Zobacz pełną wersję : azjatycka służba porządkowa?
Mam zamiar założyć akwarium, w granicach 54l, z ok 10 kardynałkami. Chciałabym żeby żyły z rybkami z ich biotopu, ale nie mam zbyt duzej wiedzy akwarystycznej i nie orientuje się, jakie azjatyckie rybki (łatwe w chodowli i o możliwie niskich wymaganiach) mogłyby pełnić rolę służby porzadkowej? Najpierw myślałam o kiryskach, ale potem mnie natchnęło na biotop...:P. I czy jakieś inne rybki z azji oprócz "porządkowych" mogłyby zamieszkać w takim akwa?
Może spróboj krewtki są swietną służbą pożądkowa i glonożerną (ale traktuj je z równą uwagą jak innych mieszkańców akwarium) i wiele gatunków pohodzi z azji. polecam stronę o krewetkach
http://www.akwaria.pl/krewetki/index.html
co do krewetek to się zastanowie.. jeszcze o tym nie myslałam:p a z rybek nic się nie nadaje? i co by mogło żyć w zgodzie z kardynałkami w takim małym akwa? czy moze lepiej stworzyć jednogatunkowe i roślinne? Pozdrawiam
No to w takim razie proponuje Ci Cierniooczki (zwane też Piskorkami). W handlu spotyka się najczęściej dwa gatunki Cierniooczek khula (Pangio khuli) i Cierniooczek myersa (Pangio myersi). Rybki rosna odpowiednio do 8 i 10 cm. Lubią wodę podobną do Kardynałków lecz troche cieplejszą. Polecam ustawić grzałkę po środku wymagań obu gatunków ok 23 stC. Cierniooczki zajmują strefę przydenną (tak jak kiryski) więc warto zapewnić im podłoże bez ostrych krawędzi, a także troche kryjówek i gąszczu roślinnego. Oba gatunki lubią toważystwo więc warto mieć min. 3szt. Bardzij polecam Ci C.myersa poniewarz jest bardziej aktywny w dzień i lepiej go widać w akwa.
Poszukaj jeszcze ciekawych propozycji obsady w dziale forum poświęconym Azji troche tam tego jest i nie wiadomo co może Ciebie zainspirować.
Życzę powodzenia z akwarium :)
Cierniooczek khula (Pangio khuli) i Cierniooczek myersa (Pangio myersi)
Czy ktoś wię jak odróżnić od siebie te gatunki? W necie i książkach nie znalazłem nic konkretnego :(
Nie wiem czy tak jest zawsze, ale na na wiekszości fotografi ciemne plamy (pasy) u C. myersa sięgają dużo niżej, tak że prawie nie widać że brzuch jest jasny.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy trzymanie Cierniooczka (2 lub 3szt.) w akwarium 50x30x35 [52L] to już zbrodnia? Do towarzystwa miały by 3 bojowniki (1+2) i 3 otoski.
Powinno być OK, zwłaszcza że towarzystwo będzie bezkonfliktowe, byle był delikatny żwir i troche kryjówek