Zobacz pełną wersję : BIMBROWNIA
wojtass_maniak
06-13-2004, 10:19
mam pytko czy tak zrobiona bimbrownia jak ja mam jest dobrze, bo mi z dyfuzora zadne bable nie leca:-/a szczelnosc jest w tym dyfuzor nie jest caly pelny wody tylko jego czesc a nad tym jest gaz jak na obrazku taka bimbrownia mi dziala czy cos mam poprawic bo to jest moja 1 i jestem w tym zielony:)
Zanurz cały dyfuzor w wodzie tak, żeby woda go wypełniała i nie zawierał powietrza.
wojtass_maniak
06-13-2004, 10:52
powietrze jest juz tylko w szyjce dzwonu dalej jest woda a mimo tego nie leca babelki z dzwonu co jest grane:-/???
wojtass_maniak
06-13-2004, 10:53
teraz popatrzalem i widze ze te miejsce z powietrzem sie powiekszylo i cos czuje ze za chwile zabulgota mega babel:D
Działanie tego typu dyfuzora polega na tym, że CO2 wypiera z dzwona wodę i gromadzi się w nim powoli rozpuszczając. IMHO powinieneś raz na jakiś czas (to zależy od tempa rozpuszczania CO2, raz na jeden, dwa dni) opróżnić dyfuzor żeby uniknąć zerwania go albo właśnie wielkiego megabąbla :P
wojtass_maniak
06-13-2004, 11:32
ahaaaa to juz kumam dziex:)
wojtass_maniak
06-13-2004, 16:15
mam jeszcze jeen problem sytuacja wyglada jak na rysunku co jest grane to tak ma byc:-/?? pogazowalo od wczoraj fajnie a dzis tak stoji i nic nie babluje szczelne jest wszytsko (na 90%)
Michał J
06-13-2004, 20:01
Czasami wydaje się, że jest szczelne, a mimo to gdzieś to CO2 ucieka. Ja mam wszystko pożądnie zaklejone silikonem.
wojtass_maniak
06-13-2004, 21:29
tak to wyglada no ja tez mam porzadnie zaklejone i nie wiem o co chodzi
Zanurz tak, żeby kawałek rurki znajdował się pod wodą. Wtedy będziesz wyraźnie widział, czy wszystko działa. Jeśli w rurce będzie woda, to będzie znaczyło, że jednak nie jest to do końca szczelne.
delfin2525
10-20-2004, 15:42
mam pyt odnosnie 2 butelki , do czego ona sluzy, oprocz tego ze zabezbiecza aby "bimberek nie przedostal sie do akwa, czy co2 wychodzace z 2 butli rozni sie czyms od tego z 1, boja narazie daje odrazu z 1 i nie wiem czy to czasem nie zaszkodzi?
mozesz sprawdzic szczelnosc przez posmarowanie zlaczen mydlem, taki roztwor zeby bylo geste. jak sa bable to ucieka i latwo zalatac.
Patrząc na rysunek ta butla bliżej akwa zawiera CO2. Powinna bąblować sama w sobie CO2 z butli z zacierem przedostaje się wężykiem do butli z wodą. A stąd z kolei do dyfuzora. Ta butla z wodą jeśli jest plastikowa to powinna nieco spęcznieć (ciśnienie). Jak ją naciśniesz to powinno pójść trochę gazu do dyfuzora i w ten sposób możesz to sprawdzić pod względem szczelności.
Podpowiem, iż po założeniu bimbrowni odczekajcie parę godzin, aby w tej butli z wodą CO2 wyparło powietrze, które powoduje, że powstają megabąble:) Wolne CO2 bezproblemowo rozpuszcza się w wodzie, a powietrze niebardzo.Pozdrawiam
robeon20
04-27-2005, 19:17
witam do ilu litrowego można wsadzić 1,5L butelkę
Witam, mam 200l akwa i zamiar zrobienia bimbrowni... Ale tak czytam wiele postow na ten temat i jakos nie moge wysunac jednakowych wnioskow, wiec mam prosbe do kogos kto bedzie mial chwilke i nie napisze za chwile "poszukaj na forum, duzo o tym pisano".
