Zobacz pełną wersję : multki + Cyprichromis leptostoma
witam
to bedzie moja pierwsza tanganika czy myslicie ze polaczenie tych 2 rodzajow l.multifasciatus + Cyprichromis leptostoma to dobre polaczenie
moje akwa ma wym 90dlX35szerx50wys i to wlasnie z powodu wys zdecydowalem sie na leptosomy wiem ze troszke krotkie to akwa ale mysle ze dla 7 szt leptosomy wystarczy czyz nie??
pytanko jeszcze mam do was jedno otoz czy moge do tego akwa dac 12 sztuk multkow tak zeby bylo 3 samce i kazdy mial po 3 samice mysle ze miejsca na 3 rewiry wystarczy co wy na to???
podrawiam Grzesiek
imported_pablo_
11-21-2005, 01:43
Czy wystarczy miejsca dla tych multików (w tym 3 samców)?
Zobacz to :o: http://akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=21256&highlight=tanganika
ja myślę że spokojnie sobie poradzą :) . Natomiast jeżeli chodzi o C. leptosoma to połączenie z muszlowcami podobno jest super, tyle tylko że "sardynki" wymagają zbiornika długości minimum 120 cm - po prostu to są bardzo ruchliwe rybcie, muszą się napływać do szczęścia :D. Naprawdę nie możesz sobie pozwolić na akwa 120cm?
....że "sardynki" wymagają zbiornika długości minimum 120 cm - po prostu to są bardzo ruchliwe rybcie, muszą się napływać do szczęścia :D. Naprawdę nie możesz sobie pozwolić na akwa 120cm?
Witam,
Z moich obserwacji wynika, ze mniej ruchliwe (a rownoczesnie mniej swarliwe, a tak samo piekne i interesujace) sa Paracyprichromis nigripinnis. Mam te ryby w 126l akwarium (m.in. z muszlowcami), ale tez w 576l baniaku razem z trofami i C. leptosoma.
"Nigripinnisy" okupuja jedna czesc akwarium (w poblizu pionowych i stromych elementow wystroju - skalek) i rzadko tylko zapuszczaja sie w dalsze rejony akwarium (karmienie), podczas gdy "leptosomy" nieustannie kraza po calej toni wodnej tam i z powrotem. Mysle wiec, ze powinienes zastanowic sie nad wyborem P. nigripinnis, zamiast C. leptosoma :idea:
dzieki za rady
co do akwa to nie dam rady zmienic na inne moje ma 90 cm i jest 50 cm wysokie.
multki beda na dole . akwa jest wysokie ale troche krotkie i musze cos tam dolozyc zeby plywalo w toni .nie mam wysoko ulozonych skalek wiec strasznie lyso w gornych czesciach akwa .Skoro nie moge za bardzo leptosom ,czy sa jakies inne oprocz tych ktore proponuje fazi64
zalezy mi na zapelnieniu wolnej strefy w moim akwa. dzis je wystartowalem ,doloze jeszcze anubiasy i bedzie git tylko ta gora...... 8)
mam jeszcze pytanko czy moge wrzucic neritiny do tego akwa mam 3 zebry i 3 spaiky??
i czy zeolit nadaje sie na wklad do kubelka w tanganice ??
oprocz tego w kuble jest gabka , zwirek koralowy i ceramika .dodatkowo zamontowana jest glowica aquaszuta 600
fazi 64 napisales ze nigripinisy trzymasz w akwa 126l,a w serwisie tanganikanskim w opisie tych ryb jest prawie identycznie jak u leptosomy :akwa 120 cm i min 10 szt wiec moze i leptosomy mozna trzymac w krotszym akwa
fazi 64 napisales ze nigripinisy trzymasz w akwa 126l,a w serwisie tanganikanskim w opisie tych ryb jest prawie identycznie jak u leptosomy :akwa 120 cm i min 10 szt wiec moze i leptosomy mozna trzymac w krotszym akwa
Witam,
To prawda - zlamalem kanon, ale nigripinnisy (mam nadzieje) czuja sie dobrze w obu moich banaikach (duzym i malym) - mialy juz tam i tu udane tarla :), a jak wspomnialem leptosomy sa duzo zwawsze i nie zdecydowalbym sie nau mieszczenie ich w tak krotkim szkle. Nigripinnisy (zwlaszcza dorosle samce) niczym nie ustepuja urodzie leptosomom, a szczegolnie pieknie wygladaja, gdy jedna ze swietlowek (przewaznie w takim litrazu sa przeciez dwie) daje niebieskie swiatlo (u mnie Leuci Aquarium blue). Ryby te zdecydowanie preferuja ton wodna, wiec sa super uzupelnieniem "dennych" :roll: muszlowcow.
Co do slimakow - to na pewno swiderki, a zeolit jako jeden z mediow filtracyjnch sprawdza sie b. dobrze.