PDA

Zobacz pełną wersję : Minimum obslugi w morskim

adam17
01-03-2006, 10:26
Czesc. Nakrecilem sie ostro na morskie akwa. Jako ze jestem poczatkujacy chcialbym zaczac od akwarium fish only i za jakis czas rozbudowywac je o koralowce. Planowane akwa ma miec 350l. Problem w tym ze niestety jestem w domu tylko przez 2 tygodnie w miesiacu. Pod moja nieobecnosc rybciami zajmowalby sie ktos inny. Dlatego zalezy mi na zminimalizowaniu oblugi . Czy zatem mozecie powiedziec jakie sa niezbedne naklady pracy przy akwarium fish only oraz pozniej przy rofowym. Na ile mozna wszystko zautomatyzowac? Wiem ze mozna kupic dozowniki pokarmu ale czy uzupelnianie poziomow wody, kontrola i dozowanie brakujacych mineralow, czyszenie odpieniaczy i pozostalych elementow moze zostac zautomatyzowane? Jesli tak to na ile i z jakimi kosztami sie to wiaze? Mozecie polecic sprzet ktory wymagal bedzie najmniej obslugi?
pozdro

paletka6
01-03-2006, 14:27
jeżeli jesteś co drugi dzień w domu to można spokojnie założyć Fo lub rafowe jeżeli 2 tyg pod rząd to już gorzej.Przyda Ci sie stała dolewka odparowanej wody np za pomocą elektrozaworu i ro lub pompy peralistycznej np.Niveaumat koszt około 350zł.mikroelementy można dozować za pomocą pompy dozującej ale są dość drogie.
P.S wątpie aby sie dało zautomatyzować czyszczenie odpieniacza :D:D Chyba że zaprogramujesz domownika :Dnie musisz go przecież często czyścic raz na miesiąc starczy.Najlepiej aby któryś z domowników znał sie troche na rzeczy i codziennie karmił ryby, sprawdzał ich stan zdrowotny,kontrolował sprzęt a w razie czego dzwonił.

harnas
01-03-2006, 16:53
Da sie zautomatyzowac. O tym siwadcza zbiorniki wystawowe.
Tak jak wspomnial paletka. Potrzebna jest dolewka. Mozna dodatkwow zrobic system na plywakach i elektrozaworach aby uzupelniac wode w dolewce.

Do akwarium 350 l mozesz kupic duzy odpieniacz z dodatkowym zbiornikiem na brudna wode. Wtedy mozesz to czyscic co 2-3 tygodnie.

Poza tmy warto miec kogos kto sie zna na rzeczy aby mogl podjechac w razie awarii...

Tak przy okazji, mam w tej samej chwili podobny problem. Szykuje sie do wyjazdu na 4 miesice i planuje akwairum tak aby bylo bezobslugowe. W razie czego to pisz...