PDA

Zobacz pełną wersję : Imiona rybek ;)

kasiek
06-02-2004, 13:59
wiem, wiem, topick śmieciowy ;), ale jestem ciekawa czy nazywacie jakos swoich pupili czy tylko mnie na starość odwala ? :D

Ja nadaje imiona rybkom, które jakość szczególnie zapadają mi w serce - głównie gupikom. I tak w moim akwarium pływają:
Gupiki - Frodo (bo lubie Tolkiena), Fuks (bo cudem uniknął bycia zjedzonym, jako jedyny z miotu), Gepard (to od "umaszczenia' ogona), Wygryziołek (też od ogona, ale to nie z powodu choroby tylko już się taki urodził - wygryziony) i samiczka Grubba (wiecznie w ciąży ;) ). Mam też żabę Monikę (mało oryginalnie, ale naoglądałam się w dziecinstwie przygód Kulfona i Moniki on TV) i jeszcze parę innych, ale nic już nie powiem, bo chyba robie z siebie wariatkę :5: :10:

No, a jak tam u Was? - przyznawac sie akwaryści :D

XAC
06-02-2004, 14:06
Mówiąc szczerze unikam tego bo potem przykro jak kumpel kopnie w kalendarz. Ale czasem jakoś wielką rybę się nazywa,żeby z żoną się dogadać o którą chodzi. I tak 28cm Gibbiceps to Smoczyca Pawiooka to Karpik a Pekoltia to Minilepek. Reszta ok 100 bez nazw.

wolfik
06-02-2004, 14:09
kiedys mialem skalara Kryche:)
i zastanawiam sie na imionami dla altumow:)

cvahoo
06-02-2004, 14:11
moja złota rybka nazywała sie Proxima :)

XAC
06-02-2004, 14:12
Jakbym nazwał rybę jak kobietę to by żoneczka zaczęła przesłuchania na okoliczność robić.

mezio
06-02-2004, 14:18
Kiedyś miałem parke pielęgnic skośnopręgich......... Balbina i Boberek :) :D

Jolka
06-02-2004, 14:25
No tak, kiryski białe to - Florki, a sumiki szkliste to - szkieletory, a kosiarki ogólnie U-boty To raczej ogólne "imiona" ale też nadawane dla odróżnienia dla rodziny, była kiedyś żabka - Piękna ale zjadła ją pielęgnica niebieskołuska :cry:
Pozdrawiam Jolka

FiszMak
06-02-2004, 14:41
jeszcze nigdy zadnej rybki nie nazwalem :| jakos mi to nie pasuje do rybek ...

kasiek
06-02-2004, 14:42
No tak, kiryski białe to - Florki, a sumiki szkliste to - szkieletory, a kosiarki ogólnie U-boty

:5: fajne

ja moje mieczyki nazywam pieszczotliwie "pierdoły zyciowe" (zasłyszane tu na forum ;) ) albo "pomarańczowe paskudy" :)

Raffy
06-02-2004, 16:37
a u mnie :
bojownik - Tommy
gupiki: Max, Tramal, Naomi, Dziurawiec, Mia reszta (10 szt.) bezimienna bo są wczoraj u mnie ale jak wymysle cos tu tu napisze ;)
Kiryski - Jacek, Agata, Wiktor, Wiktoria, Jack, Samuel
Ampularie - Amy i Ampi
zbrojnik nieb. - Fredek

hehe :lol:

Yeti
06-02-2004, 17:18
Hehe, jesteście nienormalni :mrgreen:

Zresztą ja też
kirys pstry: Wodzu
kirysy spiżowe: poDuchy (dzięki Duchu, mają się super :P)
welon: Złotko (ale już pływa u kogo innego :()
molinezje: Czarnulki

reszta bezimienna.

Srogi_Lord
06-02-2004, 17:42
No wreszcie jakis temat taki, ze moja wiedza pozwala mi na zabranie głosu:

- 2 platki (on) Platon i (ona) Pluton [najpierw był Platon, a Pluton jakos sam potem sie nazwał
- 2 molinezje (on) Wincenty i (ona) Barnaba [Wincenty to ku czci Vinca Blacka - Renegata, a Barnaba jest piratem - nie ma oka i kawałka ogona]
- reszty jeszcze nie rozpoznaje, wiec maja nazwy zbiorcze :)

monetka
06-02-2004, 18:13
wiem, wiem, topick śmieciowy ;), ale jestem ciekawa czy nazywacie jakos swoich pupili czy tylko mnie na starość odwala ? :D

Chyba wszystkim troche odwala! :wink: :1:
U mnie maz wymysla nazwy ( z reguly poronione!) dla ryb, bo sie kompletnie nie zna na akwarystyce i nie wie jak sie "fachowo" nazywaja!
Na przyklad samca ramireza nazywa PANZERFAUST!!! :evil: :evil:
Ale samiczke viejita ja nazwalam CYTRYNKA, a Otoski sa SMOCZKAMI !
Amano to generalnie SPRZATACZKI i mam tez MARIANA ! :1:

P.S. Tego posta napisalam po kieliszku wina, na trzezwo bym takich bredni nie wypisywala! :roll:

Klayman
06-02-2004, 18:18
P.S. Tego posta napisalam po kieliszku wina, na trzezwo bym takich bredni nie wypisywala! :roll:

Hehe mialem nie pisac ale nie moge sie oprzec pokusie :wink:

Duzy byl ten kieliszek !?!? :wink:

U mnie tylko jedna rybka ma imie ... zgadnij Monetko jaka !?!?

