Zobacz pełną wersję : Tanganika w wersji mini
Witam,
mam zamiar założyć akwa 60 litrowe z muszlowcami wielopręgimi :) .
I teraz pytanie - gdzie znaleść zdjęcia naturalnego środowiska tych rybek(chcę dość wiernie odwzorować ich środowisko).
Czym podbijać ph wody i twardość do wymaganych parametrów.
Ile tych rybek mogę trzymać w tych 60 litrów - czytałem, że na parę wystarczy ok 10 litrów ale wolał bym mieć pewność.
Czy inne ryby(np zbrojniki) mogą przebywać w tym akwarium jeśli chciał bym aby Muszlowce się rozmnażały.
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
nawet mozesz ich miec z 10 w 60L (jestem zwolenikiem przerybienia!) napewno nie bedzie az tak zle! co do zdj to jest pelno linkow na necie wiec nie len sie! ph nie podwyzszam poniewaz wode z krasnu mam okolo 8ph wic nie ma potrzeby! duzo piasku duzo muszli i bedzie luz woda 27st. :)
[quote="war3"]nawet mozesz ich miec z 10 w 60L (jestem zwolenikiem przerybienia!) napewno nie bedzie az tak zle!
War3 nie przesadzaj z tym zarybianiem, to ma być część Tanganiki a nie siatki na ryby :10: Moim zdaniem wystarczy Ci tam 4 szt 2 pary aby rybki swobodnie się czuły. Mają swoje terytorium i będą o nie walczyć. Przy 10 szt mogą się "zadeptać" :wink:
Niestety nie zgodzę się z war3 - 10 ryb to dużo za dużo - terytorializm zanika ale to nie ma być akwa sklepowe gdzie ryba na rybie...
Poza tym ph i tw wapieniami podwyższ - raczej nieliczni mają 8 w kranie (po prostu zbadaj), preparatów nie stosuj.
A temp 27 to trochę przesadzona, najlepiej się trzymać 25...
guruking
06-06-2004, 14:36
Poza tym ph i tw wapieniami podwyższ - raczej nieliczni mają 8 w kranie (po prostu zbadaj), preparatów nie stosuj.
:D moja kranowka jest wrecz idealna do Tanganiki :D
twardosc 32 st. niemieckie i pH 8 :D
hehe jak ktos chce dobrej wody to Tanganiki to niech wpadnie do Gostynia :D
Pozdrawiam
P.S
Ja tez mam zamiar wielopregie chodowac, ale najpierw musze akwarium zamowic u szklarza :P
Unnamed
Temperatura wody w Tanganice w warstwach zamieszkałych przez ryby wynosi ok. 27°C i dopiero na głębokości 400 m spada do 23°C. Ponadto, temperatura wody praktycznie nie ulega sezonowym wahaniom.
wode mam badana ph metrem wiec wiem jaki mam stan ph ale gdyby cos nie gralo to NaHCO3 idzie w ruch :!:
Niestety nie zgodzę się z war3 - 10 ryb to dużo za dużo - terytorializm zanika ale to nie ma być akwa sklepowe gdzie ryba na rybie...
w zaleznosci od upodobania ja lubie miec duzo ryb w jednym zbiorniku a po za tym tak jak pisesz zanika agresja na skutek pomiejszenia rewirow jest tez wiele innych zalet oraz wad ale to temat na inny post
pozdr
No to sorry - a ja myślałem że z moją tww 18 i ph 7.5 to mam horror. A kranówa ph 8 :shock: Ale jak na muszlowce w sam raz :D
O temp w tanganice przeczytałem że oscyluje w przedziale 26-26.5 na powierzchni (ale może różne źródła). Wole mieć niższą o 1 stopień niż wyższą o jeden zważywszy na rachunki :wink:
No i zgodzę się że "przerybienie" z rybami terytorialnymi ma swe zalety i wady, ale zwykłem być ostrożny (po niestety wielu błędach) - jeśli chodzi o praktykę to wiele mi jeszcze brakuje (to dopiero rok i pare miesięcy, a muszlowce od zimy) i wolę uważać...
