Zobacz pełną wersję : Zmiękczanie
Kupiłem kolumnę zmiękczającą. Rury przyłączeniowe wykonane są z miedzi. Czy istnieje niebezpieczeństwo, że podczas zmiękczania związki miedzi mogą się dostać do wody w stężeniu niebezpiecznym dla ryb ?
Maciek Szulc
06-10-2004, 14:08
Kupiłem kolumnę zmiękczającą.
Czy mozesz napisac pare slow o tej kolumnie. Jak wyglada z czego sie sklada itp.?
Jest nawet dość spore prawdopodobieństwo. Najlepiej zrobić rurki ze zwykłych wężyków elastycznych.
Kolumna wygląda jak filtr do wody, tylko wkład zawiera prawdopodobnie jakiś kationit. Zmiękczałem już wodę do podmiany i z 20 st. niemieckich w kranie po przepuszczeniu wychodzi 0.
Maciek Szulc
06-12-2004, 13:43
Gdzie to kupiles? Ten kationit zapewne bedzie trzeba regenerowac co jaks czas. Jaka jest cena tego urzadzenia. Powaznie sie zastanawiam czy nie sprawic sobie czegos takiego...?
Gdzie to kupiles? Ten kationit zapewne bedzie trzeba regenerowac co jaks czas. Jaka jest cena tego urzadzenia. Powaznie sie zastanawiam czy nie sprawic sobie czegos takiego...?
Taką kolumne można wykonać samemu. Kosztuje to praktycznie tyle ile kationit czyli ok. 25 zł. Opis autorstwa Pyni jest w dziale DIY. Ewentualnie można zrobić model deluxe (również opisywany na forum).
Urządzenie kupiłem okazyjnie od znajomego za przysłowiową flaszkę, chociaż wygląda bardzo profesjonalnie. Myślę, że złoże spróbuję regenerować roztworem HCL, bądź wymienię kationit. Na razie jednak nie martwię się tym, ponieważ z opisu na wkładzie wynika, iż można tym zmiękczyć kilka tysięcy litrów, a ja potrzebuję ok. 15 na tydzień. Myślę, że pomysł z DIY jest dobry.