Srogi_Lord
06-02-2004, 18:27
Monetka >> O tej porze juz wypita??.... A co mi ta otwieram drugi browar :)

Q
06-02-2004, 20:15
He, he ciekawe jakby mozna bylo ponazywac czlonkow stadka np. neonkow.

Ja nazywam tylko jednego mieszkańca a jest nim krewetka szklista - Żwirek. Ojcem chrzestnym jest Srogi Lord. Dostalem od niego krewetke w dzierzawe ale tak polubilem tego rozbujnika ,ze u mnie zostal. Mzoe dokupie mu kompana.

Kiedys nazywalem kirysy albinoski prosiakami ale juz ich nie mam

pozdro

monetka
06-02-2004, 20:16
Duzy byl ten kieliszek !?!? :wink:
Tja, w zasadzie to kieliszek duzy, ale wina w nim malo! :1:

U mnie tylko jedna rybka ma imie ... zgadnij Monetko jaka !?!
OGRODNICZKA!!!!!! :5:

justa
06-02-2004, 20:27
No wiec moje pielegnice zebry nazywaja sie Alek i Mirka na czesc moich szefów z pracy- mysle ze idealnie im pasuja :lol:

Molly_
06-02-2004, 20:31
Skalary : Charley, Roger (który to okazał się samiczką i w związku z tym jest już Rogerką :P ), Srebruś, skalarki świętej pamięci (:() : Marmurek i Marmurka, glonojadek Labix, maluszki mieczyków Szczęściarz i Niedziałek, kiryśnik Skarbeczek :5: :10: :1:

dubeltoovka
06-02-2004, 22:07
He, he ciekawe jakby mozna bylo ponazywac czlonkow stadka np. neonkow.

N-pierwszy, N-drugi, N-trzeci... byłby może problem z identyfikacją numerków ale możnaby obroże każdemu zawiesić... :roll:

u mnie też były imiona... moja pociecha wymyślała... miałam połowe bohaterów z bajek w akwarium :wink: ale z biegiem czasu zostały tylko pieszczotliwe zdrobnienia od gatunków: weloniaste (albo ogoniaste), brzańcie, glońcio, Molcie...

swoją drogą - czy to az takie odchylenie od normy, żeby nazywac rybcie po imieniu..? w końcu to tez jakiś domowy zwierzak, nie..? :P

kwiatek82
06-03-2004, 09:14
Moja zlota rybka nazywala sie Zuzka (Zuzolek, Zuzinka, Zuzol) rozne zdrobnienia. Niestety juz nie jest na tym swiecie. Zbrojnik lamparci to Leopold :D
a Nowa zlota rybka to Rozalka :P
hehe super, ja uwielbiam nazywac rybki :P

Dzidzia
06-03-2004, 10:51
Ja mam suma kręcioła :) a to dlatego ze oka nie ma jednego i zeby zobaczec co jest kolo niego to sie kreci :-) heh

liquid sound
06-03-2004, 21:49
Jestescie szurnieci...
moje rybcie to 8) :
- Kakadu - samiec - Dyk
- Samiczki ,Tatana, Kruse,Looka
- Ramirezka - samiec - Askew
- samiczki - brakło imion :P
- neonki to tak ogolnie samczyki bo nie wiem jak rozroznic zatem:
- Tiesto, Umek, Picotto, Buuren, i inne...
zbieznosc nazwisk przypadkowa :lol: :lol: :lol:

Blendinka
06-04-2004, 10:48
U mnie nazewnictwem rybek zajęło się dziecię...więc jest (największa rybcie) Tatuś i potem co raz to mniejsze: Mamusia, Ciocia, Wujek...

iz
06-04-2004, 15:26
Heh, a więc nie tylko ja jestem nienormalna (jeeee!) :lol:

Mój bojownik - Teodor... ale to i tak nic...
znam kogoś kto nazwał bojka AZOR... (gusiu przyznaj sie 8) )
Dobrze że nie szczeka... :D

d_omin
06-04-2004, 20:34
Welon- Malina, Zbrojnik- Rudolf :lol:

Srogi_Lord
06-05-2004, 09:04
Od wczoraj rozpoznaje juz bezblednie jedenego, z gupików. Nazwałem go Gustaw :)

Raffy
06-05-2004, 09:34
Dzisiaj nazwałem jednego z moich 7 nowych gupików (mam 12 gupolów) o imieniu Mars :1:

Zirilla
06-06-2004, 19:06
Mój bojownik ma tylko imię w akwa. Nazwałam go Władek - to od Vlada Palownika, pospolicie zwanego Drakulą. Jest granatowy i miał rządzić w zbiorniku, ale okazał się ciapą. Imię jednak pozostało :D

AdiG
03-30-2005, 08:04
No to "trochę" odkurzę starego posta o imionach rybek i sie przyznam że moje 2 gupiki "biostarterusy" to Jacek i Placek :wink: , moja druga połówka bez problemu je rozpoznaje a ja tylko po tym że Placek zawsze wcina glony...

pozdrawiam,
AdiG

Spinja
03-30-2005, 12:24
Tylko jedno żywotne w naszym akwa ma imię. Glon Euzebiusz. Inteligentniejszy niż cała reszta razem wzięta.

