PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie o karmienie

Gablysia
05-29-2004, 18:00
Powiedzcie mi proszę jak często należy karmić rybki. W moim akwarium 60l mieszkają 2 mieczyki, 3 razbory, 2 tęczanki, 2 gupiki, 2 glonojady i 2 brzanki rekinie. (Nie wiem czy to nie za dużo, ale ja dopiero zaczynam). W większości artykułów które czytałam pisze że rybki karmi się 3 razy na dzień małą dawką pokarmu, a gdy poszłam do sklepu pani zrobiła ogromne oczy :shock: i powiedziała że rybki należy karmić raz na 3 dni. To straszna różnica i nie wiem teraz co mam robić. Myślę sobie że to wszystko są maluchy, nie mają jeszcze miesiąca odkąd je kupiłam, więc może potrzebują więcej amu. Nie chce popełnić błędów a tak mało jeszcze wiem o akwarystyce :oops:
Powiedzcie mi jak często karmicie wasze rybki, i czy przypadkiem nie mam za dużo tych rybek w akwarium (bo chciałabym dokupić jeszcze ze dwie razbory, zeby tym trzem nie było smutno)
Sorry za takie głupiutkie pytanie :roll:

zychu
05-29-2004, 18:59
Rybki najlepiej jest karmić 2-3 razy dziennie małymi porcjami. Ja tak robie (pewnie większość akwarystów też) i rybki czują się dobrze.Tej pani w sklepie bym nie słuchał...
Co do obsady baniaka to oddaj do sklepu te brzanki rekinie. Twoje akwarium jest o wieleee za małe na te ryby. Możesz chyba dokupić 4-5 razbor. To ryby stadne i będą się lepiej czuły. Jeżeli chodzi o tenczanki to nie znam się na nich :oops: . Poczekaj na rade kogoś kto wie, jakie te ryby mają wymagania.

Maciej
05-29-2004, 20:09
Zgadzam się z poprzednikiem. Najważniejsze aby podawać tyle aby pokarmu kilka minut rybki zjadły, dlatego też można karmić 3, 4 a i więcej razy razy. Wszystko zależy w jakim czasie zjedzą podaną dawkę pokarmu. Warto np. 1 x w tyg je przegłodzić, co na pewno im nie zaszkodzi, a wręcz poprawi. Po pewnym czasie będziesz wiedziała ile jest OK. Poobserwuj trochę zachowanie się rybek, to jest najlepszy sposób poznania ich potrzeb.

marking
05-30-2004, 09:52
Proponowałbym Ci karmienie 3-4 razy dziennie w małych porcjach, które ryby zjedzą w ciągu 2 minut. Lepiej karmić częściej małymi porcjami, niż żeby pokarm opadał na dno.

Gablysia
05-30-2004, 12:28
Dziękuję. Tak właśnie przypuszczałam, więc zdziwiło mnie to co powiedziała ta kobitka z zoologicznego. Tym bardziej że gdy nie dostały np. kolacji większość z nich skupiała się na szukaniu pożywienia między kamykami albo skubała roślinki. Więc potrzebują tyle jedzenia ile dostają.
A głodówkę zafunduje im jutro. Niech się zajmą roślinkami, w końcu trochę zieleniny każdemu jest potrzebne :P