Zobacz pełną wersję : Mam młode muszlowce !!!
Dzis pierwszy raz zobaczylem 2 przecinki (N.Similis) :o
Ale fajne uczucie 8) jestem caly dumny!
Ciekawe czy sie uchowaja :roll: Trzymajcie kciuki :!:
Co im dawac do jedzenia i jak ?
super ja u swoich niestety nie moge sie doczekac a mam je w 2 zbiornikach 25 l oraz 100 l, moje mlode multifasciatusy karmie pylaem dla narybku Tropicala Microvit spirulina, kupilem w aptece kubeczek do kalu koszt 50 gr (nie do moczu) jest tam taka lyzaczka ktora nabieram odrobine pokarmu zalewam woda i zawiesine podaje strzykawka w miejsce przebywania narybku, tylko dawaj malo tego pokarmu i dla tylu mlodych wystarczy odrobina wody w strzykawce poniewaz pyl ten strasznie brudzi wode
CMyK
Dzis pierwszy raz zobaczylem 2 przecinki (N.Similis).........Co im dawac do jedzenia i jak ?
najlepsze bez wątpienia są żywe naupliusy artemii(solowca) .Zastępczo polecam Ci mrożoną Bosminę .Potem oczlik (cyklops) .
[/url]www.muszlowce.prv.pl
Hmmm... a oczlik moze byc zywy ? W sklepach akwarystycznych jest pakowny w takich woreczkach z woda.
Hmmm... a oczlik moze byc zywy ? W sklepach akwarystycznych jest pakowny w takich woreczkach z woda.
oczywiście,że może być ,ale dla wylęgu jest za duży
i mało ekonomiczny ;-)
www.muszlowce.prv.pl
Jeszcze jedno: Jak szybko one rosna???
Moja 2 przecinki w ciagu 7 dni urosly tylko tak ze moge wyraznie zobaczyc oczy,brzuszek i ogonek (prawie przezroczysty). Jak dlugo trzeba czekac zby przecinek "zamienil sie" w rybke ?? :wink:
Jeszcze jedno: Jak szybko one rosna???
Moja 2 przecinki w ciagu 7 dni urosly tylko tak ze moge wyraznie zobaczyc oczy,brzuszek i ogonek (prawie przezroczysty). Jak dlugo trzeba czekac zby przecinek "zamienil sie" w rybke ?? :wink:
akurat tempa wzrostu tego gatunku nie notowałem ze względów technicznych - akwarium jak na muszlowce duże i zbyt wiele osobników do jednoczesnej obserwacji
ale przykładowe (co nie znaczy wzorcowe!!) tempa wzrostu znajdziesz na mojej stronie w gatunki Neolamprologus speciosus i Neolamprologus boulengeri . Raczej bym porównywał do N.speciosus - podobna wielkość dorosłych osobników.
Dzieki!
Moja zona wlasnie poinformowala mnie ze mamy jeszcze 3 NOWE przecinki :shock:
Nowe przecinki sa znacznie mniejsze od "starych", wlasnie wyjzaly z muszli :P
Kolejne udane tarlo :lol: a wszystko to w 25l
Moja zona wlasnie poinformowala mnie ze mamy jeszcze 3 NOWE przecinki :shock:
Nowe przecinki sa znacznie mniejsze od "starych", wlasnie wyjzaly z muszli :P
Kolejne udane tarlo :lol: a wszystko to w 25l
no właśnie, z jednej strony to fajnie, ale z drugiej niedługo poznasz czemu uważam,że akwarium 45-50 litrów jest "podstawą" dla muszlowców, małe zbiorniki mogą służyć do trzymania parki, ale już przy podchowie młodych jest duzo gorzej