Zobacz pełną wersję : Tropheusy - prosba o identyfikacje
Witam wszystkich !
Jest to moj pierwszy post na tym forum. Dzisiaj przypadkowo odkrylem ze istnieje takie ciekawe miejsce. Chcialem poprzegladac "stare" strony o rybciach, niestety wiekszosc juz nie istnieje ale w zamian za to preznie dziala to forum.
Ale do tematu. Plywa w moim akwa od okolo 8 miesiecy stadko trofeusow. Kupowalem je jako t.kiriza, ale tak ostatnio zaczalem zastanawiac sie czy nie zostalem wprowadzony w blad i czy nie sa to bemby. Moze komus bedzie chcialo sie rzucic okiem na zdjecia i powiedziec co o tym sadzi.
Tak to są młode bemby .Niektóre troche żółte ale może jeszcze sie wybarwią to młode ryby( a może i nie) .Ile ich masz ? Napisz jakiej sa wielkości czym karmisz, jaki zbiornik?
Wg mnie to faktycznie bemby. Świadczy o tym skośny pomarańczowy pas, który u kirizy jest prosty i intensywnie żółty. Podobno cechą bemby jest to, że w chwilach stresu i zagrożenia głowa przybiera srebrny odcień. A może to jakaś krzyżówka?
Witam,
IMHO to rzeczywiscie piekne, zdrowe Bemby :lol:
.Ile ich masz ? Napisz jakiej sa wielkości czym karmisz, jaki zbiornik?
Dla uzupelnienia: w tej chwili mam 11 dorastajacych ryb i 5 maluchow od nich. Karmie jak dotad tylko suchymi roslinnymi pokarmami Tetry i spirulina tropicala. Akwarium 360 l.Filtracja AC300 i kubelek Eheim 2226. Caly czas mam w planach powiekszyc obsade o jakis drugi gatunek, tylko nie moge zmobilizowac zeby poszukac odpowiednich ryb.
Dodam jeszcze nowe dzisiaj zrobione zdjecia, tamte byly robione jakis czas temu.
Ladne bemby :D
Mam pytanko, jak i z czego zrobione jest tlo w akwa?
Mam pytanko, jak i z czego zrobione jest tlo w akwa?
Tlo jest kupione, wykonane jest z tworzywa sztucznego, jest "lekko" przestrzenne na okolo 3cm. Kupilem przez allegro cena byla niewysoka bo o ile dobrze pamietam to 99zl za tlo 150x50. Moje akwa jest 10cm dluzsze i po prawej stronie brakuje tych 10cm, wiec w tym miejscu ustawilem posklejane kamienie zeby przyslonic to miejsce.
Z całkowitą premedytacją stwierdzam że są to Bemby.
pozdr
Z całą premedytacją witam po 5 miesiącach nieobecności :)
Tak jak War3 -- pozdrawiam :) uważam, że są to niezbyt piękne Bemby bądź krzyżówka Bemby z Ikolą (za dużo żółtego jak na bembe)
Pozdrawiam Krasa
100% bemby.Wcale niekoniecznie żadna krzyżówka
jak poprzednicy 100 % Bemby a co do jakości ubarwienia są poprostu wyhodowane u nas jako któreś kolejne pokolenia i niestety tracą na swoim wyglądzie :cry: :wink: