Zobacz pełną wersję : Zestawy CO2 firmy Plexidas?
Vincenzo
06-14-2004, 08:39
Poszukując wciąż rozsądnego rozwiązania i kompromisu między jakością i ceną (przeglądam i kalkuluję, kalkuluję i przeglądam) wpadłem na ofertę zestawów do CO2 (jak zwykle dzięki Duchowi - ten znajdzie wszystko!) firmy Plexidas (www.republika.pl/plexidas/oferta.htm). Mam więc pytanie do ewentualnych użytkowników tego typu zestawów o ich jakość, precyzję i ewentualne zadowolenie posiadaczy w/w sprzętu? Czekam na wszelkie opinie...
dzięki Duchowi - ten znajdzie wszystko!
No może nie wszystko ale staram się :wink: .
O tym zestawie mogę powiedzieć tylko tyle (też zastanawiałem się nad zakupem i gadałem z nimi na gg), że IMO ma jedną wadę: wszystkie butle nie mają płaskiego dna(mimo że na zdjęciach jest pokazane że te większe mają) co może troche utrudnić ich postawienie....niemniej można sobie z tym poradzić. Butle są po regeneracji ale z nowymi zaworami więc ok. Podobają mi się te nowe reduktory ze zintegrowanym zaworkiem precyzyjnym :D .
Vincenzo
06-14-2004, 09:18
Właśnie to - reduktor z tym precyzyjnym zaworkiem - bym rozważał... A do tego licznik pęcherzyków i CO2-reaktor od AquaMedica. Zawsze to nieco taniej wyjdzie, niż komplet AM, a mam jakoś takie wrażenie, że połowę ceny za zachodnie zestawy płaci się za samą markę i jej transport do kraju... No, sprawdzę jeszcze tylko ceny AM pod nosem producenta czyli w Niemczech...
CZekam jeszcze tylko na ich odpowiedzi na kilka moich pytań (np. co do minimalnego ciśnienia i przepływu na tym ich reduktorze) i się zobaczy...
A co ostatecznie, Duchu, zamontowałeś u siebie w akwa? :roll:
Ostatecznie od około miesiąca mam zainstalowane:
butla CO2 4.4kg (kupiłem na Allegro...już chyba o tym pisałem przy innej okazji)
reduktor OXY-TURBO MINI (bez manometrów...kupiony w sklepie spawalniczym "Kamino" w Ursusie :wink: )
zaworek precyzyjny (zakupiony od Jabola z p.r.a.)
dyfuzor JBL Vario (zakupiony w Diskus-ZOO na Radzymińskiej)
Razem wyszło mi to coś koło 340pln
Teraz to bym sobie pewnie zrobił zewnętrzny dyfuzor wypełniony biokulkami montowany na wężu za filtrem kubełkowym. Coś w tym guście:
http://www.aquaticscape.com/articles/co2reactor.htm
Na pewno nie daloby się zrobić go tak jak na schemacie ale możnaby coś pokombinować. W pewnym sensie jest to odpowiednik zewnętrznego reaktora AM za 200pln :wink: ....a myślę że dałoby się coś takiego (tylko że dłuższego) zmajstrować za 30-40pln.
Witam
Kupiłem ostatno ten zestaw w firmie Plexidas.
Mogę potwierdzić , że butla ma faktycznie owalne dno i przez to sama nie ma możliwości stać w pionie.
Za tą cenę uważam , że można kupić ten zestaw.
Zaworek precyzyjny faktycznie dobrze działa i można dokładnie wyregulować dawkowanie C02.
Ja podaję na wlot filtra Fluval 404.
Czekam teraz na ,, LAS,, :wink:
Sebastian
06-14-2004, 15:31
...że IMO ma jedną wadę: wszystkie butle nie mają płaskiego dna...
Nie wszystkie, zależy od tego jakie dostaną, ja kupiłem z płaskim dnem.
Mam więc pytanie do ewentualnych użytkowników tego typu zestawów o ich jakość, precyzję i ewentualne zadowolenie posiadaczy w/w sprzętu? Czekam na wszelkie opinie...
