Zobacz pełną wersję : Czy moge trzymac w 200l 4 paletki i...
4 skalary,20 neonów,5 bojci wspaniałych,3 glonojady,2 kosiarki??Czy to za dużo ryb?Czy paletki mozna trzymac z tyloma rybkami ??prosze o rade
Obawiam sie, ze nie za bardzo. Proponowalbym zwiekszyc obsade skalarow do max 6 sztuk i dac sobie spokuj z dyskowcami. Poza tym 5 bocji na takie akwarium to stanowczo za duzo !!!
Jak dla mnie to twoje akwa już jest max wypełnione rybciami
lepsze paletki niż skalary(paletka jest o wiele cenniejszą rybą akwariową)
co do bocj to 2-3 na 100% wystarczą.
Ceny skalarów max.50 zł
a paletek max.300 zł
Co do skalara to przeżytek trudnowychodować ,ikre zjadają itp.
Odradzam trzymanie paletek ze skalarami gdyż te posiadają pasożyty
które bywają śmiertelne dla paletek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
P.s
Dyskowce- ryba ta jest z odłowu
Paletka-forma hodowlana
.............Co do skalara to przeżytek trudnowychodować ,ikre zjadają itp.
...............
Masz bardzo "interesujące" (subiektywne) podejście do tych ryb. Przecież to to nie zabawki, telefon czy coś innego :?Przecież palety są jedne z najtrudniejszych ryb w hodowli i czasem też zjadają swoje potomstwo (tak się zdarza też u innych ryb) choć na ogół są troskliwymi rodzicami przez te kilka pierwszych dni. :lol:
cłowieku mi chodzi o to że wogóle jak byś sie strał o to by para skalarów wyprowadziła młode to i tak by ci się nieudało gdyż zjadają one ikre bądź wylęg.
Ja miałem około 20 par skalarów które odbywały u mnie tarło ale i tak nic się nieudało z tych tareł gdyż skalary niepotrafiły wuprowadzić larwy a co się z tym wiąże zjadanie ikry.
Oczywiście niemiałem 20 par w zbiornikach tylko przez te 4-5 lat miałem aż tyle skalarów.
I tylko wylęg w innym akwarium (bez rodziców dał dobre rezultaty)
a co do paletek to powiem ci szczerze to niejest najtrudniejsza ryba
i tylko czasem zjadają ikre a nie tak jak u skalara że prawie każde tarło kończy się konsumowaniem ikry przez rodziców !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
więc mi niemów o takich pierdołach
cłowieku mi chodzi o to że wogóle jak byś sie strał o to by para skalarów wyprowadziła młode to i tak by ci się nieudało gdyż zjadają one ikre bądź wylęg.
a nie tak jak u skalara że prawie każde tarło kończy się konsumowaniem ikry przez rodziców !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestes w bledzie. Nie jest to zadna regula, ze wszedzie musi byc tak jak u Ciebie. Moje skalary za kazdym razem wyprowadzaja mlode i nie musze rodzicow wylawiac. Opiekuja sie malymi jak nalezy.
Ja miałem około 20 par skalarów które odbywały u mnie tarło ale i tak nic się nieudało z tych tareł gdyż skalary niepotrafiły wuprowadzić larwy a co się z tym wiąże zjadanie ikry.
Oczywiście niemiałem 20 par w zbiornikach tylko przez te 4-5 lat miałem aż tyle skalarów.
I tylko wylęg w innym akwarium (bez rodziców dał dobre rezultaty)
a co do paletek to powiem ci szczerze to niejest najtrudniejsza ryba
i tylko czasem zjadają ikre a nie tak jak u skalara że prawie każde tarło kończy się konsumowaniem ikry przez rodziców !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tu chodzi o dyskusje a nie wykłucanie. Przykro mi, że miałeś pecha ze skalarami. Tylko wyraziłem swoje zdanie (pierdoły) jak przeczytałem twoją wypowiedź (czyt. PIERDOŁY) :wink:
dziadekk
09-14-2004, 18:10
Tu chodzi o dyskusje a nie wykłucanie. Przykro mi, że miałeś pecha ze skalarami. Tylko wyraziłem swoje zdanie (pierdoły) jak przeczytałem twoją wypowiedź (czyt. PIERDOŁY)
:? :? :? :? :? :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Od tego właśnie się zaczynają kłótnie.
Nie chciałbym zamykać tego wątku, więc proszę o kontrolowanie swoich wypowiedzi. :twisted:
Ok szefie, już będę grzeczny :D
Początkujący12
11-11-2004, 18:21
Ciekawi mnie to dlaczego wszyscy zaczeliście temat od rozmnażaniaa skalarów i paletek??
Może on sobie nawet nie życzy potomstwa skalarów lub paletek (tak myślę mogę się mylić).
Boję się że skalary lub paletki mogą zjeść neonki i kosiarki.
A co do chorób które mogą mieś skalary, dla których są niegroźne a dla paletek śmiertelne. Nieco to mnie dziwi, ale nie mam zdania bo nie choduje tych ryb.
Hmmm. a co dodania do obsady i odjecia to śądzę że może być.
watpie czy skalar bądź paletka dała by rade zjeść kosiarke
a co do neonów to są bardzo podzielona zdania więc poszukaj w necie co na ten temat piszą
P.s
Paletka-forma hodowlana
:5: :5: :5: :5: :mrgreen:
Sliwka69
12-09-2004, 22:14
ja się jeszcze dorzuce .
Skalary ( i nie tylko ) często zjadają ikrę gdy coś im w otoczeniu , warunkach nieodpowiada , jeśli są niepokojone , warunki są niestabilne itp .
Dwa jak ze wszystkimi rybami trzeba do tarła zestawiać odpowiednie pary tzn unikać chowu wsobnego którego wynikiem nierzadko bywa właśnie zniekształcenie zachowań rozrodczych .
W ciągiu 4-5 lat taki przerób ??
Dlaczego ?? jakim cudem ??
Na podsumowanie tematu ludzie wyluzujcie .
P.s
Paletka-forma hodowlana
:5: :5: :5: :5: :mrgreen:
NIe bardzo moge sie zgodzic z tym stwierdzeniem.