PDA

Zobacz pełną wersję : 60 l. i tęczanki

jjoska
11-29-2005, 14:46
Niedawno dostałam w "prezencie" 4 tęczanki Wernera 2 samice i 2 samce. Z musu trzymam je w 25l.
Mam możlwiość założenia 60l akwarium.
Planowana obsada to tęczanki Wernera i krewetki: filtrujące (2szt) i karłowate (10-15szt).
Czy moge jeszcze trzymać inne tęczanki w tak małym akwa?
Wiem że tęczanki Wernera to rybki haremowe. Biorąc pod uwagę przelicznik 1 samiec i 2 samice to czy 3 takie haremy mogą zmieścić się w 60l plus krewetki?

Z góry dziękuje za rady :)

ddawidek8
11-29-2005, 17:34
jjoska. . ja ci niezbyt pomogę w sprawie tęczanek ale informuje ciebie ze wernerki pochodzą z Oceanii a nie z Afryki :)

Jesli o mnie chodzi to wydaje mi sie ze do 60l dalbym 2samce +3,4 samiczki, ale juz bym naprawde zadnej innej rybki nie dawaj. . . co do krewetek, kurcze sam nie wiem, ale inni na pewno ci podpowiedza ! Wydaje mi sie ze 2 gatunki krewetek to za duzo, pozostalobym jedynie przy miniaturowych, no i pamietaj ze akwa musi byc zarosniete :) !

jjoska
11-30-2005, 10:30
Co do krewetek jestem pewna że taka obsada sprawdzi się. Z doświadczeń innych wiem że w towarzystwie filtrujących karłowate mogą się nawet rozmnażać :). Zaś towarzystwo wernerki i krewetki sprawdza się i toleruje.
Czy jak sądzisz dwa haremy wernerek to max. Spoko - nie zależy mi na maksymalizacji zarybienia a raczej na tym by było im wygodnie. Zauważyłam że wernerki to straszne niechlujki przy jedzeniu. 1\10 jedzenia jest przez nie zjadana a reszta ląduje na podłożu. Podejrzewam że krewetki karłowate wystarczą jako służba porządkowa. A jeżeli zrezygnuje z krewetek karłowatych to czy mogłabym dodać z 4 sztuki małych kirysków nanus lub pstrych?

Artur CZ.
11-30-2005, 10:36
jjoska. . ja ci niezbyt pomogę w sprawie tęczanek ale informuje ciebie ze wernerki pochodzą z Oceanii a nie z Afryki :)

Jesli o mnie chodzi to wydaje mi sie ze do 60l dalbym 2samce +3,4 samiczki, ale juz bym naprawde zadnej innej rybki nie dawaj. . . co do krewetek, kurcze sam nie wiem, ale inni na pewno ci podpowiedza ! Wydaje mi sie ze 2 gatunki krewetek to za duzo, pozostalobym jedynie przy miniaturowych, no i pamietaj ze akwa musi byc zarosniete :) ! ok ok ale gdzie biedactwo mialo napisac skoro nie ma forum oceania, australia. podczepila sie tutaj.A ja zeby nie pisac nowego postu napisze tutaj. moze admin kochany zrobi dodatkowe forum AUSTRALIA i OCEANIA. ??

jjoska
11-30-2005, 21:10
[/quote] ok ok ale gdzie biedactwo mialo napisac skoro nie ma forum oceania, australia. podczepila sie tutaj[/quote]

biedactwo :shock:
wypraszam to sobie :)

Henio100
12-01-2005, 17:14
Czy moge jeszcze trzymać inne tęczanki w tak małym akwa?
Wiem że tęczanki Wernera to rybki haremowe. Biorąc pod uwagę przelicznik 1 samiec i 2 samice to czy 3 takie haremy mogą zmieścić się w 60l ???
Z tego co wiem, to tęczanki sa bardzo ruchliwymi rybami i potrzebuja przestrzennych akwariów. Dlatego 60 l. to chyba będzie troche za mało.
POZDRAWIAM

jjoska
12-03-2005, 18:29
Podczas poszukiwań informacji o Tęczankach Wernera znalazłam dane które mówiły że te tęczanki można trzymać w akwarium od 40cm długości :shock:

Dla mnie to lekka przesada, ale sądze że w dobrze urządzonym akwarium o długości 60 cm gdzie w toni będą przebywały tylko one nie będzie im źle :)