Zobacz pełną wersję : pomocy ! Problem z PH
Jestem tu nowy i od razu mam pytanie. Moje akwa ma 100 l, i mieszkają tam bocje, molinezje, mieczyki, 2 gurami i 2 glonojady. Ph było ok 7.8 i twardość węglanowa 6 i było dobrze. Słyszałem, że żyworodne lubią twardą wodę.Ale gdy przybyły glonojady + korzeń bo dowiedziałem się że muszą mieć celulozę do prawidłowego rozwoju , Ph spadło do 7.2, - 7.4. i bocje zachorowały na ospę. Czy to mogło mieć wpływ (zmiana parametrów)? Podniosłem temperaturę do 28' i dodałem 10 ml zieleni i po 2 dniach 5 ml. Jakie powinnienem trzymać Ph i twardość, i czy dobrze leczę moje ryby? Jestem początkujący, pomóżcie.
pH masz wysokie jak na ryby, ktore trzymasz. Poza tym bocje sa zbyt duze na Twoje akwarium /jesli to sa wspanialem rosna do ok 30 cm/.
Zmiana pH raczej nie miala wplywu na chorobe. Bocje wspaniale sa bardzo na nia czule i nic na to nie poradzisz. Proponowalbym zjechac powoli z pH nawet do 6,8. Napisz cos wiecej o swoim akwarium i przede wszystkim czy bocje juz doszly do siebie.
Plamki na bocjach pojawily sie dwa dni temu i teraz sa jeszcze, ale juz mniej. Kompletny skład to: 2 bocje wspaniałe, 2 bocje striata, 4 mieczyki, 2 molinezje, 2 gurami marmurkowe i 2 zbrojniki niebieskie (jeszcze bardzo małe). Bocje w chwili obecnej mają ok. 6cm (striata ze 4cm). Mieczyków bylo 5, ale pewnej nocy wszystkie poszly spac, a rano jedna nie miala brzucha. Czy była to robota zespołowa? :twisted: W pierwszym czytaniu myślałem, że to bocje. Kiedy zmienic zbiornik na wiekszy i na jaki ? Co robicie, gdy wyjeżdzacie na dłużej (powiedzmy 2 tygodnie)? Karmić może rodzina, ale parametrów i porządku nie bedą pilnować ...
W sklepie gdzie kupowałem bocje, sprzedał mi preparat ICHTIOSAN firmy tropical. Motywował to tym ,że zmiana środowiska wodnego(czyli parametrów wody) może doprowadzić do ospy. Profilaktycznie zalecono mi dodać ten preparat i nic się nie stało po wpuszczeniu rybek. Co do wątpliwości KLAYMANA, rybki te rosną tak powoli, że zawsze można je wymienić na mniejsze jak podrosną, a dają wiele satysfakcji :D Co do porządków w akwa, sprzątnąć przed wyjazdem, podmienić wodę, nakarmić i będzie wszystko OK. Tak wyczytałem na tym forum.
Ichtiosan jest dużo mniej skuteczny niż Costapur Sery. Bocje z reguły rosną baaaaardzo długo a co do mieczyka to raczej zespół zgon+bocje+glonojady. 2 tygodnie możesz po ustabilizowaniu się układu zostawić akwa bez problemu(najlepiej trochę mniej karmić) chyba, że filtry zapychają się szybciej.
Rav_Lublin
06-01-2004, 11:29
Ja stosowalem ichtiosan i rybki wyzdrowialy
Nie piszę który preparat jest lepszy, stosowałem ICHTIOSAN i mimo przenoszenia bocji do nowego akwa nie zachorowały na ospę. Na czym opierasz swoje zdanie lepszy-gorszy?
Lord Paszka
06-01-2004, 12:45
W sklepie gdzie kupowałem bocje, sprzedał mi preparat ICHTIOSAN firmy tropical. Motywował to tym ,że zmiana środowiska wodnego(czyli parametrów wody) może doprowadzić do ospy.
Wydaje mi się, że gość wpuścił Ciebie w maliny. Ospa nie bierze się sama z siebie i nie powinno się stosować chemii bez konieczności. Prawdopodobnie gość nabył ryby z kulorzęskiem i wytłumaczył Tobie to w taki sposób i naciągnął Ciebie jeszcze na dodatkowe koszty zakupu leków.