PDA

Zobacz pełną wersję : system Nutrafin Hagena

Vincenzo
06-10-2004, 13:37
Czy ktoś używa Hagenowskiego systemu do nawożenia CO2 Nutrafin? Jakie doświadczenia?

Sebastian
06-10-2004, 17:22
Dyfuzor ok, a cała reszta to lipa.Zależy jeszcze do jakiego akwarium, ale i tak wolałbym wykorzystać tylko dyfuzor np. do bimbrowni.

Vincenzo
06-10-2004, 19:24
Dlaczego lipa? Nie produkuje CO2? Śmierdzi? Mało gazu? I wiesz z doświadczenia, czy "tak słyszałeś"? :lol:

Duch
06-10-2004, 19:44
Dlaczego lipa?
Bo tak naprawdę ten system to taka firmowa bimbrownia :wink: tylko że znacznie droższa. Jednym z komponentów są drożdże do kupienia w spożywczym za pare groszy.......
Jepiej zrobić własną bimbrownię i dokupić sam dyfuzor. Zaoszczędzisz jakieś 30-40pln

Sebastian
06-10-2004, 20:43
Dlaczego lipa? Nie produkuje CO2? Śmierdzi? Mało gazu? I wiesz z doświadczenia, czy "tak słyszałeś"? :lol:
Używałem tego zestawu najpierw w akwarium 90l, nie produkował CO2 w wystarczajacej ilości i krótko pracował.IMO za mała pojemność zbiornika.Reszta jak w wypowiedzi Ducha.Polecam natomiast dyfuzor, obecnie mam go w akwarium 385 l z butlą wysokociśnieniową (wcześniej z bimbrownią) i spisuje sie bardzo dobrze, CO2 rozpuszcza sie 95% (ma długą styczność z wodą, o ile dobrze pamietam to ponad 150cm).

Vincenzo
06-10-2004, 22:18
Docelowo myślę i tak o zestawie AquaMedica (butla+reduktor+cuda), bo:
- nie mam ochoty na jakies eksperymenty z re-legalizowanymi butlami z gaśnic,
- punkt ładowania ("gazy techniczne", a więc i CO2) na sąsiedniej ulicy,
- nie mam czasu ni talentów, by w czymkolwiek dłubać i cokolwiek budować samemu,
- nie mam ochoty na przemianę wody w wino we własnym skwa (a awaria bimbrowni i tak się może skończyć), że o zapachu nie wspomnę,
- jak do zakupu poważnego i pięknego zestawu wytrzymam z pół roku, to zdzierżę to finansowo,
- CO2 to w moim przypadku tylko dodatek, by i roślinki w akwa rosły jako tako (przy niedogodnościach związanych z posiadaniem firmowej pokrywy i niedoświetleniem zbiornika. ale - pracuję i nad tym...). Holender nie marzy mi się, a jedynie stałe dążenie do ideału, jakim są amazońskie wody. Moje są rybki, a rośliny, to dla oka żony. :lol:
Tą "firmowa bimbrownię" (racja Duchu i dzięki za odpowiednie wyrażenie) rozważam właśnie na ten czas do poważnego i bezproblemowego zestawu "na stałe". Boję się (nawet przy kontroli pH i KH) truć ryby, więc chciałbym po prostu na razie dodać nieco CO2, nawet jeśli go niedodawkuję optymalnie... Dlatego też pytałem o grube wady tego zestawu... :wink:

Duch
06-11-2004, 06:47
Docelowo myślę i tak o zestawie AquaMedica (butla+reduktor+cuda)
Ja bym się jednak jeszcze zastanowił. Zestaw Aquamedica z butlą 350g kosztuje ponad 700pln. Taka butla starczy Ci na jakieś 2-3miesiące i trzeba ją naladować...tu pojawia się jednak problem: te butle nie mają polskiej legalizacji więc w żadnym punkcie z gazami technicznymi Ci jej nie naładują :wink: . Trzeba będzie zrobić legalizację (około 30-60pln)....lub dogadać się "na zapleczu" :lol:

Proponuję zakupić butlę:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26376636
Tutaj za 99+20pln masz butlę 3.7kg z 5-letnią polską legalizacją. Nie ma w tym żadnej lipy bo facet, który tym handluje robi w branży, wystawia faktury itp. Sam kupiłem od niego butlę 4.4kg jakiś miesiąc temu i jestem bardzo zadowolony (solidny sprzedawca i ma butle non-stop w ofercie więc nie trzeba kupować od razu). Butla ma jedną wadę: z zaworem ma około 50cm więc trudno ją schować w szafce ale starczyłaby Ci na conajmniej rok (a przypuszczalnie dwa).
Do tego należałoby dokupić reduktor+licznik bąbelków+dyfuzor. jeżeli zdecydujesz się na Aquamedica to za te trzy części zapłacisz około 500pln. Najdroższy jest reduktor (ponad 300pln) ale jest to produkt najwyższej klasy. Oczywiście jest również tania alternatywa (ja taką zastosowałem) tj np. reduktor spawalniczy (np. OXY-TURBO MINI za 73pln)+zaworek precyzyjny (40pln)+dyfuzor, który jest jednocześnie licznikiem bąbelków (JBL Vario, Hagen Nutrafin około 50-80pln)...czyli w sumie około 170-200pln. Zatem cały zestaw CO2 można zmontować za 300pln.

To jest tylko alternatywa ale myślę, że warta przemyślenia. IMO najważniejszy jest reduktor (ja akurat nie miałem już kasy) więc jeżeli cię stać to nie warto na nim oszczędzać.

Vincenzo
06-11-2004, 09:15
Dzięki, Duchu. Mam co sobie przemyśleć (i pokalkulować)...

Jtr
06-19-2004, 09:58
Dyfuzor Nutrafin jest bardzo sympatyczny. Wiadomo ile co2 leci, oraz widac ze wiekszosc sie rozpuszcza, obserwowanie jak babelek gazu robi sie coraz mniejszy jest jednym z moich ulubionych zajec :D Niestety musialem kupic caly zestaw, razem z ta profesjonalna bimbrownia, bo nie mialem mozliwosci kupienia samego dyfuzora. Zaplacilem 80 zlotych, troche drogo, ale mam przynajmniej ladna bimbrownie :P Jest szczelna, nie smierdzi i estetycznie wyglada, bez skrupulow mozna pokazywac komus co tam trzymam w szafce pod akwarium :)
Fajne chwile przezylem jak uruchamialem zestaw pierwszy raz z firmowych komponentow. Otwieram torebke z napisem "Basic reagent" i wacham... Pachnie jak cukier... Smakuje tez jak cukier... To chyba cukier :D Otwieram torebke z napisem "Activator" i wacham... nie pachnie... smakuje jak drozdze... To chyba drozdze :D W torebce z napisem "Stabilisator" byla chyba soda oczyszczona. Ale jak to sie pieknie wszystko nazywa i w sklepie taki zestaw cukier + drozdze + soda kosztuje 20 zlociszy, a warty jest... moze 2 :shock: :D

guruking
06-28-2004, 15:53
Proponuję zakupić butlę:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26376636
duchu czy moglbys podać nick tego goscia z allegro bo ta aukcja juz nie istnieje a chciałbym przegladnac oferte :D

Pozdrawiam

Duch
06-28-2004, 16:39
No przecież jest wyraźnie napisane :wink:
Zobacz sprzedającego na tej aukcji : Komplex_PPOZ_BHP

guruking
06-28-2004, 17:41
mi Duchu wogole strony nie otwierało :?

Henio
07-13-2004, 21:30
Jtr - a jak uzupełniasz ten zestaw? tzn ile dajesz drożdży i sody? Ja ostatnio dałem pierwszy raz 1,5ml drożdzy i tyle samo sody. Jak na razie widzę że produkuje więcej co2 niż oryginalny... ale to dopiero 4 dni

Henio
07-22-2004, 11:37
No i produkowało przez 10 dni... ujdzie w tłoku