Acha, jeszcze krewetki! Krewetki to "Moje najmilsze słodzinki, kochane krewetoski, Wy moje" :D

ashtoash
03-30-2005, 13:33
Moje rybole zawsze mają nadawane imiona. Nie mogą być anonimowe. :)
Tak więc:
welon - Klocuch
drugi welon - Metalika
karaś - Mgielny
teleskop - Ćwiku
zbrojnik niebieski, samica - Cichociemna
kiryski siatkowane: Gamoń, Grubol, Tubka

veronika_van_halen
03-30-2005, 20:18
eee, ale wasze rybki nie mają nazwisk, moje mają!! :P
bojownik - Zdzisław Czesłwa Bolesław Zubek
Otosek nr1 - Jay Jay French
Otosek nr2- Dee Sindler
Brzanka różowa samiec- Józef Kompot
Brzanka różowa samiec nr 2 - Rabe Arabe
Brzanka różowa samice - Pani surówkowa (żona Józefa Kompota, ,matka samca nr 3 Kucyka)
Brzanka Różowa nr3- Kucyk
Zbrojnik (ulubieniec mój i rodziny) FAFIK
Reszta nie ma imion jeszcze, na imiona czeka parka brzanek brokatowych, pomóżcie mi coś wymyślić :P
Kiedyś miałam prętniki morelow nazywały się Pimpuś Sadełko, Pampuś Masełko i Józef Stalin. Właściwie większość moich rybek ma imiona... Aaa i jeszcze wszystkie ampularie mają na imie CZUGLIN + numery :D

amisu
03-30-2005, 20:34
U mnie jeden rządzący bojownik nazywa sie Szef albo Bossu a 3 pozostałe to Bracia (są braćmi z jednego miotu i nie da sie ich rozruznić).
I jeden z pyszczaków z malawi, najwieksza moja ryba, Ps. acei, miał na imie Aradiusz ale od kiedy kapnełam sie ze to samica to jest Arkadia :wink:
O, i jeszcze 25 cm plekostomus złoty, nazywa sie Wędzony Dorsz.

Młyn
03-30-2005, 21:24
No tak a umnie to jest tak że ogulnie przez mojego brata przyjeło sie ze wszystkie rybki razem to Buldogi. A reszta to tylko moje iminka ale tez nie wszystkie mają:
Skalar to Król
Molinezja to Czarny Anioł
Żałobniczki to wdowy

hib1
03-30-2005, 21:46
Ja się boję nazywać ryby, bo co która dostanie "imię" odchodzi...
Ale miałem dawno temu rodzinę bojowników: Stefana, Rózię i Luśkę.

Conrdd
03-31-2005, 07:30
Glonojad (król ciemnych zakamarków) to Bronisław.
Biały skalar który przewodzi stadku jest Petronelą a nieco mniejszy często poganiany przez Petronelę to Ciapek.
4 otoski to Czyścioszki - one w odroznieniu od pozostalych rybek nie sa na wakacjach ale maja wazne zadanie walki z okrzemkami :)

XAC
03-31-2005, 07:38
eee, ale wasze rybki nie mają nazwisk, moje mają!! :P
bojownik - Zdzisław Czesłwa Bolesław Zubek
Otosek nr1 - Jay Jay French
Otosek nr2- Dee Sindler
Brzanka różowa samiec- Józef Kompot
Brzanka różowa samiec nr 2 - Rabe Arabe
Brzanka różowa samice - Pani surówkowa (żona Józefa Kompota, ,matka samca nr 3 Kucyka)
Brzanka Różowa nr3- Kucyk
Zbrojnik (ulubieniec mój i rodziny) FAFIK
Reszta nie ma imion jeszcze, na imiona czeka parka brzanek brokatowych, pomóżcie mi coś wymyślić :P
Kiedyś miałam prętniki morelow nazywały się Pimpuś Sadełko, Pampuś Masełko i Józef Stalin. Właściwie większość moich rybek ma imiona... Aaa i jeszcze wszystkie ampularie mają na imie CZUGLIN + numery :D
Fajne. I ty się kasiek zastanawiasz czy masz odbicia? A swoją drogą czy jak już się trzyma bandę obślizłych głodomorów to czy jakiekolwiek odbicia mogą dziwić?

