PDA

Zobacz pełną wersję : Cos więcej o ostronosie.

gremli
12-12-2005, 13:53
Witajcie.Od kilku dni pływa w moim akwarium ostronos ciernisty.wiem o nim tyle ze lubi sie zakopywac i je ochotke.Prosze napiszcie mi o nim cos wiecej. :)

Martek
12-18-2005, 18:13
Witaj:)
Mam w swoim akwarium piękny okaz węgorka długonosego (zdaje się, że to jest to samo). Ma ok 30 cm długości, zjada kostkę mrożonej ochotki w całości na jedno połkniecie i o dziwo, żyje w symbiozie z innymi rybkami, nawet tak delikatnymi jak skalarki. To typowy drapieżnik i jego aktywność zaczyna się nocą. Zakopuje się notorycznie, najchętniej pod łupkami. Jak duży jest Twój? Miłego hodowania.

gremli
12-19-2005, 19:12
Hej.Dzięki za odpowiedz.Rzeczywiście węgorek i ostronos albo inaczej długonos ciernisty to to samo.Mój jest jeszcze mały,bo ma około7-8cm.jest bardzo sympatyczny z tym swoim noskiem.Nazwałam go Gluś.Ma specjalne miejsce pod muszlą gdzie podrzucam mu ochotkę.Inne ryby nie moga tam się dostać więc Gluś ma ochotkę tylko dla siebie.Z tą muszlą to był dobry pomysł bo wcześniej inne rybcie wyjadały mu jedzonko i dla niego już nic nie zostawało. :) pozdrawiam.

GekonToke
12-19-2005, 19:44
mialem sporego 35 cm ostronosa musisz uwazac zeby mial zwirek ktory mu nosa nie pokaleczy i w ktorym moze sie zakopywac to bardzo wazne i wazne tez zeby akwa przykryte bylo szczelnie bo inaczej na 100% zwieje

adma
12-19-2005, 21:15
ponoc poprawna nazwa to nie ostronos, tylko węgorzyk....
http://www.akwarium.org.pl/pisma/a79-80/a79-80,0.html

Martek
12-20-2005, 09:27
Ja się spotykam w sklepach czy na giełdzie w Łodzi tylko z nawą węgorek... To dotyczy wszystkich rodzajów prawdopodobnie- długonosego= ostronosego i innych... :D

adma
12-20-2005, 09:35
tak, tak...ja tez widziałam w literaturze pod ta nazwa ....

gremli - czy ta rybcia z mojego linka to właśnie to co masz?

gremli
12-20-2005, 13:54
tak, tak...ja tez widziałam w literaturze pod ta nazwa ....

gremli - czy ta rybcia z mojego linka to właśnie to co masz
?Czesc wszystkim.Moja rybka wygląda tak samo jak ta z twojego linku.Ja zetknęłam się z nazwą długonos albo ostronos ciernisty.Czasami w nazewnictwie akwarystycznym panuje zamieszanie ale węgorzyk czy ostronos to ta sama rybcia. :D

Martek
12-20-2005, 14:45
Mój węgorek długonosy jest identycznego kształtu, tylko że jest w brązowo-czarne centki i ma 33 cm długości:] Śliiiczny:)

Martek
12-20-2005, 15:20
To mój węgorek- wprawdzie pyszczka nie widać, ale za to gabaryty i kolorki:)

boko
12-20-2005, 15:20
Węgorki występują również pod nazwą "długonos".
Co do usposobienia - są raczej spokojne-praktycznie nie atakują innych ryb.
Lubią dodatek soli i cotygodniowe podmianki wody

GekonToke
12-20-2005, 17:23
drobne ryby w akwarium wciągną

Martek
12-20-2005, 17:39
Pewnie,że tak. To jest drapieżnik, zje małe rybki. Skoro połyka kawał zmrożonej ochotki na raz, to co dopiero np. małą kosiarkę :lol:

GekonToke
12-20-2005, 20:19
chyba musze sobie sprawic ostronosa bo przepiekny ten ze zdjecia

Martek
12-20-2005, 22:01
Bardzo miło mi to słyszeć :) Sama też się nim zachwycam, nie ukrywam,że obserwowanie tej niezwykłej ryby daje sporo radości. Poza tym to na swój sposób ekscytujące mieć takiego drapieżcę w akwarium.

Kilka miesięcy temu przestawiałam akwarium z jednego pokoju do drugiego no i ryby były w dwóch wiadrach, każde przykryte kuchenną tacką... Jakież było moje zdziwienie, gdy nagle po podłodze zaczął się wić węgorek :shock: Są z nim takie numery, dlatego trzeba bardzo uważać. Ma dużo siły i podniesienie tacy czy podniesienie ciałem łupek lub korzenia to żaden wyczyn.

Postaram się zrobić mu inne zdjęcia, najlepiej w porze karmienia, to je zamieszczę. Polecam gorąco tą rybę, jest specyficzna i z tego powodu wymagająca, ale za to jaka wyjątkowa.

Martek
12-21-2005, 19:54
Znalazłam jeszcze jedną fotkę "misia węgorza"

GekonToke
12-25-2005, 15:20
noo piekny zazdroszcze :D
polecam polipterusy i babki mozaikowe tez fajni drapiezcy

wodniczek nowy
02-05-2006, 13:38
a czy mozna trzymać w akwarium kilka ostronosów i kilka trzciniaków ????????

fear
02-05-2006, 13:43
dobra podziele sie moimi doswiadczeniami z ostronosem.

z perspetywy czasu nabralem dystansu do tej rybki, moja dziewczyna ma 2 zbiorniki i 2 ostronosy

w perwszym zbiorniku sporadycznie dostawal ochotke ma jakies 15 cm dlogosci i wogole fajna rybka o ile nie chcemy narybku

drugi, kupiony w tym samym czasie, codziennie dostawal ochotke, jest gruby i wielki, spacyfikowal mi bojownika i skalary, czesto usiluje wyskoczyc z akwa, poluje tez na inne rybki

Rolex
02-08-2006, 10:53
Węgorzykisą dość łagodne
lubią pchotkę
Ten okaz ze zdjęć to nie jest w.ciernisty
on wygląda tak:
ttp://www.aquahobby.com/gallery/e_eel1.php

OLEJ
02-19-2006, 09:03
Węgorzykisą dość łagodne
lubią pchotkę
Ten okaz ze zdjęć to nie jest w.ciernisty
on wygląda tak:
ttp://www.aquahobby.com/gallery/e_eel1.php

Kto Ci powiedział, że to są węgorzyki???? Marcognathusy z węgorzami mają tyle wspólnego co ja z księdzem. Nie powinno się nazywać ich ani węgorzykami, ani węgorkami, ani jakimiś innymi wymyślonymi nazwami. W tym przypadku jako polska nazwa przyjęło się długonos (lub ostronos) ciernisty i niech już tak zostanie, a jeśli nie znamy polskiej nazwy lub nie jesteśmy pewni to wtedy należy zabłysnąć łaciną.

kalisus
02-20-2006, 12:16
Zgoda, ze nie ma sensu nazywac jednego gatunku kilkoma nazwami, do tego bardzo podobnymi. Niestety w sklepach zoologicznych najczesiej podpisuja te rybki jako wegorki albo wegorzyki, raptem kilka razy widzialem podpis "dlugonos" dlatego chyba warto wiedziec o jakie rybki chodzi.

OLEJ
02-20-2006, 19:04
Tak, tylko nie wiem czy zauważyłeś, że w sklepach ryby są nazywane tak jak mówią na nie ludzie kupujący oraz od których ryby trafiają do sklepów, sprzedawcy przecież nie wymyślają sobie tych nazw (no może niektórzy :P ). Kiedyś zobaczyć nazwę zbrojnik niebieski dla mnie było rzadkością, a teraz rzadko widze nazwe "glonojad", więc...

mocarny
02-22-2006, 15:12
eh u mnie zyje sobie zgodnie z innymi i ma jakies 50 cm juz!!! bardzo jestem z niego dumny

mocarny
02-22-2006, 15:13
a tu jeszce jedna fota

Jolka
05-19-2006, 11:37
Aż musze napisać, mój długonos zajada się lanymi kluskami do tego stopnia że potrafi 12 cm bocjom wspaniałym wydrzeć z pyska keski kluseczek, bardzo chętnie je ochotkę a lane kluski to dla niego rarytas i w porze karmienia stoi słupka i czeka żeby być pierwszym :)

mocarny
08-31-2006, 03:32
hehe

tak jak pisali moi poprzednicy zostawilem akwa na wakacaje rybki bylu karmione co dwa dni no i ostronosek sie robestwil!!!! bylo 25 neonek i teraz nie ma!!!! łyknoł gadzina wszystko !!!! tak wiec raczej trzeba uwazac z ostronosem a taki byl lagodny :lol: zmienie mu niedlugo zbiorniczek bedzie mial cale 120l dla siebie jest poprostu piekny!!!!!

Boro
09-08-2006, 19:11
witam co siądzicie o trzymaniu go razem z pielęnicami bo zakochałem sie wnim ponownie kiedyś go już miałem ale to dawno dawno temu :wink:

Szogun251
11-23-2006, 12:08
Witam
A oprócz ochotkami i dżżownicami czym można jeszcze długonosa karmić ? mój od 3 dni w zbiorniku jest ma tak koło 8 cm więcej raczej nie, dałem mu dżżownicę średniej wielkości oczywiście posiekaną na mniejsze kawałki taki 1 cm nimwięcej może trochę większe a on zjadł tylko 2 kawałki czy to nie za mało jak na niego ? czy coś robię nie tak czy może jemu tyle poprostu wystarczy

mila
12-19-2006, 15:55
a ja mam pytanie:
W jakich akwariach je trzymacie? jaka wielkość? z jakimi rybami?