Z racji tego że interesują części firmy AM pozwolę sobie na przedstawienie mojego zestawu CO2 i opinię o nim:
W skład mojego zestawu wchodzi:
- 1,5 kg butla z płynnym CO2
- reduktor Aquamedic
- zawór elektromagnetyczny Aquamedic
- zawór do precyzyjnej regulacji (prod. włoskiej)
- dyfuzor Nutrafin Hagen
- zawór przeciwzwrotny CV 4 Tetra
- zegar sterujący mechaniczny (wkrótce kontroler Lajon)
http://republika.pl/seboss/images/butla2.jpg
http://republika.pl/seboss/images/reduktor2.jpg
http://republika.pl/seboss/images/zawor_elektrom144.jpg
http://republika.pl/seboss/images/dyfuzor1.jpg
Ogólnie z zestawu jestem bardzo zadowolony i śpię trochę spokojniej, wszystko działa bez zarzutu.
Butla była dobrze zapakowana i w idealnym stanie.Reduktor, bardzo dokładnie dozuje CO2 można ustawić do kilku bąbelków/min. (instrukcja podaje ilość w ml od 70-1200ml/min), ciśnienie na wyjściu jest bardzo małe, a cisnienie robocze jest automatycznie redukowane do 1.5 bar.Zawór precyzyjny również kupiłem tak jak butle w Plexidas (dla wiekszego bezpieczeństa) i też oceniam go bardzo dobrze, jeśli zdecydujesz się na niego to dokładnie dogadaj się co końcówek, są 3 rodzaje i w zależności od rodzaju podłączenia musisz je dobrać.Jeden taki jak na zdjęciu i 2 szybkozłączki (wcześniej na to nie zwróciłem uwagi i musiałem domawiać).
Co do dyfuzora to w przypadku Aquamedic Reaktor 500 nie bedzie ci potrzebny licznik bąbelków.
Vincenzo
06-16-2004, 16:47
Nie włączyłem zawiadomienia o odpowiedzi i jestem tu po kilku dniach... Dziękuję za podzielenie się własnymi doświadczeniami ze sprzętem CO2. Zestaw zamówiony, więc i ja będę miał wkrótce pierwsze doświadczenia z bardziej profesjonalnym, niż zestawy niskociśnieniowe (to były raczej eksperymenty), zestawem dozującym. Zwłaszcza ciekawi mnie, jaki efekt przyniesie to wszystko z rozpoczętym od dwóch dni stosowaniem Symfonii (dotychczas AquaPlant B + FerroAktiv). Cudów się nie spodziewam,a poza tym to jednak głównie akwarium z rybami, ale nie pogniewam się za lepszy wzrost roślinek...
> Duch
Wyczerpującu opis. A jakieś problemy z zestawem miałeś?
> kottom
Dzięki za opinię o sprzęcie, który w efekcie również zamówiłem...
> Sebastian
Dzięki za wyczerpującą prezentację zestawu i o nim opinię. Mówiąc szczerze, to w Twojej odpowiedzi znalazłem więcej konkretnych odpowiedzi na konkretne pytania, niż w sklepie, gdzie wysłałem maila z listą zapytań... Ale to przewaga rozmowy z praktykiem.
Mam jeszcze jedno pytanie do osób, które nie znudziły się w tym oknie. Proszę mianowicie o listę kontrolowanych przy podawaniu CO2 parametrów i ich wartości w Waszych zbiornikach. Jak zwykle nie interesuje mnie teoria (bo tą znam), a konkretne doświadczenia... Dzięki z góry.
Nie mam żadnych problemów ze swoim zestawem. Początkowo miałem trudności z wyregulowaniem reduktora i zaworka, chodziło o to aby na wyjściu z reduktora a przed zaworkiem precyzyjnym było "wyczuwalne" ciśnienie...inaczej po paru godzinach przepływ CO2 strasznie malał (z tego co czytałem jest to częsty problem w zestawach reduktor+zaworek precyzyjny).