enes
03-31-2005, 09:54
kiedys zastanawialem sie nad nazywanie rybek, ale pomyslalem sobie, ze pozniej trudno bedzie rozroznic np. neonki :) w sumie to tylko kilka rybek ma u mnie ksywki:
loricaria czerwona - wREDzioch :)
samiec zbrojnika niebieskiego - szefu (osoba, od ktorje go mam nazywala go pan japa) :)
pockoltia (z racji swojego malego 'rozmiaru') - maluszek :)

:idea: proponuje, zeby w nastepnym topiku opisac jakich sztuczek nauczylismy swoich pupilkow :shock: :D

Ninka
03-31-2005, 10:20
U mnie tylko jedna rybka ma imię, samca A.borelli nazywam Johnny Bravo (jak ten z kreskówek). Jak zobaczy jakąś samicę, to dostaje świra, lata za nią i prezentuje swoje całkiem pokaźne płetwy - nic innego go nie interesuje :)
Pozdrawiam

loccutus
03-31-2005, 11:15
ufff... wiec to nie tylko mój "problem" jest...

nie wszystkie zwierzaki mają u mnie imiona... ale:

Krewetka - na cześc tej z "finding nemo" nosi eleganckie imie "jaques"

Molka - z avatara - to fonetycznie "szarki" wyszła na zdjęciu niczym prawdziwy rekin jakiś - dlatego - imie to nosi od tygodnia;) a rozpoznaję ją w śród innych po tym ze z upodobaniem tak właśnie staje do przedniej szyby no i ma troszke inny kształt płetwy grzbietowej...

Gang Olsena (podkradają reszcie żarcie) - czyli najbardziej "aktywne" Brzanki sumatrzańskie dowódca - Egon i zawsze w pobliżu Kielt oraz Beny.

2 kosiarki - Robin i Hood (hood jest wyraźnie hood'szy - bardziej strachliwy i Robin lubi go przeganiać)

no i hicior - platynki Mann i Materna :D

aRBi
03-31-2005, 11:26
Rybki:
Ramirez - Ziomek,
Ramirezka - Cizia,
Kryski - odkurzacze,
Otoski - przylepy,
Kosiarka - kosiarz,
Cierniooczek - glista,
Zbrojniki - grubasy,
Krewetki:
amano - japońce,
tiger - przyczajony,
red chery - czerwonek,
hummel - ulubieniec,
Reszta nie ma imion. :roll:

Raffy
03-31-2005, 13:37
yee, moje ryby tez imiona maja :D:D

zbrojniki :

fredek
łuk
saracen

mieczyki :

Dodo
Macizon
Didi
Doko
Mała
Mezer
Mafra
Helly
Pedro

bojowniki :

Coocker
Diament
Kuba
Raszej
Blue tommy
Kika
Mika
Mimi
Lili
Koka

labeo :

Fifa

załobniczki i kiryski na szczescie bezimienne :D:D:D

Tedi
03-31-2005, 14:16
Ja miałem bojownika o imieniu FRANEK (NIESTETY JUŻ GO NIE MA ) :cry:

anna_anastazja
03-31-2005, 16:07
A u mnie tylko jedna rybka ma imie - samiec Pielegniczki ramireza - PREZES jesli mozna powiedziec, ze to w ogole imie:) Moj chlopak sporadycznie nadaje imiona neonkom, ale ktory jest Kaziu a ktora Ziuta to juz ciezko stwierdzic;)

Krasa
03-31-2005, 18:54
Heh mój Eretmodus to "Łoś" po prostu Łoś :D
Pozdrawiam Krasa

Raffy
04-01-2005, 21:53
Jeden kirysek (pstry) dostał na imię PYREK :D:D:D:D

Tymek
04-02-2005, 07:15
ja tak nazwałem moje lipki:
welon - Gucio
zbrojnik - filutek
otocinclus - gembofon
molinezje - Glutek (pamientam tylko jedną z inieniem)
brzanki różowe - świrki
reszty nie nazwałem
A mój kolega to wogule wpadł na pomysły żeby zrobić chszest rybom (mieczykom). Wyciągał je na chwile siatką i nadawał im imie :1: .

Madzior :]
04-02-2005, 12:43
Teraz to w sumie mam welonke Markusa a glonojad to Mars;]

Kiedyś:
Molinezja - Mamuśka
gupiczka - Mamuśka :lol:
Bojownik - Cezar
Bojownik (samica) - Kleopatra

i dużo tam było, ale nie pamiętam;]

Mateusz
04-02-2005, 16:48
Witam,

Ja tam rybek nie nazywam, ale moze zaczne jak wszyscy to wszyscy :wink:

Pozdrawiam Mateusz 8)

daniel90
04-02-2005, 21:34
ja, mając na uwadze moje zainteresowania naukami ścisłymi mam zamiar nazwać wszystkie stworzenia w akwa; upodabniając do uczonych, ale mając na uwadze jakieś podobieństwo do postaci historycznych (np. Newton II albo Bohr V).
tak to jest jak zejdą się dwa hobby :wink:

Spinja
04-02-2005, 22:06
ja, mając na uwadze moje zainteresowania naukami ścisłymi mam zamiar nazwać wszystkie stworzenia w akwa; upodabniając do uczonych, ale mając na uwadze jakieś podobieństwo do postaci historycznych (np. Newton II albo Bohr V). Pan Hawking?
Państwo Curie?
Pani Kopernik? ;) Ależ masz możliwości!

