Zobacz pełną wersję : Jakie używacie "nawozy" do roslin i ceny ich podaj
Jakie używacie "nawozy" do roslin i ceny ich podajcie, bo chce cos dobrego a zarazem taniego zakupic :-)
Osobiscie uzywam Tropicala AquaPlant B w polaczeniu z FerroAktiwem. Koszt jednej bulteleczki wystarczajacej na ok 300 l wynosi ok 4 zl. Efekt dosc dobry /zeklbym nawet zadowalajacy przy niskim budzecie/. Niebawem bede stowal SZ Czyli Symfonei Zlota w polaczeniu z FerroAktiwem. Na efekty jednak trzeba bedzie poczekac. Przy dosc dobrym swietle proponuje jako stymulatora wzrostu zastosowac CO2.
CO2 juz mam do tego 4 x 30 W na 240 l :-) tera tylko jakieś "sterydy" szukam- tanie "sterydy" :-)
Tanie "sterydy" to Symfonia Złota, którą możesz kupić w ogrodniczym (chociaż to towar baaaardzo deficytowy), na Allegro lub TU (http://www.akwamania.pl/?d=produkt&id=109)
Cena 1kg to około 15-20pln a z tego możesz rozrobić ponad 16litrów nawozu więc starczy Ci tego na 7-8lat (prędzej nawóz się zepsuje :wink: ).
Inna alternatywa to PGC 20-23pln za 450ml
Ja stosuję SZ, K2HPO4, KNO3, ferro-activ, PGC....szukam czystego K2SO4
Duchu ten link co to zapodales pod nazwa TU to ile tam tego nawozu jest 1 kg??
Duchu ten link co to zapodales pod nazwa TU to ile tam tego nawozu jest 1 kg??
1kg Symfoni Złotej to 1kg nawozu ogrodniczego w proszku.
do rozrobienia jako nawoz dla roslin akwarystycznych zuzywa sie np.40g Symfoni Złotej do tego ewentualnie 20g siarczanu potasu,buteleczka 30ml Fero Aktic i jest gicior nawóz sam go stosuje dzieki pomocy wuja Nemo :wink: w zdobyciu tej slynnej Symfoni.efekt jest zadawalający wprost moge powiedziec ze roslinki podnoszą mi pokrywe tak ładnie rosną i bez cotygodniowej przycinki to normalnie ciemno sie robi w akwa.
dane techniczne mojego baniaka to:
oswietlenie 2x20w+ 1x18w zwykle jarzeniowki DayLight na 144l ok 12-14h
akwa bardzo zarosniete roslinami z wieloma gatunkami roslin tych mniej i wiecej wymagajacych.
przedtem stosowalem PGC i musze powiedziec na własne ryzyko że z porownaniem z Symfonią nie ma szans!!!
Symfonia Złota :11:
poszukaj wiecej w opcji SZUKAJ na temat symfoni i jej stosowania
pozdrawiam
aha zapomnialem powiedziec.
tam jest 1kg nawozu wiec starczy do EMERYTURY:)
jak wyzej napisano predzejszie zepsuje niz go zużyjesz:)
pozdrawiam
szukam czystego K2SO4
Poszukaj w POCh-u, ja tam zaopatrzam sie w chemie, mam pewnosc co do jej czystosci.
Jakie używacie "nawozy" do roslin i ceny ich podajcie, bo chce cos dobrego a zarazem taniego zakupic :-)
Najtaniej to chyba beda kulki gliniane! :1: Ponoc bardzo dobry nawoz, tylko skad te gline wyzlobac? :?
Poszukaj w POCh-u, ja tam zaopatrzam sie w chemie, mam pewnosc co do jej czystosci.
Wiem, wiem Marcinie...zastanawiam się tylko czy jest sens podawać K2SO4 gdy podaję już KNO3 i K2HPO4 :wink: . Chodzi mi o sam potas.
Co do SZ to sporządzając roztwór 30g+500ml wody otrzymamy podrabiane TMG, które zawiera około(jeżeli moje wyliczenia są słuszne :D ):
100% Fe (w stosunku do TMG)
154% Mg
83% S
275% B
166% Cu
75% Mo
550% Zn
107% Mn
Ponieważ osiągniemy ten sam poziom żelaza co w TMG można przyjąć, że dawkowanie bedzie analogiczne(niestety nie wiem jak to jest z TMG). SZ w dobrze oświetlonym i gesto obsadzonym zbiorniku dawkuje się około 1ml/25l/dobę. W słabiej lub średnio oświetlonych baniakach 1ml/50l/dzień.
SZ nie zawiera dwóch ważnych makroelementów potasu i fosforu, których w przypadku zbiorników holenderskich z oświetleniem powyżej 0.6W/l (IMO) może bardzo szybko brakować :wink: .