PDA

Zobacz pełną wersję : Karliki szponiaste - hodowla

Nevada
12-21-2005, 15:19
żegnajcie. Już zabrałam to co wniosłam, widzę, że nikogo to nie obchodziło. Nawiedzona wariatka? Papa.

figa
01-02-2006, 06:49
żabki te czasem lubią migrować (tylko po co, nie wiem, w końcu mają tak wrażliwą skórę, że nie mogą na moment wyjść z wody, mają wrażliwą skórę na wysychanie)

Moje żabki lubią spacerki :D

Jedna znalazła się w przedpokoju jakieś 6 m od akwarium (przyszła się z nami przywitac pewnie ;) ) a druga została znaleziona przez moją psię pod szafą (1 m od akwarium) co ciekawe zwierzaki chyba się nieźle rozumieją, psia wytrwale lizała skórę żabce (bez uszczerbku na zdowiu dla jednej i drugiej :D ).

p.s. obie bohaterki podróżniczki czują się świetnie !

Rozumek
01-08-2006, 11:46
Bardzo ciekawy artykuł :)

mad1
01-20-2006, 16:49
Z moich obserwacji wnioskuję,że te żabki są prawie ślepe.Podczas karmienia(karmię mrożonkami),gdy zapach pokarmu roznosi się po całym zbiorniku,to żaba potrafi rzucić się na przepływające obok np.ramirezki(wygląda to tak jakby oszołomiona zapachem barała za pokarm wszystko czego dotknie)
Jeśli chodzi o zachowanie mojej żaby to zdecydowanie najbardziej lubi swobodne opadanie w toni wodnej.A dzieje się to tak:Podpływa do lustra wody aby zaczerpnąć powietrza,rozczapirza swoje łapki(które służą jej wtedy za "spadochrony")i powoli opada.Wygląda to przekomicznie :5:

Nevada
06-26-2006, 14:34
dodam, że teraz moje żabsony mają okres miłości, ich miłosne zapasy i skrzeczenie noca jest naprawde przekomiczne... gdyby nie ich wielkość, naprawde możnaby się ich wystraszyć!

teraz mam kijanki, jeśli mi się uda je wychować (w co mocno wątpię, ale może mimo wszystko...) dodam szczegółowy opis.

prosze w tym miejscu o jakąkolwiek pomoc.

veronika_van_halen
06-28-2006, 12:08
Robie restart akwarium w którym mieszkają moje karliki i musiałam wpuścić je do prawie pustego (tylko kilka roślinek pływajacych, brak podłoża) 15l akwa zalanego wodą do połowy. Jak sie okazało - moje karliki to 2 samczyki. Od 2 dni toczą ze sobą niesamowicie śmiesznie wyglądajacą wojnę, skrzeczac przy tym strasznie głośno i ukazując jak zróżnicowane głosy mogą wydawać :1: żabki wyprężają tylne łapki, przednie maja skierowane pod kątem prostym do podłoża i skrzeczac gryzą się, ale nie robią sobie przy tym krzywdy. Gorzej ze skrzeczą przez całą noc i nie dają mi spać :1:
Chyba musze im dokupić kobietę :P

Nevada
06-28-2006, 12:14
kobieta tylko to zaostrzy, ja też nie mogę za bardzo się wysypiać, z tym, że moje raczej się nie gryzą, ale za to przepychają się.

najlepiej wyglądaja ich zaloty, kiedy już znajda sobie kobietę:

pływają obok niej, zatrzymują się przed nią i drżą im przedni łapy. kiedy zaczyna im się wydawać, że samiczka okazuje im cień zainteresowania (najczęściej znalazła sobie coś do jedzenia) zaczynają kopać tylnymi łapami. a potem dalej skrzeczą.

żabki są super!

polecam na dno kilka niedbale rzuconych skorup z kokosa, w ciągu dnia tam sobie siedzą i tylko łby wystawiają. kup im kobietę, będzie "żabawnie".

veronika_van_halen
09-17-2006, 09:48
Oststnio zrobiłam moim karlikom akwarium z częścią lądową. I teraz nowe odkrycie - karliki z niej często korzystają, skaczą sobie po części lądowej i czasem na niej siedzą :) a podobno to zabki które z wody nie wychodzą...

dzafiki
09-17-2006, 13:12
z czego zrobiłas czesc lądowa ja chyba żabki kupie jak sie pojawia

Shaft
09-17-2006, 13:17
bardzo dobra robota z tym artem. Sporo pracy widać :wink:

Nevada
09-27-2006, 23:20
z czego zrobiłas czesc lądowa ja chyba żabki kupie jak sie pojawia

część lądowa jest im niepotrzebna, nigdy nie wychodzą na ląd, ale za to pływające rośliny - kabomby i moczarki bardzo pomagają im przy czerpaniu powietrza z powierzchni.

veronika - nie wiem jakim cudem u ciebie wyłażą... ale te zwierzaki umieją zaskoczyć :!: słuchaj - moim ten korzeń trochę wystaje na powierzchnię, a jeszcze nie widziałam, żeby któraś wychodziła...

a teraz popatrzcie: na zdjęciu moje akwaterrarium (wrzucę też potem do galerii, ale musze zrobić dokumentację techniczą zbiorniczka)

50 litrów, osiem żąbek, na jednym ze zdjęć kijaneczka, która ma tylko 1 cm długości. z mojego wychowu. do tarła niespecjalnie je zachęcałam, same się soba zajęły żabki.

widok ogólny: kokosy, korzeń, rośliny.
http://img245.imageshack.us/img245/7763/ca322eakwariumxd1.jpg

kijaneczka malusia. teraz już urosła i rządzi! - z pierwszego wylęgu tylko ona mi sie ostała, teraz mam trochę lepsze wyniki ^^
http://img53.imageshack.us/img53/1475/kijaneczkaqk7.jpg

któryś z samców - mam za to jedną samicę, ale nie dała sobie zrobić zdjęcia.
http://img479.imageshack.us/img479/8501/samiecwm3.jpg

cleo234
11-08-2006, 16:24
witam, mam kilka pytan dotyczących karlików

1 czy ich odgłosy są one bardzo głośne? chodzi mi tu głównie o reszte domowników czy nie bedzie im przeszkadzał np w zasnięciu? Jesli tak to czy 'zostaną' w moim pokoju czy bedzie je słychać w reszcie domu?

2 jako iz trudno rozróznić ich płeć gdy są małe to czy nie zrobią sobie krzywdy jesli później sie okarze ze np mam same samce?albo tylko jedną samice?

3 spotkałam sie gdzieś w internecie z nazwą żaba śpiewająca, czy one w jakis sposób spiewaja? jesli nie to skąd taka nazwa?

dzięki za odpowiedź

cleo234
11-08-2006, 16:24
witam, mam kilka pytan dotyczących karlików

1 czy ich odgłosy są one bardzo głośne? chodzi mi tu głównie o reszte domowników czy nie bedzie im przeszkadzał np w zasnięciu? Jesli tak to czy 'zostaną' w moim pokoju czy bedzie je słychać w reszcie domu?

2 jako iz trudno rozróznić ich płeć gdy są małe to czy nie zrobią sobie krzywdy jesli później sie okarze ze np mam same samce?albo tylko jedną samice?

3 spotkałam sie gdzieś w internecie z nazwą żaba śpiewająca, czy one w jakis sposób spiewaja? jesli nie to skąd taka nazwa?

dzięki za odpowiedź

Nevada
11-13-2006, 20:10
cleo, spoko, spałam z nimi w jednym pokoju, to są ciche dźwięki. Nikomu nie przeszkadzają.

Samice są niby grubsze, ale u moich młodych nie rozróżniałam płci, albo to ze mnie ślepuga jest.

Nie, nie pozabijają się, conajwyżej będą się straszyć, ale nie są specjalnie agresywne.

Myślę, że tu chodzi faktycznie o te żabki, żaby śpiewające... ale może to być mylące. niech ktoś inny sprostuje, albo terrarystów płazowych popytaj.

cleo234
11-14-2006, 09:25
to mnie uspokoiłaś :)

a próbował ktoś może hodować karliki z krewetkami??to ma jakieś szanse?czy krewetki raczej ich nie mają??

mad1
11-14-2006, 15:30
to mnie uspokoiłaś :)

a próbował ktoś może hodować karliki z krewetkami??to ma jakieś szanse?czy krewetki raczej ich nie mają??
Ja hodowałam karlika z krewetkami amano i nie było najmniejszego problemu.Nie wiem jak sytuacja będzie wyglądać w wypadku dorosłych red cherry itp.bo są sporo mniejsze-ale młode napewno będą zagrożone.

Aaska15
11-14-2006, 16:26
Mam pytanie;P Czy karlik potrzebuje filtra i grzałki? Może niektórym to pytanie wyda sie głupie, ale ja po prostu w ogóle nie znam sie na żabach;p

cleo234
11-14-2006, 16:44
z tego co się zdąrzyłam zorientować to filtr raczej tak, bo one lubią czystą wodę, no chyba że bedziesz często podmieniał, a co do grzałki to chyba zależy to od temperatury jaką masz w pokoju. Ale niech bardziej doświadczeni się jeszcze wypowiedzą :)

Nevada
11-14-2006, 17:45
wydajna, acz dyskretna filtracja jest konieczna.
Co do grzałki... jest konieczna!

cleo234
11-14-2006, 17:48
a może polecasz jakąś grzałkę do akwa 23l? bo mam zamiar kupić aquel fan mini plus i nie wiem właściwie co to warte...