Zobacz pełną wersję : Jaka temperatura jest najlepsza dla paletek i...
Jaka temperatura jest najlepsza dla paletek i jakie rośliny można hodować z paletkami :?: prosze o rade :)
jak na razie mam 3szt w kwarantannie a tam pare żabienic i crypcie (roślinki w doniczkach) żeby rybcie miały się gdzie chować i temp. mam 30-31stopni. nie zauwarzyłem złego wpływu na żabienice. a tak poza tym to młode podobno lepiej w wyższej temp. ok 30stopni. dorosłe mogą mieć 27.
witam cię. Z temperaturą u Palet jest różnie. Jeżeli masz nowe ryby wprowadzone do zbiornika to napewno muszisz miec temperaturę wody ok. 30 stopni.Równiez gdy widzisz jakies problemy pokarmowe u swoich pupilków to koniecznie podciągaj temp. nawet do 32 stopni. Paletki są rybusiami o bardzo delikatnym przewodzie pokarmowym, a wyższa temperatura wspomaga ich trawienie, takwięc dopuki nie wyczujesz jakie jedzenie bendzie dla nich dobre trzymaj je lepiej w wyższej temperaturce. Potem możesz sobie przejśc do temp. 28 stopni. Jeżeli chodzi o roślinki to większość Ehinodorusów bardzo dobrze znosi temp. między 28 a 30 stopni. Nie wiem niestety jak ze zwartkami. Roślina dobra w takie temperaturki i miękką wode to "bulwa lotosa" Nie zapomnij jednak podstawa u palet to dokładna opserwacja ich zachowania i barw przez ich właściciela!!!