Zobacz pełną wersję : 54 litry i brzanka sumatrzańska czy to możliwe???
Witam jestem nowy na tym forum. Chciałbym zmienić swoje dotychczasowe akwarium i wprowdzić do niego tylko brzanki sumatrzańskie? Jakie rośliny są dla nich najlepsze i czy wogóle możne je trzymać w akwarium 54l :?: :?: :?: :?:
Brzanka sumatrzańska to ryba stadna ale w 54 litrówce możesz spokojnie umieścić od 6 do 8 osobników. Nie należy jej trzymać z rybami o długich płetwach gdyż je im obgryza
temperatura ok. 25 stopni
rośliny o twardych liściach np. mikrozorium kryptoryna itp. :)
Ja trzymałem brzanki z górami i nie obgryzały płetw:P
kamyllo2
01-15-2006, 11:01
Brzanka sumatrzańska......... ech to były piękne czasy! Z tym obgryzaniem płetw to raczej jest bardziej prawdopodobne niż mniej. Na pewno zdarzają się wyjątki, że tego zjawiska nie ma ale to tylko wyjątki. Wiem na pewno, że agresja tych rybek maleje wraz ze wzrostem liczby sztuk w stadzie. Brzanki bardziej wtedy interesują się swoimi zachowaniami socjalnymi, że się tak wyrażę, niż resztą świata. tylko problem w tym, że czasem zdażają się momenty znudzenia i chęć podgryzania powraca. Akwarium jednogatunkowe - super.
W 54 litrach 6 do 8 sztuk to dobry pomysł. Rybki raczej na pewno skarleją odrobinkę, ale im większe stadko tym lepiej (i ładniej).
Rośliny twarde to też dobry pomysł. Ja kiedyś próbowałem wprowadzić "lisi ogon" do akwarium z brzankami sumatrzańskimi i niebywale zainteresowały się stożkiem wzrostu :wink: . Roślinki miękkie - to tylko do tarła. Bardzo ładnie wygląda pospolity nurzaniec i fikuśny korzeń na drobnym żwirku. A jeszcze lepiej, jak wszystko pomnożymy razy np 5?
Ja trzymałem brzanki z górami i nie obgryzały płetw:P
jak ty zmieściłeś te góry w akwarium?? :D
kamyllo2
01-15-2006, 16:48
:D :D :D :D No tak. Może przeniesiemy się do dzału HUMOR?