PDA

Zobacz pełną wersję : Mieczyki padają.Brak zewnętrznych objawów i nic nie pomaga

MEMJ
06-16-2004, 20:24
Mam mały problem a może duży poniewaz moje mieczyki dziwnie zdychaja.tj na łuskach i płetwach nie widać żadnych zmian( plam i tp).Rybki po prostu zaczynają dziwnie sie poruszać .Przestają jeść i mają niestabilny oddech( szybko oddychają) pływają przy dnie i po ok 12 godz padają. Ale tylko mieczyki.Stosowałem Baktopur sera potem Baktopur direct w tabletkach ( jedna tabletka na 60 litrów) i znowu zgon.Teraz wlałem akryflawine i podniosłem temp do 28stopni.Nie wiem czy dobrze zrobiłem Z obserwacji wynika ze nastepny mieczyk już pilnuje miejsca przy dnie pod filtrem i czeka na zgon:):). rybki są młode i szkoda no wiecie(:(::(:((::(:((:(:(:( :cry: :cry: :cry: Jak ktos może mi pomóc to bardzo prosze.

Klayman
06-17-2004, 09:25
Napisz cos wiecej. Jaka woda, kiedy byla podmieniana, pH, TWW TWO, NO3, NO2, PO4, NH3 ? To wszystko bedzie wazne. Jesli nie widac zadnych zmian chorobowych oraz rybki dosc szybko padaja stawial bym na zatrucie NO2 lub NO3. Szczegolnie mlode osobniki sa na to wrazliwe. Napisz jakie akwarium i ile tych mlodziakow jest. Napisz takze ile masz roslinek, czym nawozisz i jak czesto podmieniasz wode. Im szybciej to napiszesz tym szybsza bedzie pomoc.

Tylko prosba - nie wstydz sie jesli popelniasz radykalny bald i napisz prawde. Tu nikt Ciebie nie objedzie za bledy. Przeciez kazdy ma do nich prawo.

MEMJ
06-18-2004, 16:30
woda ma nastepujace parametry Ph 7,5 dkh 8
Akwarium ma ok 60 literków.

MEMJ
06-18-2004, 16:32
no i jeszcze wode podmieniam raz w tygodniu ok 10-15 litrów
woda jest odstana przez ok 5 dni i ma podobna temperature co w akwarium ok 25 stopni.Mam trzy ładne roslinki jakies amoazonki których nie nawożę .W tej chwili juz nie mam maluchów :((:(:(:bo juz ich nie ma

elektron
06-19-2004, 12:57
Dopisz jeszcze parametry NO2 i NO3 ,a wodę jak odstawiasz na tak długo to napowietrzaj

MEMJ
06-20-2004, 19:07
a czym to zbadać ??????
Bo nie nie wiem jak .

TooOld
06-20-2004, 20:37
Mam mały problem a może duży poniewaz moje mieczyki dziwnie zdychaja.tj na łuskach i płetwach nie widać żadnych zmian( plam i tp).Rybki po prostu zaczynają dziwnie sie poruszać .Przestają jeść i mają niestabilny oddech( szybko oddychają) pływają przy dnie i po ok 12 godz padają..

jeśli ryby się kołyszą to jest podejrzenie ichtiosporidiozy - a to już wyrok jesli to prawda. Mieczyki to tanie ryby i badanie i leczenie będzie dużo droższe niż one.
Ciekaw jestem : czy coś ostatnio dokupowałeś i czym karmisz.