Zobacz pełną wersję : młode labiryntowce???
dawidsons
06-01-2004, 16:34
jak wychować młode wielkpłetwy???
po pierwsze ni episz drukowanymi bo to wygląda jak byś krzyczał i nikt ci nie odpowie......A wracająć do rybek, podejrzewam że jak już kiedys odchowałeś młode to nie będzie większego problemu zrobić to znowu, nie piszesz gdzie trzymasz ten narybek, w jakich warunkach, jeżeli w kotniku to podmiany rób np, codziennie przy odmulaniu dna, najlepiej kiedy to będzie czysta szyba, mikrovit barwi wodę, i zanieczyszcza dno, wiec wszelkie osady z dna natychmiast usuwaj, jeżeli będziesz podmieniał codziennie to rób np 5% albo i jeszcze mniej....a wogle jeżeli nie masz filtra to chociaż brzęczyk sobie załatw bo wszystrkie młode rybki są wrażliwe na niedobór tlenu, a labiryntowce w młodym wieku tez kożystaja z tlenu w wodzie bo nie mają wykszatałconego labiryntu.
dziadekk
06-01-2004, 19:13
Zdecydowanie, młode labirynty muszą mieć napowietrzanie i to obfite.
W późniejszym wieku, jak im się wykształci ich specyficzny układ oddechowy, możesz sobie darować.
Oczywiście również fitracja jak przy większości narybku, ze względu na to, że młode nie zjedzą całości podawanego pokarmu, a detritus na dnie nie sprzyja zdrowemu rozwojowi.
Ja labiryntom podawałem roztartą dafnię oraz żótko.
Oczywiście pamiętaj żeby w odpowiednim momencie odłowić samca :!: .
Niektóre źródłą podają, że narybek wielkopłetwa powinno się karmić pierwotniakami i pokarmami w płynie dla narybku. Kiedy młode zaczynają swobodnie pływać po zbiorniku należy zmienić pokarm na larwy solowca.
dawidsons
06-02-2004, 06:47
dzięki za odpowiedzi,brzęczek mam chodzi 24/24 ale jak to ściągnąć ten osad czym bo cienką rureczką można wciągnąć małe???
tu niestety uratuje cię tylko twoja pomysłowość, ja jakoś prubuje zagonić młode gdzie indziej albo po prostu złapać je w siatke na ryby i trzymać gdzieś obok, a syf wyciągnąć małą rurką lub nawet odmulaczem takim na brzęczyk jak masz....
dawidsons
06-02-2004, 06:57
mają ok 1 milimetra jest ich ok 100 sztuk tak na ok mniej więcej jak jedne przegonie inne wracają
dawidsons
06-02-2004, 07:11
jeżeki kolega posiada gg to może poklikali byśmy troche na ten temat mój numer gg 8822141 jestem rano od 7:30 do 9:00 i popołudniu od 16:00 do 18:00 dzięki!!!