daniel90
04-02-2005, 22:29
Pani Kopernik?
oczywiście, no bo:
Kopernik była kobietą
owszem, możliwości mam, ale oprócz ich mam też numerki (I;X;VI...)

dotie288
09-21-2005, 22:07
to ja znam osobe ktora ma krewetke..cały czas mowiła na nia homAr (bo tak było krócej i łatwiej..a z homarem nie ma to nic wspolnego :D)..a teraz jest juz homEr :))

nela
09-21-2005, 22:25
imiona dla ryb :F
jeszcze nie zdażyło mi się nazwać po imieniu moich rybek, bo wydaje mi się ze to trochę dziwne :?
chociaż czasem mówić na moje gupiki wieloryby lub rekiny :P

giedor
09-22-2005, 10:21
Witajcie!
u mnie rybki jakby same nadaja sobie imiona:
moja pierwsza ulubiona rybka - Kropek (synodontis w kropki)
reszta synodontisów:
Rambo (jak tylko wleciał do akwa to od razu mi sie imię nasunęło)
Koparka (przed jej kokosem zawsze jest dołek , raz z przodu, raz z tyłu)
Gadułek (najczęściej to przed porą jedzenia ma dużo do powiedzenia)
pozostałe dwa jeszcze nie nazwane, ale jak dorosną to się zobaczy
Laura i Filon (mystusy spotykały się przy korzonku i zawsze jeden czekał pierwszy)
Blada Twarz (plekostomus złoty-jak przybył do akwa to był taki blady jakiś, dopiero później nabrał kolorku)
reszta rybek nie nazwana jeszcze
i był zbrojnik niebieski nazywany Bob Budowniczy-zawsze sie ciekawie rano wstawało żeby zobaczyc co się zmieniło w akwa
a myślałam że mi odbija z nazywaniem rybek, ale jak ktoś tu wczesniej zauważył -przecież to domownicy
pozdrawiam
giedor

giedor
09-22-2005, 10:22
Witajcie!
u mnie rybki jakby same nadaja sobie imiona:
moja pierwsza ulubiona rybka - Kropek (synodontis w kropki)
reszta synodontisów:
Rambo (jak tylko wleciał do akwa to od razu mi sie imię nasunęło)
Koparka (przed jej kokosem zawsze jest dołek , raz z przodu, raz z tyłu)
Gadułek (najczęściej to przed porą jedzenia ma dużo do powiedzenia)
pozostałe dwa jeszcze nie nazwane, ale jak dorosną to się zobaczy
Laura i Filon (mystusy spotykały się przy korzonku i zawsze jeden czekał pierwszy)
Blada Twarz (plekostomus złoty-jak przybył do akwa to był taki blady jakiś, dopiero później nabrał kolorku)
reszta rybek nie nazwana jeszcze
i był zbrojnik niebieski nazywany Bob Budowniczy-zawsze sie ciekawie rano wstawało żeby zobaczyc co się zmieniło w akwa
a myślałam że mi odbija z nazywaniem rybek, ale jak ktoś tu wczesniej zauważył -przecież to domownicy
pozdrawiam
giedor
EDIT
ojojojoj prosze moderatorów o usunięcie jednego postu
giedor

MsDeath
09-22-2005, 18:56
U mnie ryby maja imiona postaci z komiksow... :D
tj. Sven, Hiko, Edward, Sano, Himura, Kaze itd. :)

słamka
12-05-2005, 15:43
mój kiryśnik nazywa się Cosiek. Jeden malutki zbrojnik to Zbirek a drugi Algożerek. Nazwałam też danio z odrobinę żółtymi płetewkami - to -Dzikus

ali-gator
12-06-2005, 12:27
Srebny skalar ( samiec ) - Szmulka
Bojownik - Ksiaze Ciemnosci :lol:
Czarny skalar - Klingon ( bo plywa tak dumnie )

Pozdrawiam :)

Men0
12-07-2005, 14:53
ehehe widze temat cieszy się popularnością :P ja nie nazywam rybek :P ale kiedyś jak byłem młodszy to robiłem nawet dziennik akwarium, miałem imiona i charakterystyke poszczególnych ryb heheh i co sie ciekawego dzieje było zapisywane :D

słamka
12-08-2005, 15:21
ja mam taki notes już 5 lat! wszystkie wykocenia zgony tarła wszystkie informacje zawsze sie przydają

daggulka
12-09-2005, 12:57
No więc tak:
-sumiki rekinie to Chojrak(bo taki odważny :wink: ) i Sprinter(bo taki szybki),
-parka skalarów to Sid i Nancy,
-Welony były Teodor i Malwina(już niestety został tylko Teodor),
-sum indyjski to Terminator (postrach całego akwa :twisted: ),
-plecostomusy to Glusie,
-samiec pielęgniczki kakadu to Dżollero (bo ustawia swoje samiczki po kątach :D ).
Pozdrawiam.

adma
12-19-2005, 21:09
może wszystkich to nie nazywamy, ale kilka z nich ma juz swoje "imiona": 22cm plecostomus - "byku" , drugi 20cm- "gloniszcze" i jedną z brzanek nazywamy "gruba" (brzanki rekinie ledwo rozróżniamy, więc trudno im nadać imiona)

Szirin
12-20-2005, 00:41
Moje pielęgnice papuzie nazywam Multiplami ... w zasadzie są podobne.

Mr. Cin
12-22-2005, 12:57
Po pierwsze chciałem się przywitać :D
A po drugie:
brzanki - żarłoki (wszystkim kradną żarcie)
kiryski - pasibrzuchy (ciągle coś wyjadają z dna)
glonojad - glonożerca / nieśmiałek (bo ciągle się za filtrem chowa)

TARLEZ
12-22-2005, 19:20
Ja mam samiczkę gupika nazwałem ją wyrocznia
i molinezję czarną (samiec) i imieniu Czarny Iwan (wiadomo dlaczego:) )
Acha no i kosiarke (obojętnie która) nazywam szybki lopez :)

reszta jest bezimienna :)

Henio100
12-22-2005, 21:19
Ja właściwie nazwałem tylko jedną rybe. Mój polypterus nosi wdzięczne imie: Przyczajony Tygrys, Ukryty Smok :)
Pozdrawiam

DAWID 02
12-24-2005, 22:40
Jedyne imie jakie dałem rybce z mojego akwa to wiki jest to muj najładniejszy skalar

tatrazl
12-29-2005, 14:35
U mnie w oczku jeden karaś ma na imie WILSON. Mam go już 4 lata ma ok 14cm i jest czerwono bialy.

zafira
12-30-2005, 13:18
Ja mam wielkiego zbrojnika niebieskiego-ma na imię Homer,a jego ukochana jest Adela. :wink:

jacoobin
12-30-2005, 20:37
No cóż ja nazwałem swojego (świętej pamięci) :) bojownika RAMZES 8) .A mojego danio pręgowanego NEMO-a to dlatego ponieważ nie wyłowiłem ikry i rodzice dorwali się do niej niestety tylko on przeżył.

Czaja
07-19-2007, 14:57
Wszystkie moje rybki mają imiona. Jakoś udaje mi się je zapamiętać.:-D

czub_
07-19-2007, 17:24
u mnie tylko para skalarów miała kiedykolwiek imiona ;)
--> ogromny samiec - Pirat (król akwarium ogromny, czarny jak smoła, postrzępione weloniaste płetwy)

--> oraz jego partnerka - Perła (równie duża jak małżonek :mrgreen: perłowo biała)

imiona nadała moja przyjaciółka, która stwierdziła, że do niej mówią te ryby :-D

Sznajder
07-19-2007, 18:22
U mnie takze kazdy rybki maja imie a spis wisi nad akwarium bo czasem zapomianją mi sie imionka. Kirysnik np. ma imie Studi poniewaz kupił mi go brat który studjuje, a kirys Zygfryd w skrócie Zygi :D

hannibal
07-22-2007, 10:56
żeby nazywać rybki trzeba mieć coś z deklem nie tak...

listek1
07-22-2007, 12:20
A Ty mozesz zaraz ostrzezenie zarobic jesli Ci sie nie podoba to sie nie wypowiadaj w tym watku... a z deklem to Ty cos masz kazdy moze robic co chec w tym nazywac swoje rybki wiec lepiej siedz cicho...

hannibal
07-22-2007, 18:39
a z deklem to Ty cos masz

A czemu tak mówisz? Ja jeszcze raz powiem delikatnie,nazywanie rybek jest dla mnie dziecinne,kojarzy mi sie z 8-letnią dziewczynką która kupiła akwarium 25l z gupikami i ponazywała wszystkie :P .

lepiej siedz cicho...

Jeżeli moge dostać za to ostrzeżenie lub miała by wyniknąć większa kłótnia już sie nie odzywam.

glucik
07-22-2007, 19:35
nie będe oryginalny ale:
Skalar-samiec.Białas-lub jankes:D
ramirezy-samiczka samiec.ramirez ramirezkaO"o
molinezje-cysterny
Już nieżyjący zbrojnik(chyba kolumbijski)-Bandzior
"nazywam" tylko te ryby które są bardziej inteligentne i skupiaja uwagę oglądających
PS:żałobniczki to piranie lub leszczyki:)