W zasadzie jedynym ważnym parametrem wody przy podawaniu CO2 jest pH oraz ewentualnie KH. Ja utrzymuję pH na poziomie 6.6-6.8 co sprzyja roślinom, rybom i szkodzi glonom (nie tak bardzo ale glony wolą zazwyczaj środowisko bardziej alkaliczne). Dozuję około 90-100bąbli/min. Przy podawaniu CO2 warto przez pierwszy tydzień monitorować pH rano i wieczorem. KH jest o tyle ważna, że na jej podstawie możemy wyliczyć zawartość CO2 w wodzie (pod warunkiem, że woda nie jest uzdatniana torfem itp). Optymalna zawartość CO2 w wodzie to 20-25ppm. Ja utrzymuję około 30-40ppm i nie widzę jakiegokolwiek negatywnego wpływu na ryby i krewetki.
Vincenzo
06-16-2004, 19:21
Dzięki i za teorię :roll: , i za praktykę... :lol:
Czy ktoś z Was używa może do butli Plexidasu reaktora CO2 EHEIMa ? Mam taki problem w mianowicie czy można gdzieś kupić reduktor który zredukuje 6mm (taka jest wg inforamcji średnica wyjściowa węzyka po zaworku precyzyjnym) do średnicy takiej aby był dostosowany do dyfuzora EHEIMa. Wogóle jaka jest średnica wężyka od EHEIMa ?
Enigma - jesli chodzi Ci o ten gruby waz ktory jest dolaczany do filtrow kubelkowych, to ja mam Echeima Ecco 2231 i na wzu jest napisane jkaiej jest srednicy u mnie jest 12/16 mm, a przejscowek z 6 na 12 nie widzialem moze trzeba samemu dorobic ??
Sebastian, po co kupiles jeszcze jeden zawor precyzyjny przeciez jest juz jeden w reduktorze AM i to iglowy (dla wiekszej precyzji ??) ktory u mnie sprawadza sie bardzo dobrze.
Sebastian
06-17-2004, 16:14
Sebastian, po co kupiles jeszcze jeden zawor precyzyjny przeciez jest juz jeden w reduktorze AM i to iglowy (dla wiekszej precyzji ??) ktory u mnie sprawadza sie bardzo dobrze.
Nie chodzi tu o wiekszą precyzje, ten w reduktorze spisuje sie bardzo dobrze pod tym wzgledem.Założenie drugiego ma na celu dwie rzeczy, pierwsza to zwiekszenie bezpieczenstwa (nigdy nie bedziesz miał 100% pewności że któregoś pieknego dnia nie puści reduktor,nawet z zaworem iglowym), wydałem sporo pieniedzy na obsade i nie chciałbym zobaczyc jej pływającej do góry brzuchem, druga to że zawór dobrze sie sprawdza przy wyrównywaniu ciśnienia.Wcześniej CO2 które było w wężyku miedzy zaworem elektromagnetycznym a reduktorem w momencie otwarcia zaworu elektrom. wydostawało sie w nadmiernej ilość tak że nie mieściło się w dyfuzorze, trwało to aż do wyrównania ciśnienia.W chwili obecnej nie ma takiego problemu.
Jeszcze jedno pytanko, czy warto kupować butlę z dwoma manometrami? Czy może wogóle mozna sobie dać spokój z pomiarem ciśnienia.
Aha i jeszcze jedno pytanko, czy zestaw Plexidas zawiera wszystko co jest potzebne do dozowania CO2 (poza dyfuzorem oczywiście) czy poza jego zakupem trzeba się liczyć jeszcze z jakimiś wydatkami?
Vincenzo
06-23-2004, 14:50
Mam właśnie od dwóch dni w domu zestaw Plexidasa i czekam na licznik pęcherzyków/reaktor, by wszystko uruchomić. Wkrótce będą więc własne doświadczenia. Reduktor precyzyjny w tym zestawie umożliwia bardzo dokładne dozowanie CO2 i używający podobne zestawy twierdzą, że minimalny przepływ, jaki na nich się uzyskuje, to 1 pęcherzyk/3-5 sek. (tak!). Końcówka reduktora zaopatrzona jest w szybkozłączkę o średnicy 6 mm, więc można do niej podłączać standardowe wężyki akwarystyczne. Jeżeli dołączyć do tego dyfuzor, w którym daje się obserwować ilość pęcherzyków CO2 (jak na przykład Nutrafina, który mi polecano), to teoretycznie nie potrzeba niczego więcej do zestawu...
