Zobacz pełną wersję : ile proporczykowców nigeryjskich do 40 litr. akwa
lordmidian
11-18-2005, 11:21
jak w temacie. W tej chwili mam 7 bo kupiłem okazyjnie("biore wszystko,czy będzie taniej?") i teraz zastanawiam się czy tak będzie ok.
W ksiazce znalazłem ze trzeba trzymac samca z kilkoma samicami w 50l.
U mnie jet samiec i 6 samic. Czy te 6 to jest właśnie kilka?
pierwszy raz mam te ryby, baniaczek wcisnąłem pomiedzy inne akwa wie na wieksze raczej nie wymieni. ma ktos jakieś rady na ich temat?
pozdr.
W tej chwili wygląda to tak:
ta zielona rurka to ręcznej roboty deszczownia(filtr był troszkę za mocny, a tak woda jest trochę rozproszona),grzałkę i filtr zasłoni jeszcze trawa jak tylko będzie miała odrost.
moze jeszcze jeden korzeń?
pozdr
lordmidian
11-18-2005, 11:25
sory, znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania parę postów niżej.
W dalszym ciągu jednakczekam na opinie o zbiorniczku.
pozdro i jeszcze raz sory
futermelok
11-18-2005, 17:47
Witam
"okazyjnie" to ktoś cię nabił w butelke ze zdjęcia widze że masz z pewnością 6 samców (widze tylko 6 ryb) Te kolorowe to są samce, samice można poznać po braku kolorów. Moja diagnoza jest taka że w najbliższym czasie stado twoich samców zagoni na śmierć samice.
Pozdrawiam
ddawidek8
11-18-2005, 19:06
. . heh tak jak poprzednik na fotce jest 6 samcow. . . .sprzedawca chyba troszke ciebie oszukal. . . .o ile samce nie zagonia na smierc samicy to pewnie bede walczyc miedzy soba. . . . informuj o rozwoju wypadkow. . .
P.S. A mi dzisiaj samiczka Cap lopeza padla, czy moga zginac od zalegajacej niezlozonej ikry? Bo dzisiaj miala wyladowac w tarliskowym ale jak wrocilem zeby to zrobic to pozywialam sie nia juz ampulka. . . :/
lordmidian
11-18-2005, 20:09
czyli mówicie że to same samce...sprzedawca nic nie mówił o płci. sam nie bardzo wiedział co ma. Po prostu w ksiazce znalazłem ze samice są słabiej wybarwione i nadinterpretowałem: popatrzyłem w akwa i myśle"o, ten jest zdecydowanie bardziej wybarwiony więc to samiec... super mam stadko" :twisted: a tu taki zonk... :cry:
Szczerze mówiąc nie znam tych ryb-wynalazłem tylko ich wymagania i starałem się je spełnć...
I co dalej, ma ktoś pomysł? Na razie w akwa jast spokój ale znajac moje szczęście , złosliwość ryb i charakter tego forum zgaduje że nikt nie napisze"nie ma sprawy. Trzymaj tak jak jest. Na pewno ryby sie dogadaja" :wink:
Więc:
sprzedam 6 samczyków proporczykowca nigeryjskiego lub wymienię na samiczki..(oczekuję lawiny ofert)
Na pewno nie da rady tak zostawić :cry:
futermelok
11-18-2005, 21:23
A nie możesz poprostu iść do tego sprzedawcy i wymienic samce na samice i bedzie sprawa załatwiona. Ostatecznie same samce możesz hodować ale pamietaj że są to ryby raczej agresywne i nie łącz ich z innymi rybami. Polecam przejrzenie stron o proporczykowcach i zobaczenie dymorfizmu.
http://www.killifish.f9.co.uk/Killifish/Killifish%20Website/Ref_Library/Fundulopanchax/Fundulopanchax_Index.htm
http://www.killifische.at/
http://www.alfanita.com/gallery/fundulopanchax_fr.htm
lordmidian
11-18-2005, 22:02
dzięki za linki.
Spróbuję wymienić ale szczerze mówiac nigdzie nie widziałem a tam gdzie kupiłem jak juz pisałem więcej nie maja.