Maciek*
07-30-2007, 10:38
Moje pierwsza rybka(daaawno temu) miała na imię Flo to było gurami złociste. A teraz tak:
neony - kosączowate
Bystrzyki ozdobne - kropka, płetwa, ość (była jeszcze kość ale zdechła)
Zborjnik Niebieksi - Gloncio:)
Kardynałki Chinskie - Tanichtysy (od łacińskiej nazwy)

bynio21
08-07-2007, 17:36
ja nazwałem swoja jedna rybke gupik ( ruchacz ) bo ciagle lata za samicami i prubuje a jeszcze jest najmiejszy ze stadka xD xD xD

masterfun
08-07-2007, 19:01
ja nazwałem swoja jedna rybke gupik ( ruchacz ) bo ciagle lata za samicami i prubuje a jeszcze jest najmiejszy ze stadka xD xD xD

buahahahahahah... LOL :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ja rybek nie nazywam chodź był wyjątek... Pod natchnieniem ekipy z czata moja platka już świętej pamięci została ochrzczona Terminator a to dlatego że wytrzymała w akwa z dość sporą zawartością co2... Terminator żył ok. 3 dni potem biedak zakończył żywot i został pochowany w muszli klozetowej... Może komuś się wydawać że to sadyzm lecz niech tak nie uważa bo nie podałem wszystkich szczegółów...

zafira
08-07-2007, 19:58
Mój zbrojnik niebieski(samiec)wabi się Homer a jego ukochana ma na imię Adela.Mam już je 7 lat i są dobraną parą ciągle składającą ikrę.To rodzice setek glonków.

Maciej16P
08-18-2007, 08:28
ja nie nadaje imion rybka bo jak zasz imie zabardzo sie przyzwyczajasz i jak zdechnie to jest bardzo smutno. hehe ale jak bylem niejszy to nazywalem rybki. hehe

Raffy
08-18-2007, 11:30
mój bojownik wabi się Seks xD

green-blue
08-18-2007, 16:36
Moja bojowniczka kochana nazywa się Ździsia ... :)

adam111
08-19-2007, 20:43
Ja mojego skalara nazywam TERMINATOR, bo jest dominatorem w moim akwarium, wszystkie ryby musza go słuchać bo jak nie to dostaną lanie, od terminatora:F

pysio
08-28-2007, 16:10
a moj grubowarg nazywa sie - johny rekin
pretnik - grabarz (poniewaz jako pierwszy czuje chora rybe i zaczyna jej dokuczac.
neonki sa bezimienne
molinezja najwieksza nazywa sie koń rozplodowy z wiadomych przyczyn
pani pojownik - brzydula
glonojad- narkoman
reszta molinezji - czarnuchy
a malutkie moliezje bo zaledwie 3 dniowe - boby (same tak do siebie mowia - bob..bob..bob:) )

Lord Zuchwa
08-28-2007, 16:22
Jak byłem mały miałem welona i mówilem na niego szczerbóś ale teraz według mnie to jest smieszne dawanie rybkom imion :twisted: :twisted:

pysio
08-28-2007, 16:37
moze i smieszne,najwazniejsze jest to zeby o nie dbac i zapewnic im najlepsze warunki a o imiona one sie nie obraza- bez przesady:)
nie jeden z nas ma ksywe z dziecinstwa, nie zawsze musi to byc mile przezwisko-wszytsko od cech charakterystycznych ewentualnie zachowania.
moje rybki np maja sie swietnie i to mnie cieszy,a ksywka to ksywka,imie to chyba za duzo,chyba ze ktos im imieniny robi w akwarium.:mrgreen: :mrgreen:

adam11
08-28-2007, 17:03
Teraz to wyjechaliście z tym tematem :rotfl: :rotfl: :rotfl:, ale to dobry pomysł xD xD . Muszę dać imię mojej parce barwniaków :D Może jakieś pomysły ? :D

nataszka
08-28-2007, 18:09
- Bojownik nazywał sie Nerwus
- 2 Bojowniczki ( Młoda i Stara )
- 3 Glonojady ( Dream Team )
- 2 Najeżki ( Dmuchawiec i Purchawka )
:rotfl: to by było na tyle:)
wcześniejszy glonojad nazywał sie GLONEK, a poprzedni bojownik Strzępek, bo był Bojownikiem Strzępiastym:D

Krystyna
08-28-2007, 19:06
A mój bojownik ma bardzo twórcze imię ;) ale bardzo do niego pasuje PAN RYBA xD

mandod1
08-28-2007, 19:37
Mam dwa zbrojniki niebieskie. Nie, nie nie myślcie, że to ja je nazwałem, moja młodsza siorka.
Pierwszy to "Rogacz", bo jest samcem, a one mają "rogi" służące im do walki.
Drugi to złotek(złotka), jest jeszcze mały, i nie wiem czy to samiec, czy samica, dlaczego takie imię? Bo to jakaś krzyżówka, i jest w odcieniu bardzo ciemnej żółci.
Po zachowaniu niczego nie wnioskuję. Pierwszy zachowuje się jak na faceta przystało, cały dzień siedzi na szybie za filtrem, lub kokosie, na wieczór wchodzi do kokosa coś podczyści i tyle, nie jest ruchliwy. Drugi jest ruchliwy, do kokosa też czasem wchodzi, ale czekam, aż podrośnie, żeby upewnić się na 100%.

aga2342
09-02-2007, 16:20
Ja też nazwałam swoje rybki, ale tylko te ulubione (pielęgnice) i to wyszło jakoś samo, bo nie było to planowane. Samczyk papuziej - ciapek bo ma śmieszną plamę na "czole", samiczka - cytrynka - bo jest pięknie wybarwiona, największy samiec -królowiec, spokojny i stateczny, ale wprowadza ład w akwa gdy inne rybki za bardzo rozrabiają. I severum, samiczka -szrama bo ma lekko uszkodzone skrzele z jednej strony (tak ja kupiłam) a samczyk -piękniś bo nie ma "uszkodzeń" i fajny rdzawy kolorek na płetwie odbytowej. Ach i kosiarki to... kosiarki, też je uwielbiam, a po prostu ta nazwa naprawdę im pasuje.

