PDA

Zobacz pełną wersję : Palaemon elegans

cianbo
12-27-2005, 11:23
Mam w akwarium z wodą i stworzeniami z Bałtyku 3 sztuki Palaemon elegans. Jedna dorosla około 5cm i dwie o połowe mniejsze. Ta duża tydzień nosila jajka i mam dzisiaj cale akwarium poruszajacych się 2mm przecinków. ;) Czy krewetki Palaemon elegans mogą sie rozmnażać partenogenetycznie czy ktorys z tych maluchów już, że tak powiem, "może"? ;)

SzymonS
12-28-2005, 21:47
Witam

Jestem bardzo zainteresowany wszelkimi informacjami na temat warunków w jakich trzymasz palaemon elegans.

Wielkość akwarium.
Woda- czy z Bałtyku, czy może zwykła woda zasalana akwarystyczą sola morską (jeżeli zasalana to ile o/oo) ?
Jakie i z czego podmiany wody ?
Temperatura wody.
Czy masz coś zielonego w akwarium(roślinki) ?
Jak długo żyją te trzy krewetki u Ciebie w akwarium ?
Czy karmisz ?
Czy krewetki maja problem z linieniem tzn. linienie trwa pare dni a same zwierzaki wychodzą po nim bez paru odnurzy ?
Czy krewetki po przeniesienu ze środowiska naturalnego do akwarium straciły intensywność kolorów tzn. wyblakły ?
Jaki masz podłoże w akwarium (pisek/żwirek) ?
Jakiś osprzęt- filtr, napowietrzanie.
Czy krewetki pochodziły z okolic ujścia Wisły czy z innego miejsca ?

Pytam dlatego, że sam próbowałem hodować powyższe krewetki niestety z marnym skutkiem.

Teraz kombinuje z urządzeniem akwarium tak aby na wiosnę ponownie spróbować z palaemon elegans.

Za wszelkie informacje z góry dziekuje.

Jeżeli chodzi o romnażanie to przypuszczam, że palaemon elegans raczej nie różnią się od innych krewetek i partogeneza raczej odpada.

cianbo
12-29-2005, 00:27
Witam

Akwarium ma 45 litrów. Woda jest z Bałtyku a konkretnie z Zatoki Gdańskiej, ubytki uzupełniam odstaną kranówą ;) Nie mam grzałki więc w akwa panuje temperatura pokojowa. Mam rośliny i glony znalezione po sztormach na plaży. Zielone glony to przysmak krewetek a niektóre rośliny sie przyjeły i powoli odrastają. Krewetki mam od momentu założeniu tego akwarium, czyli od sierpnia. Oprócz nich są jeszcze pąkle, sercówki, omułki, kiełże, wodożytki i jedna nereida ale ją widziałem tylko raz czyli tuż przed zagrzebaniem w piach. ;) Na poczatku miałem krewetki + dwie male babki bycze, ale te po podrosnieciu zaczely zżerać krewety i zostala tylko jedna. Rybki eksmitowałem, a w listopadzie mimo zimnej wody udało mi się dołowić jeszcze dwie. Zatem jest jedna od sierpnia a dwie od listopada. Karmią się same jedząc zielone glony, wydłubując pąkle i małże ale daję im też wszelakie mrożonki i suche pokarmy które lubią. Nie zauwazylem problemów z linieniem, po każdej wylince krewetka ma komplet kończyn i wąsików. :)
Są ładnie szkliście przezroczyste z niebieskimi i pomaranczowymi elementami na odnóżach. Te które w czasie transportu robiły się mętne, zdychały. Podłoże to piasek i kamienie z plaży. Filtracja to w jednym rogu wewnętrzny aqua-szut junior bio a naprzeciwko niego w drugim rogu sama głowica od juniora, woda natlenia się sama na styku dwóch strumieni wody. Krewetki odłowiłem przy umocnieniach starej Torpedowni Gdynia - Babie Doły. Dzisiaj mamuśka miała linienie i już nosi nowe jajeczka pod odwłokiem, czekam na drugi miot, tym razem może uda się ją w pore przenieść do kotnika. :)

Michał

SzymonS
12-29-2005, 21:51
Witam

Jestem pod wrażeniem zgromadzonej różnorodności zwierzaków a zwłaszcza utrzymaniem ich przy życiu.
Próbowałem podobnie.
Również woda z Bałtyku, tylko mniejsze akwarium- 25 l i żwirek zamiast pisaku.
Trochę mniej zwierzaków: krewetki, małże, lasonogi.
Niestety krewetki miały kłopoty z linienim i padły po kilku tygodniach.
Roślin i glony, które nie zostały pożarte przez krewetki też nie chciały się rozwijać.
Moje podejrzenia padły na wodę a dokładniej na temperaturę.
Pomimo braku grzałki a chyba za sprawą filtra aquael fan-mini wynosiła 22-25 st.C i przypuszczam, że mikro organizmy zawarte w Bałtyckiej wodzie zaczęły obumierać i woda stała się toksyczna.

Teraz próbuje stworzyć sztuczne środowisko.
Odstana kranówa zasalana morską solą akwarystyczną ok. 4g/l oraz rośliny akwariowe, które powinny znosić niskie zasolenie wody.
Jak się to wszystko ustabilizuje to czekam tylko aż pogoda umożliwi połów krewetek i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Szymon

paletka6
12-29-2005, 22:55
Witam
Niestety krewetki miały kłopoty z linienim i padły po kilku tygodniach.

Szymon

zacznij dozować jod a kłopot minie

Olo
01-02-2006, 19:12
Cianbo, daj znać jak uda Ci się podchować młode krewecie, ja próbowałem je karmić zawiesiną glonową (ReefPlankton bodajże) ale qpa i wszystkie młode padły :(

matek12
02-02-2006, 22:07
To mozna po prostu wlac morska wode, dowalic zwykly filtr, grzale i juz nazywac to akwarium morskim? Jednak jak widac akwarium morskie nie musi byc drogie :lol:

Olo
02-03-2006, 14:07
hehhehheeee a jak myślisz jak to wygląda w megaoceanariach na świecie?
Przykładowo - pompa o wydajności 40t/min, woda z morza i jedziemy - skromne 2000t zbiornika :P (tak jest np w Aalesund w norwegii)