A kupiłeś cały zestaw, czy składałeś pojedynczo? Przymierzam się do Maxa (a co mi tam :lol:) i zastanawiam się czy to dobry wybór czy raczej zamawiać pojedyncze elementy zestawu.
Vincenzo
06-23-2004, 16:59
Też mnie kusił ten zestaw "Maxi", bo jak już jakiś zestaw, to z reduktorem o maksymalnej ilości zegarów... :lol: A na poważnie, to ostatecznie wybrałem zestaw z pojedynczych elementów i do butli 1,5 l dołączyłem reduktor ze zintegrowanym zaworkiem precyzyjnym, bo dodatkowe (bodaj) 10 PLN to niewielka cena za zlikwidowanie kłopotliwie wyglądającego oddzielnego zaworka precyzyjnego smętnie wiszącego na przewodzie "ciśnieniowym"...
Zestaw jest dość estetyczny (może nie tak, jak firmowe zestawy renomowanych firm, ale i nie tak, jak różne takie z Allegro...), a jak działa mam zamiar przekonać się w nadchodzący weekend.
To czekam na wrażenia. Jeśli możesz, podeślij mi na priv wykaz klamotów jakie nabyłeś :)
Cholera, chyba się nakręciłem :5: Jak klient zapłaci za fakturę złożę zamówienie :mrgreen:
guruking
06-28-2004, 15:50
Mam do was pytanko :D
na ile starczaja wam wasze butlei ile was kosztowały całe zestawiki (butla, reduktor itp.) i ile kosztuje napelnienie butli :D
Pozdrawiam
Sebastian
06-28-2004, 20:24
1.5 kg butle mam od 2.5 m-ca końca jeszcze nie widać, ma wystarczyć na co najmniej 4 m-ce (zależy od ilości podawawanego CO2, u mnie ok. 80-90 b/min).Za butle zapłaciłem 90 zł, zawór prec. 44 zł, reduktor AquaMedic 290 zł, zawór elektromagnetyczny AquaMedic 160 zł, dyfuzor Nutrafin 35 zł i wężyk pare zł.Koszt nabicia w/w butli około 7 zł.
Vincenzo
06-29-2004, 16:48
Ja mam butlę od jakichś niemal dwóch tygodni i jak dotychczas nie zużyłem ani jednego pęcherzyka CO2. :cry: Po prostu licznik bąbelków i reaktor zamówiłem nie w tym sklepie internetowym co trzeba i wciąż czekam. Jak tylko zrealizują moje zamówienie, to opowiem wam na forum, gdzie nie warto się kusić na kupowanie, bo nie zawsze warto zaoszczędzić dwa czy trzy złote...
Ja mam butlę od jakichś niemal dwóch tygodni i jak dotychczas nie zużyłem ani jednego pęcherzyka CO2. :cry: Po prostu licznik bąbelków i reaktor zamówiłem nie w tym sklepie internetowym co trzeba i wciąż czekam. Jak tylko zrealizują moje zamówienie, to opowiem wam na forum, gdzie nie warto się kusić na kupowanie, bo nie zawsze warto zaoszczędzić dwa czy trzy złote...
napisz do nich z prośbą o potwierdzenie zamówienia i czy zostało zrealizowane (wysłane) czy jest w realizacji. jak nie otrzymasz takiej odpowiedzi to sobie ich olej i kup gdzie indziej. a jeżeli otrzymasz odp. i będzie że zostało zrealizowane czyli prawdopodobnie wysłane to czekaj.
Vincenzo
06-29-2004, 21:42
To bardziej skomplikowane: ja czekam, bo oni czekają, aż jeden ze składowych zamówienia (bo nie tylko sprzęt do CO2 tam był) dotrze do nich z hurtowni. Miało być na końcu tygodnia, potem na początku kolejnego... :evil: Poczekam jeszcze najwyżej z tydzień...
