PDA

Zobacz pełną wersję : 120l bojowniki i ...?

jjoska
12-12-2005, 09:44
Moja znajoma zakłada akwarium. Ma nietypowe kwadratowe akwarium o wysokości 50cm.
Koniecznie chce mieć bojowniki harem no i poza tym..coś innego?
Ja polecam jej gurami mozajkowe z 4 sztuki i może molinezje 6szt?
Wiem że do bojownika dobrze dodawać rybki nie ławicowe niezamałe i nie za szybkie.
Czy taki zestaw sprawdzi się nie tylko pod względem litrażu

Marcinus
12-12-2005, 09:51
Podaj dokładne wymiary baniaka,bo akwarium dla gurami powinno mieć około 100cm długości,wysokość jest mniej ważna.
Do bojownika może dać razbory klinowe.Z gurami bym jednak zrezygnował.

jjoska
12-13-2005, 11:48
Dowiedziałam sie od dokładne wymiary
50wys. 45szer i długość tylko 60cm. w sumie to 135l.
Czyli gurami potrzebują długiego zbiornika :( niewiedziałam myślałam tylko nad litrażem.
Ok rozbory mogą być tylko w jakie ilości z 15 szt.? Czy to że to ryby ławicowe nie będzie "drażniło" bojowniki?

Marcinus
12-13-2005, 12:23
Harem bojowników,do tego 10-15 razbor i kilka kirysków na dno i powinno być ok.

lukas_Z
12-16-2005, 23:46
akwarium jest szerokie - to daje pole do popisu podwodnym ogrodnikom (jeśli tylko będzie dobre oświetlenie)
PS: Popieram propozycję Marcinus'a

Anka łódź
03-17-2006, 21:05
Gurami możesz wpuścić spokojnie, dobrze się komponują z bojownikami(choć zalecałabym parkę- nie wiem z kąd pomysły na haremy, to nie jest stadna rybka a w zarośniętym akwa samiczka będzie miała spokojne życie). Poza tym gurami są rybami które pochodzą z gęsto zarośniętych wód azji i nie wymagają wcale 100 cm akwarium. Ja mam 2 pary wraz z bogatym towarzystwem w akwa dł ok 90 cm i mają się świetnie. Zasadź dużo roslin i ciesz się swoją małą azją.

longines
05-24-2006, 17:22
Do haremu bojownika (o ile samice nie próbują ze sobą "walczyć") mozesz spokojnie dodać kilka pielęgnic zebr, pod warunkiem , ze celowo nie stworzysz dla zebr warunków do rozmnozenia się.
Sam mam wielogatunkowe akwarium 170 litrów z bardzo bujną roślinnoscią, 1-2centymetrowym płaskim piaszczystym dnem.
W obrębie rewirów 4 Pielęgnic Zebr pływają "bezczelnie" "12osob. kule" Neonów Inessa, 5 sztuk Danio Lamparcich, 4 Kirysy Spiżowe, parka Grubowarga Brunatnego, Gurami Mozaikowy, 4 Skalary i 3 samice/1samiec Bojownika. Że nie wspomnę o wszędobylskich zbrojnikach.
Wszystkie ryby oprócz skalarów i gurami są w mniej wiecej tych samych rozmiarach. Pielęgnice mimo, ze wyjęte z jednego tarliska są róznych rozmiarów.
W akwarium nie widać by któremukolwiek z gatunków przeszkadzał ten drugi, choć z założenia tak powinno być. Przykładowo Grubowargi niespecjalnie lubią się z bojownikami, skalary powinny przejawiać choćby minimalna agresję do zbyt szybko poruszających się Danio, Zbrojnik Plamisty choć czasami "konkuruje" z Kirysami, to raczej nie próbuje ich na siłę przepędzać. Zbita w kulę gromadka Neonów ósemkujaca po akwarium mogłaby dość skutecznie wkurzyć każdego agresora, ale tak sie nie dzieje. Chociaż raz widziałem jak bardzo bezzasadny jest "atak" zebry w rozpryskującą się na wszystkie stronę kulkę Neonów ;-)

Do założenia takiego akwarium skłoniłem sie po przeszło dwumiesiecznej obserwacji innego wielogatunkowego akwarium w roli głównej z różnymi pielęgnicami i kombinacjami brzan sumatrzańskich oraz sporej wielkosci Molinezjami. Tamto akwarium było o połowę mniejsze i choć woda tam "się prawie gotowała przy pościgach" to żadnej rybie łuska ze łba nie spadła ;-)

PS. Myślę, ze zebry potrafią byc bardziej towarzyskie, jednak te towarzystwo musi byc dokładane z umiarem i rozwagą :D Gdyby jednak zebry próbowały się trzeć to radzę celowo obnizać temperaturę do około 19-20 stopni na okres 1-2dnia, co skuteczniej wybija im z głowy takie pomysły (zebra dopóki nie ma potomstwa jest "zjadliwa' dla innych gatunków, w innym przypadku pozostaje tylko ewakuacja innych rybek - jak w przypadku jeszcze innego akwarium , w którymi siedziały grzecznie w kącie przeszło 30-centymetrowe sumy rzeczne, a 3/4 reszty akwarium okupowały tarlaki zebr).