PDA

Zobacz pełną wersję : Moze jakies uwagi o ..

laguna
06-08-2004, 15:14
co mozecie powiedzie o takiej rybce jak Nandopsis Salvina,chodzi mi raczej o jej uspsobienie poniweaz ma to byc towarzystwo do A.Rivulatus

Zeman77
06-08-2004, 16:26
Tak samo jedna i druga agresywna podczas tarła (a która z pielęgnic nie jest?), ale mój znajomy trzyma dwie dorosłe pary tych gatunków w akwa ok. 300 litrów i powiem Ci że regularnie się rozmnażają nie robiąc sobie dużej krzywdy.
Pozdrawiam i powodzenia!

laguna
06-09-2004, 09:20
to fakt ze podzczas tarla malo ktore sa spokojne, wiec w piatek wpuszczam do akwa P.Salvinia

MinimalnyWojtas
06-09-2004, 21:14
Salvinie żyją w wodach twardych, rivalatusy w obojętych do lekko kwaśnych, więc parametry wody nie przemawiają za tym żeby je łączyć. Aczkolwiek rivalatusy są to najagresywniejsze akary, które temperamentem przypominają pielęgnice z CA. Tak więc teoretycznie nic złego dziać się nie powinno i to już jest twoja decyzja. Ja bym ich nie łączył (ale to wynika z moich upodobać do baniaków regionalnych) :)

Maciek Szulc
06-10-2004, 13:55
wiele zalezy od konkretnych osobnikow!! pielegnice sa niepowtarzalne i wyjatkowe!:) moj znajomy w 240 litrach trzyma doroslego samca rivulatus i parke salvini, samica salvini (jakies 10cm) podczas tarla spuszcza niezly lomot wielkiemu spasionemu samcowi (ok 20cm) akary!!!! wiec roznie to moze byc... przy dostatecznie duzym zbiorniku (ok 300l.) mysle jednak ze mozliwe bedzie trzymanie pary salvini i pary akar:)

laguna
06-14-2004, 09:16
para salvini plywa i niestety samiec akary ( ktory jest od nich wiekszy) juz przekonal sie kto rzadzi w akwa