PDA

Zobacz pełną wersję : tanie zapłonniki elektroniczne....

mateuszs
06-12-2004, 22:01
Witam.. wczoraj będąc w zielonej górze, w hipermarkecie tesco, natknołem sie na dosyć tanie, kompaktowe świtlówki energooszczędne z których tak chętnie stosujemy zapłonniki elektroniczne... moc zapłonnika wynosi 18 watt wiec przydadzą sie one urzytkownikom posiadającym niewielkie cholędry choć i nie tylko .. cena jest zabawna bo tylko 3 zł w porównaniu z innymi... o tej samej mocy (za 8 -12 zł) ja kupiłem 2 od razu i wiem ze za takie pieniądze kupił bym wiecej gdybym potrzebował, bo tak tanie elektroniki sie żadko zdażają ....

sprawdzona wydajność to więcej niż podawane przez producenta 6000 godzin, na zmienionej lampie na philipsa :) Pozdarwaim i polecam.. mało drogo tesco !

dla nieobeznanych: http://www.holenderskie.pl/oswietlenie/dlawik/ oraz http://www.holenderskie.pl/oswietlenie/dlawik_36/

tuna
06-12-2004, 22:40
Próbowałem tanich zapłonników. Wyrzucone pieniądze.
Powiem krótko! "Tanie mięso . psy jedzą!"
[/img]

mateuszs
06-12-2004, 22:49
"Tanie mięso . psy jedzą!"

lecz co jeśli tanie, wypróbowane i zostało docenione ?
Okazuje sie że nie wszystko produkowane na tajwanie i nie wszystko szajs.... :)

tuna
06-13-2004, 08:28
Cóż może masz więcej szczęścia. Ja napisałem o swoich doświadczeniach.
Na zapłonniku z taniej żarówki miałem światło o około 27% słabsze od nominalnego. Dla mnie było to nie do przyjęcia.
Życzę CI dalszych sukcesów!

mateuszs
06-13-2004, 09:26
z taniej żarówki miałem światło o około 27% słabsze od nominalnego

bo kwestią jest dobre dobranie zarówek i nie chodzi o ich moc tylko o producenta.... sprawdziełem że inaczej świeci philips, inaczej osram a jeszcze inaczej jakiś tam czeski producent.... pociąć sie idzie bo jakiś czeski syf świecił mocniej niż osram! szkoda że nie wiem gdzie jej kupić.... jak znajde napisze na forum.... to były rury 24 watowe, które nota bene obsłużył sterownik na 18 watt !!!! ach ta czeska technologia !

Durisek
06-13-2004, 21:21
chlopaki - jesli chodzi o scislosc to kazda firma niezaleznie osram czy philips kazda ma swoje oddzielne oznaczenia...nie jest powiedziane ze jedna swieci gorzej czy lepiej...kwestia jest odpowiednie nasze dobranie swiatla...

tuna
06-13-2004, 21:48
Żeby bezcelowo nie klepać w klawiaturę , zapytam co stanowi o jakości i cenie świetlówki? Bańka szklana , luminofor , oprawka czy może właśnie elektronika? Wystarczy żeby każdy odpowiedział sobie na to pytanie a będzie wiedział co wybrać!!!

mateuszs
06-13-2004, 23:53
Żeby bezcelowo nie klepać w klawiaturę , zapytam co stanowi o jakości i cenie świetlówki? Bańka szklana , luminofor , oprawka czy może właśnie elektronika? Wystarczy żeby każdy odpowiedział sobie na to pytanie a będzie wiedział co wybrać!!!

Zdecydownaie 2 rzeczy... gaz i luminofor.... gaz odpowiada za emisję niewidzialnego ultrafioletu i luminofor który zamienia niewidzialne w widzialne :) ale nie zmieniajmy tematu.. mowa tu o tanich dobrych sterownikach :) oczywiscie rury są też ważne.... ale to i tak różnica w sterownikach jest.... różny prąd pracy, rózny prąd zapłonu, a jeszcze inny - niwelowanie efektu stroboskopowego.. ale myśle że z tym ostatnim to wszystkie jakoś sobie radzą...

mikit
06-15-2004, 14:24
Próbowałem tanich zapłonników. Wyrzucone pieniądze.
Powiem krótko! "Tanie mięso . psy jedzą!"
[/img]

CO RACJA TO RACJA. ja jestem tego samego zdania. wiem co mówię bo to z mojego własnego doświadczenia. lepiej wydać więcej kasy na lesze kompakty albo znaleźć gdzieś uszkodzone i wymontować elektronikę.

tomek1970
06-17-2004, 21:21
ja kiedyś tez zrobiłem sobie świetlówkę na tanim zapłonniku od kompakta 20w uzyłem jazeniówki 18w dłógo nie poświeciła całe szczęscie że to nie była Flora albo jakaś inna droższa . Teraz zrobiłem sobie jażeniówkę na zapłonniku ze starego kompakta firmy Philips polecam nawiasem mówiąc znalazłem tego kompakta był zbity na smietniku opłaca się wyżucać czasem śmiecie pracuje mi już cztery miesiące idealnie

finiu
06-30-2004, 12:45
A co fachowcy myślą o tym:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27317063

Stateczniki elektroniczne do świetlówek T8 (26mm) o mocy 36 Wat. Podstawowe zalety stateczników elektronicznych w stosunku do standardowych elektromagnetycznych to:
- oszczędność enegrii (nawet 50%)
- wysoka częstotliwość pracy (stałe nie mrugające światło)
- szybki start (przedłuża żywotność świetlówki)
- mała waga i wymiary (14,5x3,5x3 cm długość x szerokość x wysokość)
- niższa temperatura pracy

Stateczniki są wytwarzane w niewielkich seriach przez krajowego producenta na moje zamówienie. Obudowa PCV.

Q
07-01-2004, 23:11
Wyglada ciekawie i cena takze bardzo przystepna. Moze wypowie sie ktos kyto naprawde zna sie na rzeczy. Przyznam, ze zainteresowany jestem zakupem.

Aha co do tego? kable, oprawki, uchwyty, swietlowka i chyba bedzie dzialac. Ile te bzdety kosztuja???

Los_Sandalos
07-03-2004, 18:22
Tanie stateczniki elektroniczne robi firma Brilux, niestety nie ma dużego wyboru bo tylko 2*18 lub 2*36W, ale najczęściej to wystarcza. Są zdaje się nawet z gorącym startem. Firma oferuje sprzedaż online, (ale jak się orientowałem można je dostać nawet taniej u dystrybutorów).
Kosztują 35 i 38 zł netto www.brilux.pl

drapieznik
07-04-2004, 03:21
"Witam.. natknołem sie na dosyć tanie, kompaktowe świtlówki energooszczędne.moc zapłonnika wynosi 18 watt wiec przydadzą sie one urzytkownikom posiadającym niewielkie cholędry choć i nie tylko .. bo tak tanie elektroniki sie żadko zdażają ...."

O rety...nikogo nie pragnę obrażac, ale niektórzy litości nie mają dla pięknego naszego polskiego języka.
"niewielkie cholędry" kurna...jak to wygląda!
Ludzie! w edytorach tekstu jest funkcja sprawdzania chociaż ortografii - klawisz F7 chyba. CTRL-C to kopiuj, CTRL-V to wklej. Używajcie, a na dobre to wszystkim wyjdzie :)

Los_Sandalos
07-04-2004, 20:25
"Witam.. natknołem sie na dosyć tanie, kompaktowe świtlówki energooszczędne.moc zapłonnika wynosi 18 watt wiec przydadzą sie one urzytkownikom posiadającym niewielkie cholędry choć i nie tylko .. bo tak tanie elektroniki sie żadko zdażają ...."

O rety...nikogo nie pragnę obrażac, ale niektórzy litości nie mają dla pięknego naszego polskiego języka.
"niewielkie cholędry" kurna...jak to wygląda!
Ludzie! w edytorach tekstu jest funkcja sprawdzania chociaż ortografii - klawisz F7 chyba. CTRL-C to kopiuj, CTRL-V to wklej. Używajcie, a na dobre to wszystkim wyjdzie :)

z tego co wiem "urzytkownik" pisze się przez ż