Asia123
09-03-2007, 12:52
Ja nazywam tylko moje samce gurami, bo każdy z nich ma inny charakter. Jest więc Gucek (bardzo ładny, wyrośnięty - jestem z niego dumna), Rychu (bardzo miły), Wiesiek (ten dostaje popalić od Gucka i Rycha) a także Zenuś (malutki jeszcze). Samiczki są niezbyt ciekawe, więc ich nie nazywam.

kosaa87
09-19-2007, 22:31
Ja mam glonojada-Sebastiana i miałam kiedyś bojownika Filipa :-)

LadyAmoretta
09-22-2007, 20:32
Ja imiona nadałam jak na razie tylko moim ulubionym dwóm Molinezjom, to parka: Lodzia i Pietrek :):mrgreen:

Jacekk
09-23-2007, 16:55
kiedyś miałem bojka - to się nazywał wojownik :)
kuzyn tez mial bojowniki i jeden nazwał Nemo:D

teraz skalary nazwałem - Chytrus i Big Fish :)
kiryski - sprzątający team :D

heniooweb
09-24-2007, 18:24
cholercia dobry temat ale sam nazywam moje rybki

Slimaka Ampularie nazywam cholera jedna bo zawsze nadgryzal mi jakies roslinki i wychodzil co jakis czas z akwarium i musialem go szukac

Razbory to sa brazowe rozrabiaki wszedzie ich pelno
na danio nic nie mowie
i mowie jeszcze na kiryski ze to sa zboczency :D bo mi sie co jakis czas tra i jest mase ikry potem

enigma1
09-25-2007, 19:28
zbrojnik nazywa się Złośnik - bo jak sie przemieszcza, to wyglada jakby byl niezle wkurzony;)

gibbiceps nazywal sie Gibbi /niezbyt oryginalnie8-) /

Angelina012
09-28-2007, 00:25
Miałam do niedawna (jest już w niebie) samiczke gupika, która urodziła się z krzywym kręgosłupem, więc była nazywana Krzywy Kręgosłup albo Krzywa. Kosiarki to Kosiary, kremowa platka to Pani Platuńka, pomarańczowa platka Niedobra Mamuśka (nie było u niej widać ciąży, przypadkiem odnalazłam jej potomstwo), jej 5 dzieci to maluszki (na razie prawie nie do odróżnienia, ale powoli pokazują charakterek). Grupka danio to danonki, samiec gupika to Brudasek od ubarwienia, kiryski to wąsiaki

Leelaa
10-14-2007, 19:23
Wimi Mój najukochajszy bojownik :)

livet
10-14-2007, 19:40
To i ja się dołączę do tematu.. :D Moje dwa karaśki to Fred i George po rudych bliźniakach z Harrego Pottera :D, mam jeszcze 3 zbrojniki, nadawałam im imiona: Kropek, Plamka i Aaron, ale ten ostatni to coś mi się widzi, że chyba samica ;)

quent71
10-15-2007, 07:10
hehehe no moje rybaski też mają imiona:)(oczywiście te które potrafię rozróżnic)
i mamy tak:
bojownik-Debil:) (choć zastanawiam się nad nazwaniem go "Ciota" bo ostatnio dostaje straszne wciry od samicy)
samica bojownika-Księżniczka
gupiki (niestety tylko samice rozróżniam)-Bożena i Barbara
kiryski (na razie dwa największe mają imiona) Tłuścioch (albo Smalec:)) i ADHD (straszny wariat)
zbrojniki-Glonek i Pucuś
żółtaczki indyjskie-mają ogólna nazwę GTW (Grupa Trzymająca Władzę:))
no i Danio też nie rozróżniam, ale chyba podchwycę i dostaną ogólną nazwę "Pierdoły Życiowe":)

tirota21
10-20-2007, 01:15
Witam :) ja nadaję imiona wszystkim swoim zwierzakom. Kiedysmiałam myszkę i nazwałam go Gryziołkiem, jednak mnie Gryziolek nie polubił i został przekazany w dobre ręce, gdzie dożył późnej mysiej starości. Ale wracając do rybek :)

Moje bojusie:

- samczyk - Herciu Brutal (pan akwa i non stop nachodzi swoje panie)
- samiczki:
- Księzniczka Wspaniała - przeżyła podróż bez wody i jest piękna :)
- Blondi Goniona - jaśniutka ( lekko rózowo- morelowa) i przeganiana przez Brutala i Wspaniałą (nowa jest u mnie od kilku dni) (mam malutką nadzieję, że samiczki się zaakceptują, jak myślicie??