Zobacz pełną wersję : Zakladam akwarium morskie i prosze o pomoc
Witam chce załozyc akwarium morskie przegladam sklepy akwarystyczne i dobralem sobie taki juz sprzet i chce abyscie mi powiedzieli czy taki moze byc i co jeszcze musze miec.
Akwarium profilowane: 240 l
Filtr: System filtracyjny RuWal Infinite FS - z odpieniaczem RW130/300
mam do tego jeszcze kubelek Fluvala 304
Bardzo prosze o pomoc
paletka6
12-23-2005, 13:09
z panoramy bym zrezygnował a postawił baniaczek 100x50x50(lub większy) fluvala 304 bym spieniężył(nie przydatny w akwarystyce morskiej)
Co do tego systemu filtacyjnego nie moge dużo powiedzieć bo nie spotkałem sie z nim.Myśle że nie warto płacić 1500zł za taki zestawik do takiego akwarium a lepiej zainwestować w dobry odpieniacz np.Beasta 400p lub Biostarflotor oba odpieniacze kosztują około 400zł.Za reszte kasy kup pompki cyrkulacyjne,dobre oświetlenie np.250w metahalogen + T5 aktynika.
No wlasnie z tej panoramki nie moge zrezygnowac bo ja juz ja mam .Czyli mowisz ze tylko odpieniacze bialkowe i pompy i nic wiecej zadnych dodatkowych filtrow?
No i nastepne pytanie jak kazdy wie pokrywa ma takie i takie zarowki czy ja bede musuial ja przerabiac czy mozna dokupic takie zarowki w sklepie
paletka6
12-24-2005, 11:08
Najlepszy filtr to żywa skała :) najlepiej około 20%objętości akwarium co do innych filtrów to polecam Refugium (wydzielone miejsce w sumpie lub panelu na makroglony np. ceulerpa).
zwykła firmowa pokrywa np. aquaela czy inne na T8 sie nie nadają (chyba że masz zamiar założyć akwarium typu Fo-Fish only)
jeżeli chcesz mieć akwarium rafowe to zmień oświetlenie na T5 lub Hqi.Firmową pokrywe możesz przerobić na T5.
zapraszam do lektury www.nano-reef.pl :)
Witam znalazlem w necie taki filterek do morskiego i gostek w sklepie w Poznaniu powiedzial ze jak bede mial zywa skale i ten filter to mi wystarczy ale wole sie spytac wam doswiadczonym akwarysta morskim
Zestaw filtracyjny Aqua Medic Biostar Flotor
http://img403.imageshack.us/img403/4501/filtr1eq.jpg (http://imageshack.us)
Producent: Aqua Medic
Biostar Flotor to połączenie wydajnego, zasilanego pompką odpieniacza białek z rotacyjną gąbką, która spełnia rolę filtra biologicznego. Filtr ten został zaprojektowany z myślą o akwariach o pojemności do 250 litrów.
Atrakcyjna cena sprawia, że Biostar Flotor jest dostępny dla każdego, kto zechciałby przekształcić swoje akwarium słodkowodne w morskie. Jest to idealne rozwiązanie dla osób rozpoczynających przygodę z akwarium morskim.
Korzystając z Biostar Flotora można uzyskać ładnie wyglądające, tak aktualnie popularne, akwarium typu micro-rafa lub nano-rafa. Wydajność odpieniacza białek jest tak duża, że można utrzymywać w zbiorniku nawet szybko rosnące korale twarde SPS.
Biostar Flotor nadaje się do specjalistycznych akwariów - z konikami morskimi, skorupiakami lub innymi bezkręgowcami.
W skład zestawu wchodzą:
- odpieniacz białek z pompą venturiego z wirnikiem igiełkowym (Ocean Runner PH 2000 - 9W),
- rotacyjna gąbka, która spełnia rolę filtra biologicznego. Ciągła rotacja przy częściowym zanurzeniu wzmaga natlenianie wody.
Zestaw montuje się na ściance akwarium. Do zestawu dołączony jest specjalny, 4 cm zaczep.
Wymiary: (dł x sz x wys): 8,5 x 25 x 23cm (razem z kubkiem odbierającym pianę).
paletka6
12-29-2005, 18:02
myśle że mógłbyś go zastosować przy nie dużej obsadzie ryb
Dobra to teraz zadam pytania bo im wiecej czytam tym mniej wiem :oops:
1.Powiedzmy ze kupie ten filterek co wyzej go pokazalem to mniej wiecej ile rybek bede mogl miec i czy korale tez bede mogl hodowac
2.Na moje akwarium co ma 240 litrow ale chyba ogolnie to ono ma 200l to ile kg zywej skaly i jaka jest najlepsza.
3.Co z woda czy tez bede musial mic filter odwroconej osmozy czy to jest konieczne
4.Jakie oswietlenie ile wat i jakie bedzie dobre czy te halogenowe czy swietlowki T5 wystarcza i ile tych swietlowek i jakie (rodzaje)
5.Jakie podloze dac bo czytalem i znalazlem w internecie zywy piach i czy mozna go wymieszac z normalnym piachem akwarystycznym (10 kg kosztuje 210 zl)
6.Jaka bedzie dobra sol do wymieszania i czy jeszcze jakies dodatki do wody
To narazie wszystko ale jak mi sie cos przypomni to bede pytal z gory dziekuje za odpowiedzi
i jeszcze jedno pytanko.Wie moze ktos czy jest w Poznaniu jakis dobry sklep co zajmuje sie akwarystyką morska?
GekonToke
12-29-2005, 20:21
z dabrowskiego na przeciwko rynku skrecasz w prawo dokladnie ulica prostopadla do maca i po 150 metrach po prawej stronie znajduje sie fajny sklep maja duze morskie i zajmują sie zakladaniem
bardzo mila i poinformowana obsluga na pewno doradzi
paletka6
12-29-2005, 22:51
1.same korale będziesz mógł hodować i bez odpieniacza :) a ile życia tam będziesz mógł wsadzic to już powiedzą Ci testy na no2,no3,po4,amoniak,
2.skała służy jako materiał filtracyjny i aby działał skutecznie potrzebujemy 20% tzn.na Twoje 240l jak dasz 40kg to będzie dobrze (pamiętaj że morskie to nie tylko sama skała ;) musisz zostawic wolną przestrzeń dla ryb i korali).nie musisz od razu wsadzać do akwarium całej "dawki skały" ale imho najlepiej dać od razu całość bo potem (przy dołożeniu nowej skały)może Ci od nowa dojrzewać akwarium.
3.Ro musisz mieć a jeszcze lepiej Ro + Di choc Di nie jest konieczne
(można kupować wode w sklepie zoo ja tak robie ale mam tylko 65l)
4.to zależy co będziesz chciał mieć w Swoim akwarium jeżeli tylko miękie to wystarczy ci spokojnie 4x54wT5 http://www.um-um.pl/product_info.php?cPath=21_261_263&products_id=4154
dwie świetlówki dizenne 10 000k i dwie aktyniczne http://www.um-um.pl/product_info.php?cPath=21_261_263&products_id=4157
przy takim oświetleniu mógłbyś nawet moze pomysleć o jakimś twardym..
5.Może być bez podłoża
6.Myśle że na początek będzie dobra sól AM na miękie napewno wystarczy i jest bardzo tania,jeżeli chcesz bardziej poszaleć to kup Tm