Na pewno nie daloby się zrobić go tak jak na schemacie ale możnaby coś pokombinować.
Dlaczego uważasz, że nie da się tego zrobić w sposób pokazany na stronie ?
Przy okazji co to są biokulki ?
Pozdrawiam
Dziś dostałem przesyłkę z Plexidasa :)
Dzięki za poradzenie zakupu reduktorka z zaworem zintegrowanym - pomysł pierwsza klasa!
Czekam jeszcze na dyfka Nutrafina (sprzedawca obiecał na piątek :twisted:). Na razie CO2 wali do dyfka od bimbrowni (kokos). Całość jest fajna, bo niska i nie sprawia wrażenia bałaganu. Ciekaw jestem pomysłów na licznik bąbelków. Ja nadal wykorzystuję pośrednią butelkę od bimbrowni :mrgreen: ale to psuje trochę efekt.
Dlaczego uważasz, że nie da się tego zrobić w sposób pokazany na stronie ?
Bo wątpię aby dało się dostać identyczne podzespoły. Oczywiście da się bez większych problemów coś takiego zrobić bo jest pare osób, które zrobiły w Polsce podobny dyfuzor .
Przy okazji co to są biokulki ?
To "kulki" do osadzania się bakteri (te niebieskie piłeczki :lol: na schemacie). Nie mają tak dużej powierzchni jak np. wkłady ceramiczne ale są czasami stosowane...głównie chyba w filtrach do oczek wodnych ale nie jestem pewny.
Zestaw działa no i pierwsze pytanie.
Zawór główny (na butli) odkręcony na max i skręcony o ok. 1/2 obrotu.
Zawór na reduktorze trochę odkręcony, reguluję igłowym. Po jakimś czasie ciśnienie za reduktorem maleje i bąbelkuje coraz wolniej :oops:
Co jest, przecież powinno być stałe :shock:
Czy ktoś wie co się dzieje?
Powinienem ustawić duży wydatek na reduktorze i skręcać prawie na minimum na igłowym?
Sebastian
07-08-2004, 00:10
Powinienem ustawić duży wydatek na reduktorze i skręcać prawie na minimum na igłowym?
Tu bym szukał przyczyny, u mnie ciśnienie robocze wynosi 1,5-2 bar, poniżej redukuje zawór precyzyjny.
Przed wyjściem do pracy zrobiłem dokładnie w ten sposób, zobaczymy co będzie po powrocie.
Jednak drugi manometr się przydaje :)
Czy ktoś z Was używa może do butli Plexidasu reaktora CO2 EHEIMa ? Mam taki problem w mianowicie czy można gdzieś kupić reduktor który zredukuje 6mm (taka jest wg inforamcji średnica wyjściowa węzyka po zaworku precyzyjnym) do średnicy takiej aby był dostosowany do dyfuzora EHEIMa. Wogóle jaka jest średnica wężyka od EHEIMa ?
O ile jeszcze aktualne to Aqua Medic ma w swojej ofercie trojniki z wezy 9/12 lub 12/16 lub 16/22 do rozmiaru 4/6 - cena 8 zl. (www.aquamedic.pl)
może i głupie pytanie ale chciałbym byc pewny w 100% przed zakupem...
czy tą butlę z plexidas można bezproblemowo na legalu wszędzie napełniać?
bo nie chciałbym wydać pieniedzy a potem miec problemy z nabiciem.
(przymierzam sie do zestawu MAXI)
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz :)
Vincenzo
11-24-2004, 17:12
Ja bez problemów napełniłem butlę Plexidasa w Poznaniu... Naładowana "fabrycznie" wystarczyła na 3 miesiące.
Sebastian
11-25-2004, 21:04
czy tą butlę z plexidas można bezproblemowo na legalu wszędzie napełniać?
Nabijałem w 3 punktach, nie ma najmniejszego problemu, wkońcu maja legalizację.Nawet jakby były jakieś problemy, to dorzycasz 2 złocisze na piwko i problem znika :wink: .