Swoją droga na razie jest całkowity spokój...
A cos na temat samego akwa? jakieś propozycje?
futermelok
11-19-2005, 12:40
W przypadku takiej ilości samców agresja bedzie sie rozkładać i poza małymi przepychankami nic wielkiego nie powinno sie dziac. Co do akwarium to proponuje dodac jakieś rosliny pływajace (proporczykowce to bardzo lubią) i ogólnie wiecej jakis szybko rosnących roslin, możesz tez na dno dać liście dębu lub buku albo ewentualnie torf włóknisty to też bardzo lubią a dodatkowo poprawi parametry wody i na tle torfu albo liści proporczykowce wygladaja wyjatkowo pięknie.
Pozdrawiam futermelok
lordmidian
11-19-2005, 15:39
:arrow: co do roslin pływajacych to nie wiem czy wytrzymają pod szklaną pokrywą? Słyszałem iedyś ze np. pistie tego nie lubia...
:arrow: A co do liści do są w drodze. Na razie się moczą.
:arrow: agresja chyba bardzo sie rozkłada bo cały czas jest spokój. Nie wiem czy to naturalne dla proporczykowców ale kazdy ma swój kawałek i wnim siedzi. Wszystkie spokojnie wypływają jak podaje artemie a potem rozchodzą (rozpływaja :twisted: )się na swoje miejsca. Czasami tylko pręza się obok siebie(cos jak bojowniki przed lustrem)
Dzięki za wszystkie rady. Jak już pozmieniam wszystko to wrzuce nowe fotki.
pozdr
futermelok
11-19-2005, 17:26
fakt pistie to raczej długo nie pociagną ale jakies paprotki albo wgłebka.
Po co moczyć liście ja spażam wrzątkiem i prosto do akwa.
Co do zachwania to jest to typowe z tym że jakbyś miał samice to samce znacznie czesciej by sie przepychały walcząc o wzgledy samic.
lordmidian
11-19-2005, 19:33
czyli majac taki układ jaki mam tracęmożliwość obserwowania prawdziwych zachowan... Cóż mozna poradzić. Na razie niech jest jak jest a będę się rozglądał za samiczkami...
dzięki
ddawidek8
11-19-2005, 20:45
wiesz raczej trudno bedzie utargowac sie o same samiczki, ale wiesz istnieje ryzyko ze kupisz samiczki innej odmiany barwnej - a to juz nie dobrze. oczywiscie chodzi glownie o wzgledy estetyczne i chec zachowania czystosci odmian, tak samo jak nie krzyzuje sie endlerow z gupikami, albo kakadu zwyklych z kakadu orange, miedzyrodzajowe krzyzowki moga byc nieciekawe pod wzgledem ubarwienia. . . ale mimo wszystko zycze powodzenia w szukaniu !
Pozdrawiam
futermelok
11-19-2005, 22:46
Wiesz co ja bym sie tam o czystośc odmian akurat w tym przypadku nie martwił bo i tak posiadasz populacje akwaryjną tzw. aquarium strain a nie jakąs daną populacje typu (A.striatum GBG 93/35) Jesli nieznasz nazwy populacji i jest ona nie oznaczona to i tak są juz to tylko tzw populacje akwariowe i czystośc odmian i populacji ma drugoplanowe znaczenie, gdyż własnie te ryby są krzyżówką róznych odmian i populacji. (jeszcze jedna krzyzówka nie zawiele im zaszkodzi)
Co do zachowania to chyba u kązdego gatunku cieżko obserwować pełnie zachowań jak sie ma ryby tylko jednej płci.
Ps w tej chwili link pod moim podpisem nie działa z powodów technicznych ale od poczatku tygodnia powinno byc ok. Polecam przejrzeć zawartoś.
Ps.2 Jesli juz byś kupił te samice to conajmniej 3 szt i wtedy koniecznie zrezygnuj z którychś samców i zostaw tylko najwyżej 3 samce
lordmidian
11-20-2005, 09:58
o czystosci odmian nie musicie tłumaczyć, zawsze zwracam na to uwagę.
Docelowo chcę miec 1 samca i 4 samice ale nie wiem czy to się uda.
pozdr
ddawidek8
11-20-2005, 11:28
lordmidion mam 54 litrowe akwa i wlasnie jesli uda mi sie sprzedac sz.pręgowane to z miła chęcia odkupiłbym od ciebie 3 ssamce (sam bede poszukiwal samic), mam kolezanke w Poznaniu wiec przy okazji odwiedzin moglibysmy dokonac 'tranzakcji'. . . jak na razie to nic pewnego, bo najpierw musze przekazac odplatnie szczupienczyki w dobre rece. . .
Pozdrawiam
P.S. Futermelok o tej porze raczej nie ma co liczyc na kupno ikry co nie ? Jest odrobine za zimno . . .kurde. . . i co czyzbys musial zdac sie na laske i nielaske zoologow. . . . :roll:
futermelok
11-20-2005, 12:16
Na wysyłke ikry przynajmniej pocztą jest zdecydowanie zazimno, ewentualnie przesyłką PKP.
Ps. mam do sprzedania 2 samce i 5 samic F. gardneri (sprzedaje niestety tylko w całości jakby byli chetni to dajcie znac na priwa)
lordmidian
11-20-2005, 19:52
ddawidek8-jak będziesz chętny na te rybki to pisz... Myśle ze bedą czekały.
pozdr
Eligiusz
11-21-2005, 08:13
Na moje oko, to co pływa w akwarium to nie proporczykowce nigeryjskie (gardnera) ale raczej proporczykowce Schela.
ddawidek8
11-21-2005, 14:11
Eligiusz ne chce w razie czego podważać twojej wiedzy bo wiem ze kiedys zajmowales sie karpiencami (nie wiem czy nadal), ale jak dla mnie te jego proproczykowce to gardnery mieszanka formy najbardziej popularnej http://www.killi.cz/killi/galerie/fundulopanchax/img00016.jpg i Makurdi http://www.killi.cz/killi/galerie/fundulopanchax/img00013.jpg , czyli tak jak powiedzial Futermelok to kundelek - aquarium strain, a moze Lordmidian umiescisz jakieś wyrazniejsze fotki, to wtedy problem okreslenia gatunku bedzie mniejszy :)
lordmidian
11-21-2005, 18:11
jasne, zaraz będą fotki... Moja nazwa bazowała na ksiazce ale nie upieram sie., To początek mojej przygody z karpiencowatymi...
pozdr
futermelok
11-21-2005, 18:22
Witam
Przy tej jakości zdjeć nie odwarzył bym sie na rozróznianie gatunków zwłaszcza że p. schela jest bardzo podobny do p. gardnera, zas samch odmian i populacji proporczykowca gardnera jest bardzo bardzo duzo dotego dochadzą krzyzowane formy akwaryjne i kwestia podziału przez wszystkich nazywanego p. gardnera na dwa podgatunki F. gardneri gardneri i F. gardneri nigerianum.
Merytoryczna dyskusja pozostaje chyba jednak zgodna bo te dwa gatunki są niemal identyczne w wielkości, temperamencie i zachowaniu. Jedyne rzeczą dla której warto by było dokładnie oznaczyc gatunek to to że gdy kolega bedzie dokupywał samice to tylko z tego samego gatunku co samce. Bo coprawda nie mam nic przeciwko mieszaniu i tak juz miesznaców ale mieszanie gatunków to już zupełnie inna sprawa.
Ps. w miare możliwości zamieść wieksze zdjęcie jednej ryby tak aby mozna było okreslic gatunek.
lordmidian
11-21-2005, 18:22
to jest co prawda zdjecie z ksiazki ale te w akwa wyglądają identycznie... Na porównywaniu sie znam,gwarantuje :D
pozdro.
lordmidian
11-21-2005, 18:25
nigdy nie mieszam odmian, :8: nawet przy rozmnazaniu bojowników. Jedyne krzyżówki jakie robiłem były na gupikach ale w celach czysto naukowych.
pozdr
futermelok
11-21-2005, 19:24
To co zamiesciłes na zdjeciu jest najbardziej podobne do F.gardneri nigerianum Makurdi. Ale powtarzam jest najbardziej podobne mam przed soba Aqualoga z proporczykowcami i są jeszcze przynajmnie 3 populacje pod które można by to było podciagnąc. Ja się jednak powtórze nie jestem zwolennikiem nadawania nazw populacją których nie jesteśmy pewni co do ich pochodzenia.
