Zobacz pełną wersję : Czy można włożyć mocniejsze oświetlenie do akwa 96l(18W)
Wydaje mi się, że jest za słabe oświetlenie w moim akwarium, bo w 63 litrach mam 15W i tam jest białe, ładne oświetlenie.
Mogę włożyć w pokrywę tylko jedną świetlówkę, a nie chcę rujnować obudowy. Czy można bez problemu założyć np. 25-30W? I jakiej marki i jaki model najlepiej? Ludzie piszą, żę Phillpsy są najlepsze, więc który model, jeśli miałaby być tylko jedna. Z góry dzięki za pomoc :D
guruking
06-27-2004, 21:11
ja zakupilem model 840 i mi sie podoba :D
Pozdrawiam
Niestety nie da rady. Świetlówki różnią się długością, więc jeżeli nie możesz rozsunąć oprawek to nie dasz rady nic zrobić. Zastanów się jednak nad przeróbką pokrywy, a ewentualne uszczerbki w jej wyglądzie wynagrodzi Ci wygląd zielska w baniaku. :D
dzięki :)
spróbuję coś wykombinować, a jak nie, to spróbuję przebudować pokrywę.
jeżeli chodzi o philipsy to seria 840 jest najlepsza bo ma najwięcej lumenów na wat (IMHO). możesz kupić belkę oświetleniową na dwie świetlówki i to będzie lepiej od tego co masz teraz. a przymocować taką belke będzie łatwiej niż przerobić pokrywę firmową.
ile może taka belka kosztować i jak ją przymocować?
belka to 40-60zł w zależnośći od długości, a przymocować to już jest bajecznie prosto
no to spoko :D
teraz tylko trzeab chęci i będzie fajnie.
jeśli dobrze zrozumiałem, to taka belka moze byc na dwie świetlówki, czyli mogę włożyć Phillipsa 840 i coś dla roślin. słyszałem o takiej 'flora', jakiej to firmy i czy jest dobra?
możesz kupić na jedną albo na dwie bo chyba nie produkują na więcej :twisted: ale flora to pewnie osrama a ja z jednej strony odradzam bo daje ładne światło czerwone i np. cryptocoryny o zabarwieniu czerwonym wyglądają super to jednak rura ta ma za mało lumenów bo chyba 400. TLD840 z philipsa jest najlepsza bo ma na 18W 1350lm.
no to ponad 3x wiecej.....czyli najlepszym rozwiazaniem byloby 2x phillips 840 na belce :)
Zazwyczaj jest tak, że specjalistyczne rurki dla roślin mają niej lumenów niż zwykłe. Wszelki Flory, Gro-luxy i inne Aquarelle będą słabsze niź seria TLD czy Lumilux. Powinno dążyć sie do tego, żeby w baniaku było ok. 35-65 lm/l
W takim razie pytanko do Yeti:
Chciałbym coś dołożyć do kompletu Philips Aquarell i Osram Fluora, co byś polecił (chodzi o 18W).
Nie przepadam za OSRAMEM, poleciłbym Philips TLD z serii 9xx lub 8xx. Ale tak naprawdę odpowiednia jest każda świetlówka, która ma współczynnik oddawania światła na poziomie 80-90.
Co do temp. barwowej to IMHO najlepsze są rurki 4000K lub 6500K. Na Twoim miejscu dobrałbym rurke tak, aby uzupełnić widmo tych, które już masz.