Zobacz pełną wersję : obsada do akwarium
Pawel Stolarski
06-03-2004, 17:55
mam pytanie czy akary błękitne zebry pielenice nikarguańskie mekka i skśnopręga mogłby być w jednym akwarium 160 litrowym miały być to parki i czy by nic im się nie stało gdy dojdzie do tarła czy będą sie przeganiać czy będą się gryźć i czy wszystkie gatunki po tarle przeżyją czy jakieś umrą na skutek walk o terytorium i czy te rybki uchowaja ikrę przed bocjami plecostomusem gibicepsem anticrusami i kiryskami
to połączenie nie jest dobre, do tak małego akwarium nie możesz dać tylu gatunków pielęgnic, będą się ciągle biły, dodatkowo wymagania tych ryb są całkowicie różne- chodzi mi o p. skośnopręgie i resztę niepielęgnic, od pielęgnic z CA nadto kiryski i bocje nie wytrzymają ataków agresywniejszych gatunków, moim zdaniem w tym akwa. możesz mieć najwyżej parę p. zebr i a. błękitnych(razem), bądź skośnopręgie albo meeki, nikaraguańskie z niepielęgnicami
Twój baniak to już tragedia, ale to co chcesz zrobić to przesada te gatunki są niekompatybilne w małych akwariach. Tylko 1 gatynek z listy i to po sporym odrybieniu.
Pawel Stolarski
06-04-2004, 08:35
Twój baniak to już tragedia, ale to co chcesz zrobić to przesada te gatunki są niekompatybilne w małych akwariach. Tylko 1 gatynek z listy i to po sporym odrybieniu.
pozbyłbym się wszystkich żyworódek i dopiero bym wpuśćił te pielęgnice i czy one w tym akwarium miały dobrze o to mi chodzi zeby się nie pozabijały podczas obrony terytorium