Pozdrawiam
masz racje ostroznosci nigdy za wiele zwlaszcza jak sie ma drogie rybcie bo moze nasz to drogo kosztowac a co do temp to masz racje ze powiny byc przez to nizsze rachunki
ale np u mnie z moich obserwacji wynika ze wola cieplejsza wode bo wtedy sa bardziej ruchliwe a na tep np 25 byly jakiest takie osowiale
To może zobacze i ja tą temperature - w końcu aż tak dużo to nie kosztuje a najważniejsze by rybki dobrze się czuły - zobaczę co im się spodoba :)
A powiedzcie mi jeszcze taką rzecz - czy mogę do Tanganiki włorzyć szkielet koralowca ?? Mam takowy i chyba na spółkę z piaskowcem ładnie by współgrał.
Na parametry wody działa dobrze (zatwardza) ale czy ładnie wygląda... no cuż, kwestia gustu :?
mi sie koraowce podobaja a szkielety tez sa niczego sobie ale fakt faktem ze patrzac z fachowego pkt widzenia to nie pasuja ale jak juz wczesniej pisalem zrobisz tak jak ci sie bedzie podobac :)
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi :wink:
A teraz kolejne pytanka:
- czy muszlowcom nie będą przeszkadzały świderki(ponoc ten sam biotop ale...)
- ile musi dojrzewać takie aqua ??
Nie... Nawet dobrze bo przekopując piasek pozbywają się stref beztlenowych
A akwa dojrzewa tyle co każde inne czyli... jak każde w innym tempie :wink: Ja bym poczekał min 2 tygodnie, a profesjonalnie podchodząc do sprawy badał parametry wody - aż do skończenia cyklu azotowego.
swidry nikomu nic nie zrobiom a nawet pomoga
woda dojzewa min 10 dni=3 dni chlor+7 cykl azotowy
Myślałem właśnie o 2 tygodniach ale nie byłem pewien jak to jest w przypadku baniaczka bez obstawy roślinnej ;)
I na koniec - czy Muszlowiec Wielopręgi ma jakieś odmiany ??
No dobra teraz może mi pomożecie Panowie ;)
Czy na 2 parki wielopręgich(+ jeszcze 2 samiczki w drodze) można dodać jeszcze jakąś rybcie, ewentualnie parkę nie-muszlowców.
Oczywiście mowa o 60 litrach :wink: .
mam zamiar założyć akwa 60 litrowe z muszlowcami wielopręgimi .
I teraz pytanie - gdzie znaleść zdjęcia naturalnego środowiska tych rybek(chcę dość wiernie odwzorować ich środowisko).
Czym podbijać ph wody i twardość do wymaganych parametrów.
Ile tych rybek mogę trzymać w tych 60 litrów - czytałem, że na parę wystarczy ok 10 litrów ale wolał bym mieć pewność.
Czy inne ryby(np zbrojniki) mogą przebywać w tym akwarium jeśli chciał bym aby Muszlowce się rozmnażały.
zdjęcia naturalnego środowiska:
http://www.zoopet.com/akvarium/images/600/303.jpg
nie sądzę abyś chciał żeby tak wyglądało Twoje akwarium
pH- sprawdź najpierw to co masz w kranie, ogólnie sprawę ujmując wapienie, żwir koralowy
na parę 10 litrów?? - to jakiś przelicznik?????? - czyli w 100 litrach mogę mieć 10 par ???? - bzdura
mały zbrojnik może być, duży będzie trochę przeszkadzał
Piękne dzięki - dziś mam swoje pierwsze muszlowce - sliczne 2 parki :) :) :)
Co do zdjecia naturalnego środowiska(dzięki :) ) - myślicie, że to ładne, ciemne ubarwienie to sprawa podłoża czy odpowiedniej diety ??
Czy w baniaku 60 litrowym (2 samce i 4 samice) można jeszcze dać parkę jakichś ryb żerujących przy powierzchni/w środkowej strefie??
Jeśli tak to jakich??
Niedługo będę miał baniaczek 100L więc jak by co może tam bym je z czasem przeniósł.
Co do zdjecia naturalnego środowiska(dzięki ) - myślicie, że to ładne, ciemne ubarwienie to sprawa podłoża czy odpowiedniej diety ??
hmm,pamietaj że te ryby nie żyja przy powierzchni - mieszkają dość głęboko, a te w naszych akwariach muszą się przystosować do warunków jaki im fundujemy - pokarm, światło etc.
Czy w baniaku 60 litrowym (2 samce i 4 samice) można jeszcze dać parkę jakichś ryb żerujących przy powierzchni/w środkowej strefie??
gupiki ??? ;-)