Szogun251
12-20-2006, 21:49
ja mam 140 litrów ta ryba urośnie do dużych rozmiarów, może ci wciągnąć neonki bo one pływają nisko i są w zasięgu długonosa mój narazie jest mały tak na oko 9 może 10 cm. więc nie mam problemów potem się okaże a pozatym mam 2 synodątisy i jak narazie nie gryzą się i są spokojne więc mam nadzieje że tak będzie do końca a reszta obsady jest wymieniona w opisie

Seth
04-19-2007, 23:29
mam 3 ostronoski i mam pewien problem z ich zaaklimatyzowaniem, powinny sie zakopywać w żwirku ale tego nie robią, bo nie potrafią go rozgrzebać, mam 2 rodzaje żwirku, jeden drobny prawie jak piasek( jedna cześc akwariumu) a w drugiej mam grubszy ok 2x2mm, poradzcie co w akwarioumie mieć aby miały gdzie sie schować.
mam zameczek z wieloma otworami i w nim jeden z nich sobie zamieszkał. ale wolałbym wybrac im jakieś bardziej naturalne schronienie

kalisus
04-20-2007, 22:17
Mlode ostronosy moga byc hodowane w grupie, jednak w trakcie dorastania staja sie coraz wiekszymi samotnikami i potrafia zwalczac innych przedstawicieli tego samego gatunku i dlatego powinienes pomyslec co z nimi zrobisz w przyszlosci.
Co do kryjowek to rybki te chetnie korzystaja z wszelkich postaci zakamarkow: korzenie, groty, kokosy...

Seth
05-04-2007, 22:50
Już to gdzie indziej napisałem ale dla ustrzezenia przed pewnym niebezpieczeństwem napisze to i tu:
Kryją sie gdzie tylko sie da, u mnie zakopać sie nie potrafią nie wiem dlaczego, jeden wpadł na pomysł zeby schować sie za filtrem typu fan-1. na jego nieszczeście wszedł za tą cześć z przylepcami i zaklinował się. gdy przez caly dzien widzialem ze tylko ogon wystaje i nie plywa szukac jedzenia zauważyłem ze sie zaklinował. Radze tą szczelinę czymś zabezpieczyć, obecnie wężyk napowietrzający tamtendy idzie i już niema miejsca zeby cokolwiek tam wpłynęło.

rafka
05-18-2007, 13:56
hej wszystkim ;)
ja też mam takiego dużego "ostronosa" zdaje sie choć przed długi czas zwykłam zwać do wężem :) Moja rybka jest spokojna siedzi sobie sama pod kamiennym domkiem. Jest oswojona wypływa nawet w dzień :) Rybcia ma około 30 cm długości może troszkę więcej, dostałam ją w prezencie jak miała jakieś 15 cm. teraz rybka mieszka w 60l zbiorniku :) i prawdę mówiąc mało uroczy zamiar mam oddać ją komuś lub sprzedać. W sklepie zaproponowano mi pewną cenę i teraz jestem ciekawa waszych opinii za ile można taką rybkę sprzedać ?
Pozdrawiam,
Sylwia

adam11
04-15-2008, 16:19
Witam
Też sprawiłem sobie tą rybkę :) Na razie mieszka w 40 litrach, jak okaże się nie agresywna to dam ją do 112. Również zamieszkała pod ceramiczną ozdobą, wychodzi jej tylko głowa. Ma około 12 cm, mam pytanie, czy węgorzyk zjadłby jakąś małą rybkę, gdybym mu pod noska podstawił ? Czy żywi się tylko robakami ?

kalisus
04-18-2008, 20:46
Przede wszystkim przenies rybke do wiekszego zbiornika. Poczytaj sobie co to za gatunek i jakie ma wymagania co do zbiornikow. Moim zdaniem nawet Twoje 112L wystarczy tylko na jakis czas. Obecnie mam w swoim 160L niezbyt wyrosnietego osobnika i mam watpliwosci czy nie lepiej mu by bylo w jeszcze wiekszej przestrzeni. Co do pokarmu to zapewniam, ze gdy lekko zglodnieje to wciagnie wszystko co ma bialko i zmiesci mu sie do paszczy wiec nie bedziesz sie musial uciekac do "podstawiania" rybek.

kocur75
04-27-2008, 13:31
jak komus za duzy urosnie ostronos jakis w akwa to ja chetnie przyjme/kupię :)

adam11
04-28-2008, 15:02
a jakie masz akwarium ? ;)

jaro_O
02-15-2009, 10:38
a mozecie mi powiedziec ile ok. żyje taki węgorek? bo ja mam swojego od 4 lat no niestety ma tylko 14cm ale warunkow nie ma aby urosnąć (akwa 100l) ostatnio sie zachowuje tak niezbyt ciekawie... mianowicie jeść to je normalnie ale juz mniej aktywny prowadzi tryb zycia i czesto lezy na boku a jak połozy sie na trawie to moze 2 dni sie nie ruszac :neutral: ale głownie chodzi mi o to ze lezy na boku... i sie zastanawiam moze ze starosci albo nie wiem... a ile wasze mają lat :(