PDA

Zobacz pełną wersję : Biały nalot na pysku Tropheusa

krzysztoff
11-21-2005, 11:33
Witam wszystkich!
Mam kłopot,a mianowicie zauważyłem na pysku Tropheusa białawy nalot.Mam pytanie czy ktoś miał z czymś takim doczynienia,jeżeli tak to bardzo bym prosił o radę czym to leczyć.
Temperatura w akwa 26,PH 8,woda podmieniana co 2 tyg.Zauważyłem że to coś przenosi się na inne Tropheusy.Bardzo proszę o radę.

Tasma
11-21-2005, 12:06
Tropheusy, ktore walcza ze soba mniewaja bialy nalot na pyskach. Nie leczy sie tego w zaden sposob. Mozna dodac soli kuchennej niejodowanej(okolo 1 lyzka stolowa na 100l wody).
Najlepiej bedzie jesli wkleisz jakies zdjecia.
Przemek

fazi64
11-21-2005, 12:11
Witam wszystkich!
Mam kłopot,a mianowicie zauważyłem na pysku Tropheusa białawy nalot.Mam pytanie czy ktoś miał z czymś takim doczynienia,jeżeli tak to bardzo bym prosił o radę czym to leczyć.
Temperatura w akwa 26,PH 8,woda podmieniana co 2 tyg.Zauważyłem że to coś przenosi się na inne Tropheusy.Bardzo proszę o radę.

Witam,
Zdjecia z pewnoscia pomoga w ocenie sytuacji, ale musisz tez dodatkowo opisac co to za nalot (klaczki, "babelki", itp.)
U mnie np. dominujacy samiec T. sp. black "Bemba" ma stale biala obwodke wokol pyska i nie jest to bynajmniej oznaka slabosci.