Zobacz pełną wersję : Chore Palety:(
kriss223
06-24-2004, 13:43
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choroby! Poda objawy! Na pierwszy rzut oka nic nie widać poza szybszym oddychaniem.Jednak gdy ryba ustawi się przodem do szyby widac na calym ciele taki biały nalo(miejscami białe plamy, wygląda to tak jakbym wysmarował miejscami rybę jakimś tłuszczem np gdybym mosła na nią naniósł).Co jakiś czas ryby wykonuję skokowe ruchy i mają taki odruch jakby chcialy coś wypluć! Oprócz tego są bardzo płochliwe:( Próbowałem już wszelkich leków na pasozyty oraz na bakterie...Co to może być i czym uda mi się to zwalczyć???Czy sól kuchenna i temp 34 stopnie mogą pomóc??? Stosowałem już leki z Tetry na pasożyty, z Sery również.Był Neguvon i Borgal. Nic nie pomogło:(Prosze pomóżcie bo chyba tracę dobraną parę paletek.
zajrzyj na http://www.discus.org.pl/forumsm/ tam masz dział choroby, dawkowanie lekarstw a jak tam nic nie doczytasz to na forum ktoś da ci odpowiedź. jedyne co mi się nasówa na myśl to jakieś zmiany na skórze. ale nie jestem jeszcze specjalistą co do palet bo sam mam je dopiero od tygodnia. jeszcze jedno NIE LEJ NIEPOTRZEBNIE LEKÓW JAK NIE WIESZ CO TO ZA CHOROBA.
Na pierwszy rzut oka nic nie widać poza szybszym oddychaniem.Jednak gdy ryba ustawi się przodem do szyby widac na calym ciele taki biały nalo(miejscami białe plamy, wygląda to tak jakbym wysmarował miejscami rybę jakimś tłuszczem np gdybym mosła na nią naniósł).
szybszy oddech nie oznacza choroby - paleta najedzona robi dokladnie tak samo. moim zdaniem jest to sluz. podawanie lekarstw do akwarium w tym przypadku to najglupszy pomysl bo rybe meczysz. Jezeli jeszcze zyje(ą) przenies rybe(y) do osobnego zbiornika daj lyzke stolowa soli kamiennej niejdowanej na 10l wody, podnies temp do 36 C i obserwuj.
kriss223
06-26-2004, 11:51
Na pierwszy rzut oka nic nie widać poza szybszym oddychaniem.Jednak gdy ryba ustawi się przodem do szyby widac na calym ciele taki biały nalo(miejscami białe plamy, wygląda to tak jakbym wysmarował miejscami rybę jakimś tłuszczem np gdybym mosła na nią naniósł).
szybszy oddech nie oznacza choroby - paleta najedzona robi dokladnie tak samo. moim zdaniem jest to sluz. podawanie lekarstw do akwarium w tym przypadku to najglupszy pomysl bo rybe meczysz. Jezeli jeszcze zyje(ą) przenies rybe(y) do osobnego zbiornika daj lyzke stolowa soli kamiennej niejdowanej na 10l wody, podnies temp do 36 C i obserwuj.
Włanie tak zrobiłem:)Dzięki za radę:)Ile czasu mam trzymać ryby w tej solance??
Włanie tak zrobiłem:)Dzięki za radę:)Ile czasu mam trzymać ryby w tej solance??
Az stwierdzisz ze wszytsko jest w pozadku ;) Temp zniz do 32 C po 5-7 dniach
kriss223
06-28-2004, 13:47
Ok dzięki za rady Szefie;)Napiszę o skutkach tej terapii:)
Ok dzięki za rady Szefie;)Napiszę o skutkach tej terapii:)
Jakie były skutki tej terapii solnej. Bo ja bym nie dał paletkom tyle soli do wody. Najwyżej 1 łyżka stołowa soli na 40 litrów wody.
pozdr Robert
kriss223
08-26-2004, 07:59
Terapia przyniosła wysmienite efekty! Rybki szybko wyzdrowiały i do tej pory mają się wyśmienicie:) Zastosowałem jednak mocniejszą niż polecona solanka (dałem 1 dużą czubatą łyżkę soli jodowanej na 10 litrów wody).Paletki zniosły tą dawkę bez żadnych niepożądanych skutków.Zaznaczam jednak że mam dorosłe palety i nie wiem jak młode zachowałyby się po takiej terapii.
Gorąco pozdrawiam:)