Zobacz pełną wersję : proporczykowce z Kap Lopez
wiem ze ten temat juz byl ale niegdzie nie doszytalam czy te rybki mozna trzymac w 22L (okolo) z bojka (nieagresywna) i dwoma kiryskami albinosami??
pozdrwaiwm
Leon1988
06-25-2004, 18:34
mówiąc o bojce masz na myśli bocję? Myślę, że parkę możesz dorzucić. Choć nie wiem jak z tą bocją. Z tego co wiem to one rosną dość duże i sądzę, że później może sprawiać problem (będzie za duża).
chodzilo mi o bojownika syjaskiego samice :lol:
Leon1988
06-26-2004, 09:02
aaa o samicę bojownika Ci chodziło. Myślę, że problemów nie będzie stwarzać.
Co myślicie o trzymaniu proporczykowców w 30l akwa z kiryskami? Czy to dobry pomysł?
futermelok
10-08-2005, 09:19
Pomysł jak najbardziej dobry i godny realizacji.
Przejrzyj sobie strone PKK
ddawidek8
10-08-2005, 15:43
jak poprzednik: pomysl dobry, ale chcialbym wiedzieć jakie kiryski i jakie proporczykowce chcesz i przede wszystkim w jakich ilosciach chcesz je trzymać :) ja proponuje jak w temacie Cap Lopezy 1+2 (samiec+samiczki), i około 5 kirysków najlepiej jakieś mniejsze gatunki np Corydoras hastatus (trudno je niestety dotać. . . :/ )
:) mozesz dorzucić jeszcze 3 otoski albo 2 slimaki (np. ampularie). Pamietaj tylko zeby zapewnić dużo kryjowek, bo w mojej 50 proporce zawziecie sie ganiaja, no i samiec moze zameczyc samiczke na smierć jesli nie bedzie miala mozliwosci schronienia. Jesli liczysz na rozrod to proponuje duzo roslin plywajacych, kabomb, rogatkow, mchu, itd. W przypadku Cap Lopezow parametry wody nie sa wazne, poniewaz przyzwyzajaja sie do wody kranowej. W moim akwarium temperatura wynosi 26st, Tw:12, Tw:8, lekko kwasna, i co tydzien mam kilka zarenek ikry :)
pozdrawiam,
jonioslaw
04-14-2006, 10:03
Witam. hoduję proporczyki od jakichs dwoch lat i postanowilem przygotowac dla nich oddzielny zbiornik 34L. w związku tym pytanie:
czy nie bedzie on za mały zeby trzymac w nim propoce (nigeryjski + z cap lopez). ewentualnie ile sztuk mozna wpuscic aby doczekac sie potomstwa. slyszalem tez ze dosyc latwo sie one ze soba krzyzują dajac dosyc nieciekawe potomstowo. załaczam tez zdjecie nowego zbiornika. licze na propozycje wystroju, tak by stworzyc im w miare idealne warunki...o ile to w ogole mozliwe w tak malym baniaczku :)
Wesołch Świąt :)
Kasia250
05-22-2006, 14:47
Co tydzien mam kilka ziarenek ikry pozdrawiam,
Mógłbyś zrobić zdjęcie ikry Cap Lopezów? Szukałam na internecie, ale jeszcze nigdzie nie znalazłam.
Myślę że musisz dorzucić coś pływającego bo jest za jasno. Proporce lubią dużo roślin, gdzie chętnie się wycierają-mech jaw., rogatek, kabomba, wywłócznik. Do Twojego 34L akwa proponowałbym wybrać tylko 1 gatunek gdzie samice zdecydowanie będą przeważać.
Poczytaj http://www.pmail.pl/~hobby/jacek/
delTORO
Ja radziłbym 1 samiec +3 samice :D