PDA

Zobacz pełną wersję : Wybarwienie ryb Fx

imported_pablo_
11-21-2005, 22:14
Z tego, co piszą na tym forum, wybarwienie trofci "słabnie" wraz ze wzrostem ilości pokoleń chowu wsobnego (F1, F2, F3 itd.) - kolory robią się coraz bledsze, kolorowe plany coraz węższe, mniejsze. A jak to wygląda u innych ryb z Tangi (naskalniki, muszlowce, księżniczki, ...)?
Czy aby mieć ładnie wybarwione ryby należy (poza stworzeniem odpowiednich warunków) zakupić pokolenie F1, albo F0 jeżeli również młodzież ma mieć "pełnię barw"?

ahaja
11-21-2005, 22:58
Najważniejsze jest karmienie narybku. Ryba zaniedbana w młodym wieku nigdy nie odwdzięczy nam się kolorami ... nic w przyrodzie nie ginie.
Nie jest prawdą, że tylko ryby F0, F1 są świetnie ubarwione - widziałem ryby z 'odłowu' które zupełnie nie były podobne do tych jakimi miały być... ale to tylko moje spostrzeżenia...
Pozdrawiam

Majdan
11-21-2005, 23:05
Jeżeli chodzi o następne pokolenia po f0 i f1 to przy prawidłowej hodowli ,oczywiście bez chowu wsobnego w zasadzie nie ma różnicy . J osobiście widywałem ryby f ileśtam ładniej zbudowane i wybarwione od odłowów (cały czas sie zastanawiam jak to możliwe :D ).
f0 i fx kwestja wyboru ,zależy czym sie kierujemy, czy chcemy miec papier który nie zawsze niestety oddaje piękno ryby ( a kosztuje sporo), czy rybę poprostu ładną odpowiednio wybarwioną.

Majdan
11-21-2005, 23:12
He He chyba pisaliśmy w tym samym czasie ( co dwie głowy to nie jedna) :lol:

imported_pablo_
11-21-2005, 23:22
Pytam, ponieważ w ciągu 2-3 tygodni mam zamiar zarybić sobie nowozałożoną "minitangę"; jak tobaczyłem zdjęcie J. transcriptus na tej http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=1536 stronie to po prostu szczęka mi opadła - nie sądziłem, że te ryby mogą być aż tak śliczne. I tak się zastanawiam, czy jak kupię 3-4 centymetrowe rybki "lokalnego pochodzenia" to czy również one jak dorosną będą miały takie super ubarwienie.

ahaja
11-21-2005, 23:47
>Pablo
Żadna rewelacja - mam kolegę w Poznaniu , który hoduje ładniejsze. Naskalników ma kilka gatunków.
Pozdrawiam

imported_pablo_
11-22-2005, 00:00
Dzięki za odpowiedzi. Kupię "nasze Polskie" :D

timus
11-22-2005, 08:58
Wybor pokolenia Fx czy F1 nie jest moim zdaniem bez znaczenia. Nie chodzi tu może o same wybarwianie sie ryb czy wygląd. Ja poprostu wybierał bym rybe z "czysta " pulą genów. A nie z ryzykiem że nasze pokolenie pochodzi z howu wsobnego. Niestety na pierwszy żut oka tego nie stwierdzimy.
Marcin

Belgrano
11-22-2005, 10:49
Pytam, ponieważ w ciągu 2-3 tygodni mam zamiar zarybić sobie nowozałożoną "minitangę"; jak tobaczyłem zdjęcie J. transcriptus na tej http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=1536 stronie to po prostu szczęka mi opadła - nie sądziłem, że te ryby mogą być aż tak śliczne. I tak się zastanawiam, czy jak kupię 3-4 centymetrowe rybki "lokalnego pochodzenia" to czy również one jak dorosną będą miały takie super ubarwienie.

W Krakowie jeszcze takich nie widziałem:-))