Zobacz pełną wersję : bardzo bardzo ważne!! prosze was o pomoc!
ziomalka-puma
06-14-2004, 19:18
Otorz dzisiaj zauważylam że moja ryba (skalar) jedno oko ma takie wypukle! tzn. wiem że one mają wypukłe oczy ale ono jest 2 razy bardziej wypukłe niż drugie oko! a na dodatek jest tak jakby napuchnięte i otoczone czymś dziwnym! nie chce żeby ona umarła ponieważ (choć niektórym może się to wydać śmieszne) jestem do niej przywiązana, mam ją najdlużej, jush raz byla o krok od śmierci i przeżyla! nie chce żeby umarla na oko :/ pliska niech mi ktoś powie co robić! z góry thx
Poczytaj tutaj:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1101
Szukaj, to przydatna opcja.
ziomalka-puma
06-14-2004, 20:49
aha, masz racje Yeti... poprostu tak sie wystraszylam że zamiast mysleć racjonalnie to pisze :/ ale dzieki za link ... wygląda na to że moja ryba ma MYKOBAKTERIOZE... :( qr ... gdy wsypywałam jedzenie inne ryby jadly a ona nie... chyba będe musiała ją zabić ;( ;( ;( ... Mam nadzieje żeinne ryby są zdrowe bo jak narazie nie ma żadnych objawów...
No cóż ide to zrobić :( Zapalmy znicza dla mojej rybki
ziomalka-puma
06-14-2004, 20:53
poprostu nie moge... odizolowałam ją od innych ryb... Poczekam do rana może jej przejdzie...
Moze nie bedzie to pocieszeniem co napisze ale sa tego dobre strony. Na pewno nie masz MYKOBAKTERIOZY czyli gruzlicy rybiej. Obstawialbym raczej EXOPHTHALMIE i jest to do wyleczenia. Niestety najczesciej leczenie konczy sie niepowodzeniem. Z mojego doswiadczenia wynika, ze najczesciej ofiarami tej choroby sa osobniki stare, chylace sie juz do odejscia na emeryturke. Proponowalbym jak najszybsze zastosowanie siarczanu miedzi. Sa takze gotowe leki na ta chorobe niestety nazw nie pamietam. Musialabys zapytac sie w zoologicznym lub u weterynarza. Jesli rybce sie pogorszy bedziesz musiala ja uspic. Najhumanitarniej /o ile zabijanie jest humanitarne/ jest wlozenie rybki w niewielkiej ilosci wody do zamrazarnika.