Ps. moim zdaniem ryby na pierwszym zdjeciu wygladaja troszkę innaczej jakbyś mógł to jednak lepsze by było zdjęcie twoich ryb.
Ps.2 ja nikogo nie namawiam do krzyzowania czegokolwiek a tylko z mojego punktu widzenia nic wielkiego sie nie stanie jak pomieszamy kundelka z kundelkiem.
lordmidian
11-21-2005, 20:35
ok. postaram sie zrobić lepsze zdjecie ale będzie trudno...Mój aparat ma problemy ze zblizeniami...
A tak czysto teoretycznie to ma znaczenie jaka to jest odmiana(oczywiście przy tak małej różnicy ze przeciętny akwarysta nie umie rozpoznać?)
Chodzi mi o to czy jest róznica poza fenotypem...
pozdr
futermelok
11-21-2005, 22:08
Jak juz pisałem w zachowaniu wielkości temperamencie nie ma wiekszych róznić jak juz sie pożądnie zagłebisz w tajniki systematyki proporczykowców i mnogość róznych populacji stwierdzisz że czasem róznica juz nawet nie miedzy konkretnymi populacjami ale nawet pomiedzy dwoma gatunkami jest bardzo subtelna tak jak np. pomiedzy F. gardneri a F. scheeli
Poniżej linki do róznych populacji
http://www.alfanita.com/gallery/fundulopanchax_fr.htm
http://www.gardneri.fische-killifische.de/nigerianus/nigerianus.html
Eligiusz
11-22-2005, 07:45
Faktycznie, nie przyjrzałem się dokładnie. To są gardnera.
pozdrawiam
Kiepska jakość zdjecia, ale ja bym obstawał przy tym, że to Fundulopachax schelli.
Zgadzam sie z Plushy. Wedlug mnie to shela na 90% ale na pewno nie nigerianusy. Jak juz to jakas odmiana gardnera lub mieszniec gardnera z nigerianusem. Zgadzam sie takze z jedna z wypowiedzi ze czy wieksza ilosc samcow tym slabna zachowania terytorialne i zmniejsza sie agresywnosc, W swoim zbiorniku mialem 14 samcow i jedna samice i dochowalem sie paru mlodych i troche ikry czasami zbieram.
Przy okazji Plushy jak tam poliaki, plywaja?
Pozdrawiam
Dla mnie to czytse scheele, przynajmniej ten centralnei na zdjeciu co go najlepiej widać. Co do poliaki to pływają, chodź tylko 7, ale to moja wina - coś nie tak zrobiłem bo mi masa ikry splesniała. Jednak te co zostały - sa w dobrej kondycji. A jak diapterony od Kadleca? Ja własnie zamówiłem i wysłałem mu kasę. Zastanawiam się czy nie reklamować temu anglikowi ikry, czy kontaktowałeś się z nim? Ja doliczyłem się 3 sztuk ikry diapteronów i mi się wszytskie wylęgly (wylęgalność super, ale ilośc nie ta :D A już całkiem schodząc z tematu - czy masz jeszcze pelię na zbyciu?
