Zobacz pełną wersję : Ile żyje przeciętnie bojownik??
-=ArCiO=-
12-10-2005, 06:30
Ile żyje bojownik zamierzam go sobie kupic
Kasia250
12-10-2005, 12:53
Ja ma dwie samiczki bojka, które żyją juz ponad trzy lata. :D:D 8)
Ile żyje bojownik zamierzam go sobie kupic
Jeżlei jeszcze nie kupiłeś rybki a juz cie interesuje ile żyje to nawet jej nie kupuj, powinno ci zależeć żebyżyłą jak najdłuzej, podejście typu - pobawię sie i spusczę w kiblu za miesięc nie trawię - w takim przypadku na pytanie ile żyje odpowiem ci 100 lat :?
daniel90
12-26-2005, 01:27
skąd wiesz, że ta osoba nie chce, by rybka żyła jak najdłużej?
ja osobiście staram sie tak dobierać ryby, by nie żyły np. pół roku czy dwa lata, lecz dłużej, bo dla mnei przykre jest, że ja sie opiekuje, chcę patrzeć na nie, a one tak szybko umierają, więc staram się dobierać te dłużej żyjące.
a tak wogóle to oddaj mi moją duszę, złodzieju :wink:
Bojownik żyje od 2do 3 lat (słyszałem o 4 letnim bojowniku) .
Mojego samca bojownika mam od ,,jajeczka" w grudniu stukły mu 4 latka, a nadal panienki odraca :D
Pyszczok
01-12-2006, 18:05
Ja teraz mówię naprawdę mam 5letniego samca bojownika naprawdę i się czuje bardzo dobrze i niewygląda na starego.
Długość życia bojowników (innych ryb z resztą też) w dużej mierze zależy od temperatury w jakiej jest trzymana, tego, czy ryba często podchodzi do tarła, towarzystwa, stresów i wielu wielu innych, więc ciężko powiedzieć, ile będzie Ci żył bojownik.
Ja nawet słyszałem wypowiedź tego typu: bojowniki żyją 0,5 roku, a u mnie w kuli dożywają prawie roku, poczym wymieniam je na nowe :? Otóż owszem jeśli bojownik w kluli dożyje 1 roku to to już jest sukces.
Przede wszystkim żadnej ryby nie trzyma się w kuli,ponieważ jest to dla nich męczarnia.Dla każdej ryby przebywanie w kuliu na dłuższą metę to tortura.W okrągłym naczyniu rybie rozmywa się wzrok zmysły orientacji się pogarszają i ogólnie ryba czuje sięfatalnie.
Mam nadzieję, że o tym nie wiedziałeś.
bojowniki żyją 0,5 roku, a u mnie w kuli dożywają prawie roku, poczym wymieniam je na nowe :?
Hehe ja to wszystko doskonale wiem. Źle mnie zrozumiałeś, to powyższe zdanie to jest cytat. Mój bojownik pływa sobie w kańciastych 200 litrach, mam go już prawie dwa lata i nie wygląda on na zmęczonego życiem.
-KrasnaL-
01-28-2006, 22:19
Ja mam bojownika, ktory ma juz 3,5 roku :)
Aktinidia
02-07-2006, 10:09
Moje samiczki bojownika mają obecnie około 2,5 roku i obie są jakby nieco ospałe. To już nie są młodzieniaszki. Nadal się stroszą i nadymają do siebie ale szalone gonitwy i podgryzanie to już widok sporadyczny. Z wiekiem, obgryzione płetwy wolniej odrastają. Jedna bojowniczka - odmiana o białym ciele i różowych płetwach - ma też zaczątki nowotworu, zapewne efekt braku pigmentu.
ja też mam zamiar kupić bojka i będę sie tak nim opiekowac aby dożyl 6 - 7 lat mam nadzieje, że mi się to uda to by było fantastyczne!
Mój bojek jest taki:
Aktinidia
02-07-2006, 10:42
O długości życia rybki decyduje bardzo wiele czynników.
Myślę, że bojownik urodzony w warunkach akwariowych (nie w butelce w azjatyckiej hodowli) ma sznsę dożyć sędziwego wieku w zdrowiu. Aż strach pomyśleć, jak skracają życie choroby, faszerowanie antybiotykami i inną chemią, oraz stresy towarzyszące masowej produkcji tych ryb w Azji, transport i czekanie w kubeczku :(
michalangello66
03-12-2007, 22:00
jam mam bojownika kupionego w sklepie (był całkowicie dojrzały) ponad 3 lata :D
Michał_z_B
04-02-2007, 18:16
W akwarium min 30L z gęstą roślinnoscią, wyposarzonym w filtr i grzałke bojownik pożyje 3 lata, moze troche więcej. W kuli z niebieskim żwirkiem i podwodnym zameczkiem też 3 ale miesiące.