PDA

Zobacz pełną wersję : sceny zazdrości u barwniaków

skarpetix
01-12-2006, 12:04
We wcześniejszym poście pytałem co to za barwniaki ponieważ nie byłem pewny czy mam samca i samicę w tym samym gatunku. Chociaż pływały razem od pół roku mieszkały w domku z kokosa, to do darła nie przystąpiły
wasze podpowiedzi pomogły mi podjąć decyzję. Samiec najprawdopodobniej czerwonobrzuchy {kupiłem jako szmaragdowy) samica na pewno szmaragdowy. kupiłem więc samicę czerwonobrzuchego i po kwarantannie wpuściłem do akwarium samica była całkowicie niewybarwiona wręcz wyblakła. po wpuszczeniu w przeciągu kilku sekund zainteresował się nią samiec oraz stara samica wszystkie w mgnieniu oka przyjęły niesamowite intensywne barwy, jakich u mojej parki nigdy nie obserwowałem.
Samiec bardzo zainteresował się nową samicą , stara samica natomiast zaczęła nową gryźć po ogonie i odganiać od samca. po kilku minutach takich przepychanek samiec wymyślił podstępny sposób. Odpłynął z obiema samicami na drugi koniec akwarium tam pozostawił nową ze starą wrzucił do domku z kokosa. Stara samica kokietowała go całą drogę jak nigdy dotąd.
Po odstawieniu starej szybciutko wrócił do nowej i rozpoczął zaloty. Zazdrosna stara szybko odnalazła flirtującą parkę i zaczęła gonić nową rywalkę samcowi nie pozostało nic innego jak wrócić ze swoją starą do domu. Po odprowadzeniu starej cały cykl się powtórzył i .... tak do nocy.
rano gdy wstało słońce i włączyło się światło w domku z kokosa siedział samiec z ...NOWĄ samiczką stara zaś siedzi a przeciwnym rogu akwarium samotna - samiec jej już nie kocha- natury się nie da oszukać były to dwa różne gatunki

Konkludując wydaje mi się ze gdzieś podobne zachowania w związkach już obserwowałem, i to nie w akwarium
poza tym, będąc samcem barwniaka wybrałbym tą starą bo moim zdaniem jest .....ładniejsza