Zobacz pełną wersję : Czy labiryntowe dobrze znoszą filtrowanie kaskadą
zajarecky
12-09-2005, 21:26
Wiem, że labiryntowe - prętniki, gurami, bojowniki lubią rośliny pływające. Czy filtr kaskadowy będzie odpowiedni do takiego zestawu? Wydaje się, że chlapaniem powoduje duże wzburzenie tafli. Czy to mocno szkodzi tym rybkom? Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie?
Marcinus
12-09-2005, 21:27
Ja miałem prętniki i kaskadę AC 200 i nie było żadnych problemów.Prętnik robił gniazdo po przeciwnej stronie niż była kasada.
U mnie tak samo - gurami przesiadywały w spokojniejszej części akwa, wyraźnie niechętnie pływały w prądzie wody. Myślę, że przy kaskadzie nie będzie im źle...
Będzie bardzo dobrze, większość tafli pozostanie spokojna, a nie będziesz miał silnego prądu wody (jak z wewnętrznego), którego labirynty nie lubią.
Czy kaskada, czy inny filtr to nie robi różnicy. Jeżeli chcemy mieć dobrą filtrację to musimy mieć spory ruch wody w akwarium, a za tym labirynty nie przepadają i jakoś trzeba znaleść złoty środek.
Ja znalazłem :) NO3-0 praktycznie bez pomocy filtra, więc u mnie cyrkulacji wody prawie nie ma, a ma ona na celu jedynie wyrównanie temperatur.
NO3 - 0 to chyba niedobrze :shock:
cholera tyle się już o tym cyklu azotowym naczytałem ze wydaje mi się że jak nie ma NO3 to zle bo to azotany czyli te dobre :?