PDA

Zobacz pełną wersję : Lamprologus leleupi ??!!??!!

guruking
06-12-2004, 12:16
Witam
w najblizszym czasie (jak tylko sprzedam zbrojniki) mam zamiar kupic nowe akwarium o wym 70(65)x35x35 i chce tam trzyma muszlowce wielopregie (samiec + 3 samice) i chcialbym jeszcze Lamprologus leleupi ale nigdzie nie moge znalezc informacji na temat ich zachowan itp.
Jesli ktos z Was posiada te rybki to czy moglby napisac o nich cos wiecej, czy nadaja sie do taiego akwarium jak podalem czy sa to rybi stadne jak sie rozmnazaja, jaki im udekorowac akwarium i czy moga byc razem z muszlowcami.
Pozdrawiam :lol:

SZYMON
06-13-2004, 12:38
poczytaj tu:
http://akwarium.org.pl/slodkowodne/ryby/pielegnice/tanganika/opisy/neolamprologus_leleupi/neolamprologus_leleupi.html

http://republika.pl/matman08/aqua2.html
Cos napewno znajdziesz.

Mario
06-13-2004, 20:03
mam Leleupki od 8 lat. Nigdy nie miałem z nimi problemów. Posiadam dwie dorosłe pary, które regularnie sie trą. Nie wie co dokładnie chcesz wiedzieć o tych rybkach :?: :wink:

guruking
06-13-2004, 22:57
mam Leleupki od 8 lat. Nigdy nie miałem z nimi problemów. Posiadam dwie dorosłe pary, które regularnie sie trą. Nie wie co dokładnie chcesz wiedzieć o tych rybkach
ich zachowania wymagania co do zbiornika czy sa agresywne, co jedza itp :D
Pozdrawiam

Mario
06-14-2004, 09:55
ich zachowania wymagania co do zbiornika czy sa agresywne, co jedza itp :D
jeżelui chodzi o zachowanie ryb, to są to spokojne rybki. Nie wykazują żadnej agresji w stosunku do innych ryb. Jeynie podczas tarła lub obrony młodych odganiają napastników. W obrembie własnego gatunku samce straszą się nawzajem nie robiąc sobie przy tym krzywdy. Mam zbiornik 240 l, dno 150x40. Posiadam dwie pary, które wybrały sobie rewiry w odległości od siebie ok. 0,5 m. Żyją raczej w zgodzie. Ponieważ posiadam również tropheusy karmię je najczęściej spiruliną lub pokarmami roślinnymi, ale dostają również od czasu do czasu serce wołowe, artemię, wodzień, ochotkę oraz granulat. :lol: Jeżeli coś Cię jeszcze interesuje to sprecyzuj pytanie. :idea: Pozdrawiam :P

guruking
06-17-2004, 18:50
a ile sztui i czy wogole moglbym je chodowac w akwarium 70x35x35 z muszlowcami wielopregimi??
Pozdrawiam

war3
06-17-2004, 21:33
ja tez sie szykuje na lelupki, orientujecie sie w jakich cenach chodza w sklepach bo mario mial po 3 zl od szt ale jest z rzeszowa a to za daleko jak dla mnie, w moim 375 napewno sobie znajda miejsce mi mo duzego zarybienia

Mario
06-18-2004, 10:17
w takim małym akwa możesz spokojnie hodować jedną parę Leleupa wraz z muszlowcami. Musisz tylkozapewnić im dużo kryjówek, aby nie atakowały się na wzajem. Jak znajdą sobie miejsce do tarła to wtedy będą przeganiać muszlowce z rejonu. Nie mam muszlowców więc nie wiem jak się one zachowują w stosunku do innych ryb 8)

Mario
06-18-2004, 10:18
ja tez sie szykuje na lelupki, orientujecie sie w jakich cenach chodza w sklepach bo mario mial po 3 zl od szt ale jest z rzeszowa
u nas w sklepach są po 7- 8 zł 8)

amd
12-28-2005, 23:00
Jutro będę miał 68L [h-33cm/dł-60cm/sz-24cm]* czy w takim akwa można by było hodować parkę Leleupi? Czy to są trudne ryby w hodowli? Czy mają jakieś specyficzne upodobania?

*Coś takiego mniej więcej. Nie mam teraz przy sobię dokładnych danych.

dep77
12-29-2005, 08:52
mozesz hodowac parke leleupa w takim akwarium ale to minimum jak dla mnie, pokarmy raczej wysokoproteinowe
pozdrawiam