pozdrawiam
Hej
Pelii nie mam na razie, Jeden angol wzoal bez licytacji 3 porcje od razu za 12 a potrzebowalem kasy na paypalu bo kupowalem ryby za 500 euro. Poliaki powinny Ci wystarczyc jakby cos nie tak to Ci dosle ikre. Ja zalalem w tamtym roku ogonese no i sie wykluly ale je olalem no i 2 zostaly ale na szczescie parka a dzisiaj zauwazylem pare 2 - 3 tygodniowych mlodych. Anglika na razie nie obsmaruje bo to moja wina bo kupilem ikre zima a mam ochote na jego elberti, rectogense i cyanostictum. Na razie musze rozwunac to co mam a juz mam tego sporo. Od Kadlca rosnie mi pare diapteronow i mnostwo gabunese, czekam na termin zalania avihang i T dolichopterus. W tym roku stawiam bardziej na Callopanchaxy. Mam pare monrovie od Kadlca ikre Toddi i ocidentalis i czekam na 2 populacje zywych occidentalis. No i chcialbym z jednorocznych T dolich. i Micromoema wychowac. Wymienilem sie z hoszpanem ikra ja mu poliaki Bolifamba a on mi poliaki MIle 29 ale nic mi sie nie wyklulo ale mam nadzieje ze jeszcze raz mi przysle bo mu zalezy na moich Sc geryi i Ch splendotoure
Pozdrawiam
Ja też się na razie wstrzymam reklamacjami ikry tego Anglika, bo także muszę spróbować zakupić d. cyanosticum i elberti Ntui u niego. Czy ten Hiszpan to Oscar? Umówiłem się z nim na wymiankę - chcę dostać jego bualanum, ale wyjechał teraz na wakcje i będzie za trzy tygodnie.
Tak to Oscar. Jego buluanum bede zalawal jutro. No i tez czekam jak wroci:) Diapterony mozna kupic po wystawie z licytacji ale podobno ceny za pare przekraczaja 100$, tak ze na razie w tym roku aleje wystawy. W akwarium plywaja mi 3 pary dargei Mbam i czekam na bualanum Ntui. I moze uda mi sie zalatwic elberti Matapit. Mam slabosc do grupy Kathetys i elegans.A jak tam ikra od Safial? Ja czekam na Ch riggenbachi Yabassi ale zywe ryby. Przy okazji moze wiesz czy A pooli jeszcze isnieje i czy chrystyi to zamiana z pooli czy wydzielone pare gatunkow?
Kupiłem od Safiala Ch. riggenbachi Yabassi i z tego co widziałem ikry było tyle ile obiecywał, lecz nic mi sie jeszcze nie wykluło (ale będzie na dniach bo już widze we wszystkich ziarnach ikry oczy). Wydaje mi się, że gość jest bardzo solidny. Czekam na primigenium - pisał, że wstrzymał się z wysyłką, bo w Niemczech jest zimno ostatnio (poniżej 16 C). Z christyi i pooli nie mam pojęcia - nie mam killidaty, a tam może jest coś na ten temat. W ogóle w temacie nazw i gatunków jest straszne zamieszanie. Widzę, że mamy zamiłowanie do tych samych ryb - mi też się bardzo podobają kathesis, diapterony i callopanchax. Zamierzam jednak większe zakupy robić w sierpniu i wrześniu - jak przejdą upały (z uwagi na diapterony i część kathesis, które są zimnolubne). Zobaczę w tym roku jaką uda mi się utrzymać temperaturę w baniakach domowymi sposobami. Jak będzie zbyt wysoka to chyba kupię w przszyłym roku minicoolera Aquamedica przy zalożeniu , że uda mi się z diapteronami. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami sprowadzimy do kraju kilka ładnych i rzadkich gatunków.
pozdrawiam
Promigenium juz u mnie plywa i sa pieknie wybarwione i konkretna populacja a nie aquarium strain. Mysle ze niedlugo bede zbieral z nich ikre. Przy okazji sa duzo ladniejsze od striatumow (wedlug mnie) Mam nadzieje jeszcze sprowadzic pare scriptaphyosemionow i probuje zalatwic A sp. Oyo mmmmmmm0 i wszystkie mirabilisy mu sie podobaja. Na razie mam 2 gatunki. Docelowo postaram sie o diapterony. <a, pomieszczenie na polnocna strone no i piwnice tak ze temperature raczej utrzymam. Rozmawialem z chodowca z niemiec ktory ma powiedzial ze nawet diapteronom nie przeskadza wysoka temperatura oczywiscie na pare dni. Mam malo czasu na rybki i czesto je nieco zaniedbuje ale kazdy gatunek trzymam oddzielnie w 50l akwarium tak ze nie ma za duzo roboty i karmie zywym tak ze wystarczy im 2do 3 razy w tygodniu cos wrzucic,