PDA

Zobacz pełną wersję : PLESNIAWKA POMOCY!!!!!!!!!!

samer
05-28-2004, 21:56
PROSZE O RADE MAM 450l i mam rybcie chore na plesniawke temp wody 26-27 stopni, nie wiem co robic zeby rybcie były zdrowe. POMOCY!!!!!!

Yeti
05-28-2004, 22:12
Proponuję bez paniki. Zrób szukaj i wpisz Pleśniawka - dostaniesz sporo wyników.
Dlaczego uważasz, że to pleśniawka?
Jeśli jesteś pewien zastosuj MFC i podnieś temp. do 29-30 stopni.

samer
05-28-2004, 22:18
Proponuję bez paniki. Zrób szukaj i wpisz Pleśniawka - dostaniesz sporo wyników.
Dlaczego uważasz, że to pleśniawka?
Jeśli jesteś pewien zastosuj MFC i podnieś temp. do 29-30 stopni.

Jestem pewien ze plesniawka zobaczył moj szwagier ona jest akwarystą juz 25lat zna sie ale nie powiedział jak elczyc bo musiałem uciekac do pracy:((
Ale dzieki za rade

Paddy West
06-07-2004, 11:26
Tez mam chyba plesniawke u mieczyka.Tylkio nie jestem pewien bo czytaklem ze ona najpierw atakuje pletwy a mieczyca ma plamke(szaro biala ale nier jest to "korzuch") na grzbiecie- w polowie odkleglosci miedzy glowa a pletwa grzbietowa a droga na boku.
Dookola tej plamy zauwazylem zgrubienia , takie farfocle jakby zlazaca skora(???????????).
Ryba siedzi przy dnie....

Katka
06-08-2004, 10:01
Przede wszystkim należy usunąć przyczynę pleśniawki to choroba złych warunków w akwarium (plus osłabienie ryby). Po zlikwidowaniu przyczyny zazwyczaj pleśniawka sama znika (o ile nie jest zbyt zaawansowana).
Leczenie to przemywanie zaatakowanych miejsc (u większych ryb) np. Riwanolem, lub krótkotrwałe kąpiele (w osobnym naczyniu) w nadmanganianie potasu (1g/10L wody po 20-30min, powtarzać co dzień do ustąpienia) albo w soli niejodowanej (20g/1L wody ok. 15 min.)