PDA

Zobacz pełną wersję : ratujcie mojego otoska !!!!

markkk
06-25-2004, 21:39
witam
ratujcie go. lezy na dnie ze spuchnietym brzuchem, albo do gory nogami albo na boku albo czasami normalnie, zawsze byl przyczepiony do jakiegos liscia czy szyby. co sie z nimm stalo? mozliwe ze to reakcja na leki? wlewalem ostatnio costapur. dzisiaj podmianka 1/3 wody i wlalem bactopur patrzac na jego objawy. pomozecie mu ????????? parametry wody: 26 st., PH 6.5 - 7.0 , TWO przewaznie 9-13

Yeti
06-25-2004, 22:02
Wydaje mi się, że to może być reakcja na leki, ale niestety choroby to nie moja działka :(
Na co stosowałeś te leki? Bacropur to silny środek.
Jeśli masz odstałą wodę o rozsądnej temp. to spróbój przełożyć Otosa do innego naczynia. Woda musi być napowietrzana.

Zastanawiam się jednak skąd u Ciebie takie wielkie skoki TwO i pH.
Czy są to zmiany dobowe, czy w innym przedziale czasu?

markkk
06-26-2004, 14:49
Wydaje mi się, że to może być reakcja na leki, ale niestety choroby to nie moja działka :(
Na co stosowałeś te leki? Bacropur to silny środek.
Jeśli masz odstałą wodę o rozsądnej temp. to spróbój przełożyć Otosa do innego naczynia. Woda musi być napowietrzana.

Zastanawiam się jednak skąd u Ciebie takie wielkie skoki TwO i pH.
Czy są to zmiany dobowe, czy w innym przedziale czasu?

otosek ma sie juz lepiej po zastosowaniu bactopuru wlasnie, chyba ma jakies pasozyty, lek mu pomaga, a wahania TWO i PH nie sa dobowe tylko napisalem ze mniej wiecej zawsze takie mam parametry, mowie ogolnie jakie mam parametry w dluuuugim przedziale czasau a nie dobowo.

PS. dalej mi sie cos ocieraja rybki przewaznie neonki i kardynalki, ale przeciez ilez mozna leczyc ospe, a moze to nie ospa byla? mozna mieszac costaput i bactopur ????

Hammer
06-27-2004, 08:59
ocieranie kardynałków i neonków to moze być tarło ;)

markkk
06-27-2004, 09:50
ocieranie kardynałków i neonków to moze być tarło ;)

kurde a ja probuje leczyc, a nie wiesz co jest z moim otoskiem? ma zapadniety brzuszek i spada z szyby i lezy na boku na dnie, ale jak mowie cos ostatnio sie poprawil bo ciagle lezal na boku a teraz tylko czasami i juz probuje sie wdrapywac spowrotem na liscie i szybe, poprawilo sie mu chyba jak wlalem bactopur a przestalem wlewac costapur, oczywiscie caly czas podmiana wody ok 1/3 bo to silne leki. raz tylko wlalem bactopur i dzisiaj powinienem wlac druga dawke, wlasnie wymienilem czesc wody, wlewac ostatni raz bactopur ? moze polowe dawki ? mozliwe ze tez maja cdlugie cienkie odchody, ale nie wiem jakie powinien miec otosek. szybkko tez oddycha. duzo szybciej niz drugi.

Koleszek
07-01-2004, 01:19
Wyczytałem, że otoski są bardzo czułe na poziom azotanów. Może to to ?

XAC
07-01-2004, 07:38
Przy wlewaniu bactopura uważaj na amoniak i azotyny to dziadostwo dość skutecznie truje filtra i jego wydajność mocno spada.

markkk
07-01-2004, 15:08
witam
ratujcie go. lezy na dnie ze spuchnietym brzuchem, albo do gory nogami albo na boku albo czasami normalnie, zawsze byl przyczepiony do jakiegos liscia czy szyby. co sie z nimm stalo? mozliwe ze to reakcja na leki? wlewalem ostatnio costapur. dzisiaj podmianka 1/3 wody i wlalem bactopur patrzac na jego objawy. pomozecie mu ????????? parametry wody: 26 st., PH 6.5 - 7.0 , TWO przewaznie 9-13

niestety otosek odszedl :(

jedyne objawy to brak apetytu i chwiejne ruchy oraz lezenie na boku. i caly czas na dnie.