Zobacz pełną wersję : Ośmiornica
Witam, od pewnego czasu interesuje się akwarystyką morska troche szperam w internecie, ale jeszcze niespotkałem się z opisem hodowli ośmiornicy, napiszcie mi czy można w takim akwa hodować ośmiornicę mile widziane linki do gatunków i opisów hpdowli
Można hodować, akwa jednogatunkowe, wklep sobie haplochlaena - to najmniejsza i najtańsza ośmiornica u nas (ok 400pln chyba) - ma tylko jeden feler - na jej jad nie ma antidotum :twisted:
No i zwierzaki wymagają bardzo dobrej jakości wody.... i baardzo dobrego zabezpieczenia zbiornika - lubią wycieczki... :twisted:
tak myślałem że ta mi podsuniecie szkoda tylko że niema opisów polskich do niej, osmiorniczka bardzo ładna, czyli mam rozumiec że jeśli chciałbym ją hodować to mogę zapomnieć o rybach i innych zwierzakach? czy jakieś mogą z nią egzystowac niewchodząc sobie w drogę, a ona potrzebuje akwarium rafofego czy inny typ, i jakiej wielkości minimum akwa ma być??
Baensch podaje min. długość zbiornika dla niej 100cm.
Bardzo dobra jakość wody z minimalną zawartością azotanów.
Żre skorupiaki, małże i ślimaki.
Najpierw pobawiłbym się z czymś prostszym na Twoim miejscu...
nie chcę jakoś odnawiać tematu, ale od jakiegoś czasu interesuję się blueringami (czyli hapalochlaenami) i coś o nich wiem. więc zarejestruj się na tonmo.com, tam jest opis i zdjęcia akwarium dla blueringa
apropo korali: nie jedzą ich i mogą być z nimi akwa. na reefcentral jednemu kolesiowi blueringa pożarł ukwiał (powinien umrzeć ale miał się dobrze). trzeba pamiętać że ośmiornice w ogóle nie mają kości i jedyną twardą cześcią ich ciała jest "dziób" którym wstrzykują jad. hapalochaleny w zależności od gatunku rosną maksymalnie do 5cm długości ciała i 10cm długości ramion. mowa o hapalochalena lunulata do kupienia w sirenie za 300zł. one mogą się przecisnąć nawet przez najmniejszą szczelinę więc awka musiałbyś zabezpieczyć. ja się powoli przymierzam do hodowli blueringa, akwa będzie miało 126l tyle że będzei praktycznie całkowicie izolowane od reszty obiegu i mieszkania ;). konkretnie do akwa będzie rurką 2" podłączone drugie akwa, ok. 50l i będę musiał w jakimś sposób "przeganiać" ją ndo drugiego akwa na podmiany wody i odmulanie. poza tym to najbardziej jadowite stworzenia na świecie, po kilku minutach przestaje ci pracować sere i płuca więc umierasz ;)
poza tym nie są one agresywne, żywiuą się krabami i innymi skorupiakami. w telewizji widziałem jak koleś brał pod wodą taką na rękę, był w TVP 2 taki program
pozdro
Adi co Ty będziesz trzymał?? :D:D:D:D
Kiedy Ty przestaniesz fantazjować i pokażesz fotosy choćby tych Twoich 60....30 litrów ??
fotka jedna za chwilę ukaże się w dziale galeria :D odkryłem że można wysyłać mmsy z komórki na e-mail ;) pozdro
Adi - widziałem tą "fotkę" - przyjmij dobrą radę - dopóki w Twoim baniaku jest tylko żywa skała a tak wytrzymałe stworzenia jak grzybowieńce i zoanthusy Ci padają, nie dawaj innym rad jak zakładać akwarium morskie.
Dla Ciebie to fajna popisówka ale dla tej drugiej osoby to może być późniejszy horror.
paletka6
01-22-2006, 21:38
Racja,na dodatek włożył bym tam odpieniacz więcej by pomógł niż zaszkodził ale adi wie lepiej........
i sprawa ośmiorniczki juz z głowy :)
http://www.mos.gov.pl/1prace_legislacyjne/projekty_do_konsultacji/ochrona_przyrody/projekt_23.01.2006.pdf
Z jednej strony rozumiem bo coraz więcej się słyszy o przypadkach gdzie nieodpowiedzialni ludzie mający zwierzaki stanowiace potencjalne zagrożenie zachowują się jak banda idiotów - czyt. np wywalają młode ptaszniki na ogródki, czy wypuszczają piranie do jezior gdzie kąpią się ludzie....
Z drugiej jednak nie wyobrażam sobie aby ludzie poodawali swoje skrzydlice, pająki, węże etc ;] - podejrzewam, że nie było by miejsca nawet na połowę tego co przesiaduje jako pupile u nas w domu :D
Edit - zapomniałem, że przecież Adi buduje schronisko 30 litrowe dla niepotrzebnych zwierzaków - problem z miejscem już rozwiązany :idea: