PDA

Zobacz pełną wersję : Haplochromis

tomwoje
12-20-2005, 12:58
Mam pytanie co do tego gatunku pielegnic: Jakiej wielkosci akwarium potrzebuja i jaka powinna byc trzymana ilosc ryb (stosunkowo samcow do samic)??

jaroslawp
12-20-2005, 13:04
Temat przeniesiony.
I zakładam, że zanim to napisałeś, to zaglądnąłeś do googli. Sporo informacji jest na www.malawi.pl

TooOld
12-20-2005, 23:09
Temat przeniesiony.
I zakładam, że zanim to napisałeś, to zaglądnąłeś do googli. Sporo informacji jest na www.malawi.pl

przepraszam ale przeniesiony do jakiego działu ???????

na wspomnianej stronie nie znajdzie chyba Kolega wiele o rybach z rodzaju Haplochromis, choć oczywiście mogę się niezmiernie mylić ;-)

PS.wracając do meritum - moim zdaniem takie "optymalne minimum" to 150 litrów

jaroslawp
12-21-2005, 06:09
...przepraszam ale przeniesiony do jakiego działu ???????...
Przenioslem z Ogólnego. Miałem temat dać do Azji? ;)
Na stronie malawi jest sporo opisów zbiorników, może wybierze coś dla siebie. I całkiem porządne opisy gatunków.

TooOld
12-21-2005, 06:13
...przepraszam ale przeniesiony do jakiego działu ???????...
Przenioslem z Ogólnego. Miałem temat dać do Azji? ;)
Na stronie malawi jest sporo opisów zbiorników, może wybierze coś dla siebie. I całkiem porządne opisy gatunków.

no cóż ryby z rodzaju Haplochromis żyją tylko w Afryce ,w zasadzie mówimy tu o Jeziorze Wiktorii - więc Kolega dobrze wybrał moim zdaniem dział

co do strony malawi - nie znajduje tam żadnego opisu ryby z rodzaju Haplochromis

jaroslawp
12-21-2005, 06:33
co do strony malawi - nie znajduje tam żadnego opisu ryby z rodzaju Haplochromishttp://www.malawi.pl/artykuly/trematocranus_placodon.htm
http://www.malawi.pl/tlumacze/pawie.html
O ile pamiętam, z jakiejś książki (bodajże Maylanda), trematocranusy nazywane były właśnie haplochromis
Zresztą nie upieram się. O pielęgnicach afrykańskich mam dość mętne pojęcie.

TooOld
01-01-2006, 12:11
Zresztą nie upieram się. O pielęgnicach afrykańskich mam dość mętne pojęcie.
:1: :8:

pulcher
01-01-2006, 12:43
Zależy jakie haplochromis. Generalnie napewno powyżej 80x35 na parę. Hoduje się raczje w parach, niż haremach. Do niektórych trudno dobrać towarzystwo ze względu na dużą agresję (np. obliquens).