PDA

Zobacz pełną wersję : Przeróbka pokrywy dla totalnego nieelektryka - łatwy sposób!

majkelius
06-09-2004, 18:42
Witam. Na wstępie chciałbym zacząć, że oczy mi się plątały gdy czytałem artykuły o przeróbce fabrycznych pokryw. Totalnie się nie znam na elektronice, w życiu bym nie umiał podłączyć tych kabelków itp. Jestem typowym humanistą;) No ale nie byłbym Polakiem, gdybym sobie nie poradził!!:) Dodałem świetlówkę do pokrywy aquaela 112l. Oto co zrobiłem:
1. Udałem sie do hurtowni elektrycznej w moim mieście w celu zapytania o co w tym wszystkim chodzi i jak by mozna bylo podlaczyc swietlówkę
2. Fachowiec odradził mi nabywanie po kolei wszystkich tych starterów, kabli itp. a polecił kupno gotowej oprawy oświetleniowej z tymi wszystkimi rzeczami już w środku. Zapłaciłem za to jedynie 32 zł!!!! a nie musiałem sie bawić w jakieś tam dobieranie tych wszystkich urządfzeń. Dodam, że nabyłem tez świetlówkę aquarelle za 19 zł! Polecam kupowanie świetlówek w hurtowaniach elektrycznych !
3. Pozostał problem włożenia tej oprawy pod pokrywę. Otóż tego nie zrobiłem. Po prostu wyjąłem oprawki, dokupiłem oprawki bryzgosczelne, wywierciłem 2 małe dziurki w pokrywie, pod pokrywą zamontowałem świetlówkę! Haha, byłem dumny. Kabelki wyprowadziłem na zewnątrz, a oprawę przymocowałem na końcu pokrywy. Teraz tylko pozostaje pomalowanie je na czarno, ewentualnie można kupić dłuższe kabelki i oprawe wymontować za akwarium!
Prawda że proste i tanie rozwiązanie? Myślę, że przyda się kompletnym laikom w takich dziedzinach. Odwiedzajcie hurtownie elektryczne, jest dużo taniej niż w zoologicznych.

MaVrick
06-14-2004, 15:09
Wiesz, jakoś nie wierzę, by ktoś nie umiał podłączyć kabelka A do otworu A' przy gotowym planie :wink: Na stronie holenderskie.pl jest wszystko pieknie opisane, jak podłączyć świetlówkę do dławika, a dławik do sieci :D

Nie chwaląc się i zachowując pełną skromność, powiem, że przerobiłem pokrywę AquaEl'a 1X15W na... 3x15W + 1x13W! A dodam, że na elektronice się po prostu nie znam... Po prostu trzeba wiedzieć co się chce :)))

majkelius
06-14-2004, 15:43
słuchaj, ja nie wiem co to jest dławik :wink: jestem totalnym laikiem. A jak to zrobiłeś? Masz link do opisu?

MaVrick
06-14-2004, 19:24
A proszę ja Ciebie bardzo :wink:
http://www.holenderskie.pl/oswietlenie/dlawik/

Mregal
06-14-2004, 19:38
majkelius czyli za 51 zł dodałeś jedną świetlówke do swojego baniaczka?

W każdej hurtowni można kupić taki gotowy zestaw i czy on jest dobry?

Yeti
06-14-2004, 19:44
Takie zestawy możesz kupić w hurtowniach elektrycznych, w hiperamrketach w sklepach oświetleniowych. Są dobre jeśli masz miejsce żeby je włożyć. Poza tym IMHO to dość droga impreza.

Mregal
06-14-2004, 19:49
mam małe akwarium (54L) a pokrywe mam własnej roboty, wrazie czego dam rade załątwic druga.

Duza jest różnica cenowa między gotowym zestawem i tym jeśli by się kupowało wsyzstko osobno?

Yeti
06-14-2004, 19:58
koło 10zł, ale masz dokładnie taki jaki potrzebujesz, z porządnym statecznkiem (ja mam philipsa) i szykanami

Ogólnie, jeśli ktoś nie lubi dłubać i ma luz z miejscem w pokrywie, to może się bawić w gotowce. O ile są dostępne. Bo gotowce widziałem tylko od 18W w górę, czyli dla pokryw od 70cm długości.

Mregal
06-14-2004, 20:21
Ja też jestem z tych zielonych w sprawach elektroniki...... :roll:

majkelius
06-14-2004, 20:50
tak ok. 51 zł za całośc z nową swietlówką aquarelle 18W. A te całe mechanizmy w środku są renomowanych firm: Philips itp. Naprawdę polecam kupić takie coś w hurtowni elektrycznej, zresztą możesz porównać ceny ze sklepów akwa gdzie taka świetlówka kosztuje ponad 25 zł. Ja mieszkam na prowincji to podejrzewam, że w większych miastach ceny będą większe. A tej całej oprawy nie wsadziłem do pokrywy tylko umieściłem na niej. Wystarczyło przeciągnąć kabelki i dać oprawki bryzgoszczelne. W takim gotowcu masz już wszystko połączone, statecznik starter itp.
BTW dżyzes MaVrick dławik z żarówki to dla mnie kosmos:) Ja to bym na pewno coś posuł znając siebie hehe. Ale tak szacując to zamontowanie w sposób, w jaki ja to zrobiłem świetlówki nie było wcale dużo droższe od kupowania wszystkich rzeczy oddzielnie.

majkelius
06-14-2004, 20:52
Ja widziałem też mniejsze niż 18 W, chyba 15W z tego co pamietam.

Q
06-16-2004, 23:47
Jestem zdania, ze lepiej wylozyc wiecej kasy zakupis statecznik elektroniczny i miec swiety spokoj. Dluzsze zycie swietlowki, bezdzwieczna praca i wiecej miejsca pod pokrywa. Chyba warto