Mianowicie chodzi mi o to, jaka mieszanke musze zrobic na 200l akwa by nie bylo za duzo ani za malo.
Drugie pytanie brzmi: Czy bimbrownia moze dzialac w nocy czy tez nie? Jezeli nie to jak to wylaczac? Wyjac wezyk?, a jak cos wybije i mi to cholerstwo sie rozleje po pokoju?
Kolejne pytanie: Dlaczego na koncu wezyka(w akwa) musi byc np. butelka przecieta na pol a nie wystarczy sam wezyk?
Prosze o wyrozumialosc, mam z tym doczynienia poraz pierwszy i staram sie jak najszybciej wszystko polapac.
Ja też jestem początkujący i mam zapytanie. Co ma być w pierwszej butelce żeby się produkowało co2. Czy to co2 będzie się cały czas produkowało ?
W pierwszej butelce musi byc zacier.Bimbrownia produkuje CO2 cały czas
Witam, mam 200l akwa i zamiar zrobienia bimbrowni... Ale tak czytam wiele postow na ten temat i jakos nie moge wysunac jednakowych wnioskow, wiec mam prosbe do kogos kto bedzie mial chwilke i nie napisze za chwile "poszukaj na forum, duzo o tym pisano".
Mianowicie chodzi mi o to, jaka mieszanke musze zrobic na 200l akwa by nie bylo za duzo ani za malo.
Drugie pytanie brzmi: Czy bimbrownia moze dzialac w nocy czy tez nie? Jezeli nie to jak to wylaczac? Wyjac wezyk?, a jak cos wybije i mi to cholerstwo sie rozleje po pokoju?
Kolejne pytanie: Dlaczego na koncu wezyka(w akwa) musi byc np. butelka przecieta na pol a nie wystarczy sam wezyk?
Prosze o wyrozumialosc, mam z tym doczynienia poraz pierwszy i staram sie jak najszybciej wszystko polapac.
Ad1. Zdobadz butelke po napoju gazowanym firmy "HELLENA" o pojemnosci 3L i do niego wrzuc tak :
- 800g cukru
- 2000g (2L) wody
- 20g drozdzy w proszku lub 2-3 lyzeczki zwyklych.
- 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
......co dalej to juz chyba wiesz.
Ad2. Tak nawet wskazane zeby chodzila w celu unikniecia( a raczej zmniejszenia) wachan bardzo niebezpiecznych dla zdrowia ryb poziomu pH
Ad3. Gdy wlozysz sam wezyk babel CO2 nie zostanie praktycznie wogole rozpuszczony tylko momentalnie ucieknie do atmosfery, a tak utrzymuje si epod woda w butelce i poprzez dyfuzje rozpuszcza sie wnikajac w wode.
Cos jeszcze?
Cos jeszcze?
na pewno kolega KoRcZuS doceni twoją podpowiedź... zwłaszcza, że pytał o to pół roku temu...
pozdrawiam
wasilijew0
12-25-2005, 00:54
a jak ja mam akwa 160 L to moge taka sama dawke zastosowac?? jak bylo tam npisane
Wysłany: Sob Gru 17, 2005 3:06 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
Ad1. Zdobadz butelke po napoju gazowanym firmy "HELLENA" o pojemnosci 3L i do niego wrzuc tak :
- 800g cukru
- 2000g (2L) wody
- 20g drozdzy w proszku lub 2-3 lyzeczki zwyklych.
- 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
......co dalej to juz chyba wiesz.
A ja mam troche inne pytanie
Jakie cisnienie moga wytworzyc drozdze fermentujace?
Pytam bo mam pusta butle po co2 niemiecka wiec nie mozna jej nabic 1,5m
Gdybym wlal do niej zacier zakrecil i mial na jakis czas mozliwosc dozowania co2 co nie jest mozliwe w bimbrowni. gdzie sporo gazu ucieka
He pytanie tylko czy nie rozwala butli :)