Zobacz pełną wersję : wystroj akwarium dla proporcow
ddawidek8
12-10-2005, 12:02
hmmm... jakos na wiosne mam zamiar zmienic wystroj mojego akwarium. Zamierzam pozbyć się roslin, zostawie tylko mchy. Chcialbym też dać dużo korzeni, na dno torfu włóknistego i (jesli mi sie bedzie chcialo) liści dębowych. Troszke skałek (jakieś otoczaki) dla ozdoby. I kilka roslin pływajacych pistiee albo ceratopteris (obecnie mam jednego i jego korzenie maja okolo 15cm zajmuje 60% powierzchni tafli wody akwa: 60x30x30). Zastanawia mnie fakt czy brak roslin jako takich moze wplynać na samopoczucie proporcow. Bo to co ja planuje to czarne wody w wersji afro :) :) :) Zastanawiam sie czy ma to sens, obecnie cierpie na kleske urodzaju roslin i musze co tydzien robic przycinki i zaczyna brakowac mi czasu dlatego sklaniam sie ku wersji 'natura' :) co wy na to ?
futermelok
12-10-2005, 17:53
Jesli bedzie sporo roslin pływających i mech na korzeniach na dnie torf albo liscie (najlepiej to i to) to bedzie wręcz idealnie i reszta roslin jest zbędna (mam tu na mysli zakorzenione rosliny łodygowe jak i krzaczaste typu żabienice cryptokoryny które wydaja sie być w takim przypadku zbędne.
Ps. Rośliny pływające mają to do siebie że zazwyczaj bardzo szybko rosną, mech tez trzeba by było co jakiś czas przycinać więc raczej roboty zawiele się nie pozbędziesz.
ddawidek8
12-10-2005, 19:00
Zdaje sobie sprawe z tego ze roboty wiele sie nie pozbete, ale problem polega tez na tym ze moje poczucie estetyki jest rowne dziesiec, a mozliwosci rowne zero, a to bedzie taki nielad uporzadkowany, zreszta :) :) :) pomysl moze i jakis tam w glowie siedzi gorzej niestety juz z wykonaniem, caly czas czuje niedosyt.. .. .. mam pytanie, no bo kazdy mowi ze umieszcza w akwarium korzen, ale mi by zalezalo jeszcze na jakis galazkach (dlugie, cienkie i poskrecane) czy jesli takie wysusze w piwnicy przez zime, potem wygotuje w wodzie z sola, nadaja sie do wlozenia do akwarium ? mam na mysli np. mlode galazki dębu ?
futermelok
12-10-2005, 20:06
Jasne że możesz dać takie gałezie ale nie wiem czy z piwnicy lepiej wez poprostu jakies okorowane gałezie drzew lisciastych ważne żeby byłu obumarłe.
Tu masz linka do przykładowych zbiorników.
http://www.akwarium.wroc.pl/pkk/html/aktualnosci/20050918/akt20050918.html
ddawidek8
12-10-2005, 21:10
okorowane. . .hmmm :) no to pobawie sie w okorowywanie. . a co do fotek , to miedzy innymi ta pierwsza byla inspiracja, problem polega na tym ze u mnie w city mchu nie zdobedziesz a ja mam jedynie 3 kepki kulek (nie wiem czy pamietasz , ale kiedys w zoologach mozna bylo kupic takie kulki z mchu-mam takie 3 tylko ze juz nie sa okragle bo troszke sie zniszczyly a troszke rozrosly) :), a co takiego szkodliwego moze znajdować sie w korze ? Zastanawiam sie tez nad zmiana zwiru, bo mam 3-5mm, a zastanawiam sie czy zolty piasek nie bedzie wygladaj przyjemnie i estetyczniej w takim akwa hmnnnn....? zadania do wykonania:
*pozbyć się pregowanych z korzyścią finansową
*zdobyć mech
*zdoby kase lol :)
No to niedlugo ide sie porzejść do lasu :)