczki przeplatane małymi porcjami płatków roślinnych i może jeszcze coś z witaminkami. przy jednolitym pokarmie zaczną chorować.
Jeśli chodzi o gat to polecam brzankę odeską, przepiękna rybka choć cały urok pokazuje dopiero jak podrośnie. Sumatry czują się świetnie też z mszystą bo to ich mutacja genetyczna.
Jeśli chodzi o kirysy to pamiętaj że to rybki stadne- minimum to 5 szt.
Powodzenia!

barbus
03-30-2006, 23:36
Polecam gorąco brzanki pióropuszowe (b. arulius) - super, mniej barwne ale równie piękne brzanki klown (b. everetti) no i oczywiście brzanki purpurowe. Ja w akwa 450l trzymam same brzanki. Myślę że kto raz zacznie trzymać brzanki pozostanie im wierny na zawsze. Jest wiele pięknych gatunków (czarnoplama-filamentoza, czarnopręga, liniowana, dwuplama, najarani, panda-melanophyx, zielona, brokatowa itd) wszystkie godne polecenia, trzeba jednak pamiętać aby nie trzymać razem tych spokojnych z tymi bardzo żywiołowymi (np. sumatry i różowej długopłetwej)i dużych z małymi (fiamentozy i wielkołuskiej).
Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Anka łódź
03-31-2006, 07:53
Zgadzam się w pełni. Sama miałam brzankarium przez dobre 3 lata i uwielbiałam te rybki. Trzymałam niezły przekrój gatunków ale najbardziej lubiłam jednak mszyste i sumatrzańskie. Polecam też rekinie bo są piękne , ale należy pamiętać że rosną dosyć duże i potrzebują własnego towarzystwa bo inaczej im odbija :evil:

Krzysiek5
04-02-2006, 19:29
W lutym, w magazynie Nasze akwarium, był bardzo obszerny artykuł na temat zakładania brzankarium, a w tym miesiącu jest druga część. Jak mi podasz e-mail i znajdę trochę czasu, to mogę Ci przesłać.

cost
04-02-2006, 23:50
Trzymałem kiedyś różowe, brokatowe i wielkołuskie i gdybym jeszcze raz miał zakładać akwa z brzankami to chyba wziąłbym większe stadko samych różowych. Super rybki, bardzo śmiałe i łatwe w utrzymaniu i rozmnażaniu. No i oczywiście piękne kolorki, szczególnie na tle soczystej zieleni roślin.

Xriss88
04-16-2006, 17:12
Witam!
Jakie brzanki jedza slimaki?
Czy brzanki rozowe jedza slimaki (zatoczki)?