Zobacz pełną wersję : gurami mozajkowe & bojownik syjamski
tak jak w temacie - chciałem hodowac oba te gatunki w 1 akwa - czy to dobry pomysł? wiem że bojownika w haremie a gurami? - czy wystarczy parka? czy może też harem - bo w necie jakos nie znalazłem info na ten temat. akwarium będzie najprawdopodobniej zrobione na zamówienie - zależy mi na tym aby było jak najdłuższe a pojemnośc to mniej więcej 45-50L (np: 80x25x25 = 50L)
chyba że do tych 2 gatunków wymagane jest większe - to niema problemu moge pare litrów dodac :P tylko mi niewyjeżdzajcie z tekstem zebym kupił 120 L akwa itp bo takiego nie kupie bo chodzi tu o szafke pod akwa :!: poprostu na tej szafce która mam cięzszego jak 54L nimoge postawic. heh to chyab mój najdłuższy post :D pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Strasznie mi przykro ale jeżeli chcesz mieć gurami to - muszę Ci to powiedzieć - akwarium MUSI mieć min. 100cm długości. Jeżeli chcesz mieć jakiegoś labirynta do bojownika w 50l to radziłabym prętniki.
ale przeciez moge zamówic akwarium mające 100cm (100x20x25 = 50L) długości ale tak jak mówie/pisze ono nie bedzie przekraczac 50L - czy to dla gurami bedzie ok? praktycznie we wszystkich serwisach akwarystycznych jest napisane ze gurami mozaikowe tak jak bojownik lubi płytkie akweny wodne.
powołuje sie na ten link
http://www.akwa.aip.pl/gurmoz.html
W podawaniu minimalnej długości akwarium chodzi o tzw. iproporcjonalne akwarium czyli wymiar np. 60 dł. 40 wys. i 30 szer. Takie proporcje są standardowych zbiorników i o taki min. 100cm długości chodzi zbiornik czyli mniej więcej 100 dł 50wys. i 50 szer.
Wydaje mi się że podając maksymalny litrarz pisałeś o braku miejsca a piszesz o tym że zbiornik ma mieć 50l nie mniej i nie więcej wymiar się nie liczy. Nie obraż się ale to mało logiczne.
Gurami to ryba potrzebująca większego zbiornika, poniżej 80l nie zaryzykowałabym trzymania go. Ale w sumie zrobisz jak chcesz.
Chodzi oto że akwarium moge postawic jedynie na komodzie bo tylko tam mam miejsce (właśnie na niej) jest to zwykły mebel - żadna specjalna szafka pod akwarium czy cos w tym stylu. I dlatego niechce przekraczac tych 50L ponieważ boje sie oto żeby poprostu ta komoda sie nie rozleciała pod naporem cięższego akwarium niż 50 litrowego. Przecież takie 50 litrowe akwa wraz ze żwirem kożeniem wodą itd. waży napewno wiecej niz 50kg. Wszystko jest zależne od ciężaru - ja waże 80kg i raczej nie odważyłbym sie na niej usiaśc - dlatego niechce cięzszego akwa niż 50kg. Mam nadzieje że teraz jaśniej to przedstawiłem.
Kropek1234
12-22-2005, 07:37
Akwa za małe dla gurami ale dla haremu bojownika ok. U mnie na zwykłej szafce stoi akwa 112l. ze żwirkiem sporym kożeniem i nic się nie łamie. :) Może wzdłóż środka puśc podpórkę? Od ziemi aż do najwyższej półki. :D U mnie tak jest i jest spoko. :wink: Powodzenia w zakładaniu akwarium