Zobacz pełną wersję : Barwniaki Szmaragdowe
domenik1
12-13-2005, 17:49
Od ponad tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem tych rybek :) Jednak zauważyłem dziwne zachowanie samiczki. Mianowicie kiedy podpływa do niej samiec ona jakby dostawała drgawek :? ( poprostu tak "telpie" się bardzo szybko :lol: ) Nie wiem czy mam się tym martwić, może poprsotu moje rybki przygotowują sie do tarła :D ale na wszelki wypadek wolałbym wiedzieć co to jest 8) :wink:
Pozdrawiam 8)
A wiec kolego twoja smaiczka zacheca pana barwniaka do odbycia tarła.JEstem tego pewnien bo od jakiegos czasu jestem :D ojcem 13 małych barwnaiczków :-) Powodzenia w zakładaniu rodziny
domenik1
12-13-2005, 20:26
Dzięki wielkie za udzielenie odpowiedzi :wink: Myślałem że samiczce coś jest a tu do tarła faceta zachęca :) A może wiesz ile takie zaloty trwają bo u mnie trwa to już jakieś 5 dni :)
A tak swoją drogą to piękne ryby :D
ooooo kolego...tego niewyczujesz...samec musi z nudów zaczac przygotowywac miejsce na ikre.Ale zeby do tego doszło samiczka musi sie troche postarac.Teraz najlepiej by było zebys nic niezieniał w baniaku...oprucz podmiany oczwyiscie.Barwniaki bedą szukac najlepszej groty dla siebie.
jaroslawp
12-14-2005, 17:39
Temat przeniosłem.
A tu http://www.apisto.pl/remwar_p_pulcher.php jest fajny opis rozrodu barwniaków.
z tego opisu kożystałem :-)