Zobacz pełną wersję : 120l bojowniki i ...?
Moja znajoma zakłada akwarium. Ma nietypowe kwadratowe akwarium o wysokości 50cm.
Koniecznie chce mieć bojowniki harem no i poza tym..coś innego?
Ja polecam jej gurami mozajkowe z 4 sztuki i może molinezje 6szt?
Wiem że do bojownika dobrze dodawać rybki nie ławicowe niezamałe i nie za szybkie.
Czy taki zestaw sprawdzi się nie tylko pod względem litrażu
Marcinus
12-12-2005, 09:51
Podaj dokładne wymiary baniaka,bo akwarium dla gurami powinno mieć około 100cm długości,wysokość jest mniej ważna.
Do bojownika może dać razbory klinowe.Z gurami bym jednak zrezygnował.
Dowiedziałam sie od dokładne wymiary
50wys. 45szer i długość tylko 60cm. w sumie to 135l.
Czyli gurami potrzebują długiego zbiornika :( niewiedziałam myślałam tylko nad litrażem.
Ok rozbory mogą być tylko w jakie ilości z 15 szt.? Czy to że to ryby ławicowe nie będzie "drażniło" bojowniki?
Marcinus
12-13-2005, 12:23
Harem bojowników,do tego 10-15 razbor i kilka kirysków na dno i powinno być ok.
akwarium jest szerokie - to daje pole do popisu podwodnym ogrodnikom (jeśli tylko będzie dobre oświetlenie)
PS: Popieram propozycję Marcinus'a
Anka łódź
03-17-2006, 21:05
Gurami możesz wpuścić spokojnie, dobrze się komponują z bojownikami(choć zalecałabym parkę- nie wiem z kąd pomysły na haremy, to nie jest stadna rybka a w zarośniętym akwa samiczka będzie miała spokojne życie). Poza tym gurami są rybami które pochodzą z gęsto zarośniętych wód azji i nie wymagają wcale 100 cm akwarium. Ja mam 2 pary wraz z bogatym towarzystwem w akwa dł ok 90 cm i mają się świetnie. Zasadź dużo roslin i ciesz się swoją małą azją.
longines
05-24-2006, 17:22
Do haremu bojownika (o ile samice nie próbują ze sobą "walczyć") mozesz spokojnie dodać kilka pielęgnic zebr, pod warunkiem , ze celowo nie stworzysz dla zebr warunków do rozmnozenia się.
Sam mam wielogatunkowe akwarium 170 litrów z bardzo bujną roślinnoscią, 1-2centymetrowym płaskim piaszczystym dnem.
W obrębie rewirów 4 Pielęgnic Zebr pływają "bezczelnie" "12osob. kule" Neonów Inessa, 5 sztuk Danio Lamparcich, 4 Kirysy Spiżowe, parka Grubowarga Brunatnego, Gurami Mozaikowy, 4 Skalary i 3 samice/1samiec Bojownika. Że nie wspomnę o wszędobylskich zbrojnikach.
Wszystkie ryby oprócz skalarów i gurami są w mniej wiecej tych samych rozmiarach. Pielęgnice mimo, ze wyjęte z jednego tarliska są róznych rozmiarów.
W akwarium nie widać by któremukolwiek z gatunków przeszkadzał ten drugi, choć z założenia tak powinno być. Przykładowo Grubowargi niespecjalnie lubią się z bojownikami, skalary powinny przejawiać choćby minimalna agresję do zbyt szybko poruszających się Danio, Zbrojnik Plamisty choć czasami "konkuruje" z Kirysami, to raczej nie próbuje ich na siłę przepędzać. Zbita w kulę gromadka Neonów ósemkujaca po akwarium mogłaby dość skutecznie wkurzyć każdego agresora, ale tak sie nie dzieje. Chociaż raz widziałem jak bardzo bezzasadny jest "atak" zebry w rozpryskującą się na wszystkie stronę kulkę Neonów ;-)
Do założenia takiego akwarium skłoniłem sie po przeszło dwumiesiecznej obserwacji innego wielogatunkowego akwarium w roli głównej z różnymi pielęgnicami i kombinacjami brzan sumatrzańskich oraz sporej wielkosci Molinezjami. Tamto akwarium było o połowę mniejsze i choć woda tam "się prawie gotowała przy pościgach" to żadnej rybie łuska ze łba nie spadła ;-)
PS. Myślę, ze zebry potrafią byc bardziej towarzyskie, jednak te towarzystwo musi byc dokładane z umiarem i rozwagą :D Gdyby jednak zebry próbowały się trzeć to radzę celowo obnizać temperaturę do około 19-20 stopni na okres 1-2dnia, co skuteczniej wybija im z głowy takie pomysły (zebra dopóki nie ma potomstwa jest "zjadliwa' dla innych gatunków, w innym przypadku pozostaje tylko ewakuacja innych rybek - jak w przypadku jeszcze innego akwarium , w którymi siedziały grzecznie w kącie przeszło 30-centymetrowe sumy rzeczne, a 3/4 reszty akwarium okupowały tarlaki zebr).