PDA

Zobacz pełną wersję : Gałęziatka

Raffy
05-27-2004, 19:47
mam gałęziatkę - ozdobną kulkę glonów w akwa, 25 l./ośwt.25W, słyszałem że trzeba raz w tygodniu płukac pod biezącą wodą ? czy to prawda :?: płukać w kranówie :?::?:

Lord Paszka
05-27-2004, 19:51
mam gałęziatkę - ozdobną kulkę glonów w akwa, 25 l./ośwt.25W, słyszałem że trzeba raz w tygodniu płukac pod biezącą wodą ? czy to prawda :?: płukać w kranówie :?::?:

Jednym z zabiegów przy Cladophora aegagropila czyli gałęzatce kulistej jest mycie jej pod bieżącą wodą raz w tygodniu. Ponoć wtedy lepiej rośnie.

Poniżej załączam ciekawy link na temat tej rośliny ... mam nadzieję, że pomoże :-)

http://akwa-mania.mud.pl/cladophora.html

Raffy
05-27-2004, 20:28
dzieki :!:

Hammer
05-30-2004, 08:31
Ja swijej nigdy nie płukałem, ale wczoraj skorzystałem z tej rady, wypłukałem ja w misce i okazało się że po delikatnym wyciśnięciu wyleciała z niej chmura kurzu!! a z zewnątrz wydawała sie być czyściutka! Ale lepsze stało sie po włożeniu spowrotem do akwa, znowu napuchła wodą, a po paru godzinach wypłyneła na powierzchnie i śmiga do teraz nie mnogę jej utopić hehe, może macie jakis pomysł?

Maran
05-30-2004, 09:51
Jak rozpusci sie uwiezione w niej powietrze to sama opadnie na dno.

Lord Paszka
05-31-2004, 10:23
Ja swijej nigdy nie płukałem, ale wczoraj skorzystałem z tej rady, wypłukałem ja w misce i okazało się że po delikatnym wyciśnięciu wyleciała z niej chmura kurzu!! a z zewnątrz wydawała sie być czyściutka! Ale lepsze stało sie po włożeniu spowrotem do akwa, znowu napuchła wodą, a po paru godzinach wypłyneła na powierzchnie i śmiga do teraz nie mnogę jej utopić hehe, może macie jakis pomysł?

Więc zabieg okazał się skuteczny :-)

Wypłukana gałęzatka zaczęła bąbelkować a nadmiar tlenu unosił ją w tonii. Pewnie w nocy znów opadnie na dno.

Maran
05-31-2004, 18:21
Trudno powiedzeic czy to tlen z fotosyntezy czy powietrze uwiezione po wycisnieciu jej z wody po plukaniu. Mnie kiedys wyplynela samoczynnie na powierzchnie gdy byla w zbiorniku mocno oswietlonym swiatlem slonecznym i to akurat w miejscu gdzie lezala na dnie, w kazdym razie gaz.
SWoja droga to bardzo ciekawie wyglada, tak plywajaca, widzialem kiedys zbiornik (na zdjeciu) gdzie byla przytwierdzana rozplaszczona (a moze porozrywan do kamieni lub korzeni na dznie ja wglebka.

wirek
06-01-2004, 09:46
Jest to na pewno tlen z fotosyntezy, byłem raz świadkiem takiego zjawiska. Rzecz działa się dokładnie rok temu, w sobotę na początku czerwca. Słońce od kilku dni grzało jak dziś (we Wrocławiu). Moja gałęzatka około 4 cm średnicy była świeżo oczyszczona, to znaczy wytrzepana plastikową pałeczką bez wyciągania z akwarium, szyby były też świeżo oczyszczone z glonów, do tego żona zdjęła firanki z okien, nawet chyba i okna były otwarte na oścież. Gałęzatka leżała bezpośrednio przy szybie oświetlonej światłem słonecznym. Nie widziałem momentu jak szła do góry, ale wisieć musiała conajmniej 10 minut. Cała była pokryta pęcherzykami powietrza wielkości łebka szpilki. Niestety lustro wody w akwarium było w cieniu i po tych wspomnianych ok. 10 minutach kulka opadła i nie było efektu jojo. Oświetlenie ok. 0,4 W/l takiego działania nie miało

matyjasz
06-02-2004, 07:44
Moja gałęzatka od pewnego czasu zaczeła rozpadać się na multum kawałków :( O co jej chodzi ? :P

wirek
06-02-2004, 08:10
Pewnie usłyszała jakiś dowcip i pękła ze śmiechu. A tak serio, to duże i stare osobniki tak mają. Moja jest niewiele mniejsza od piłki tenisowej i od jakiegoś czasu odstaje jej płat wielkości 1/4 powierzchni. Jak całkowicie odleci, to go spróbuję przymocować do końcówki korzenia. Widziałem już gdzieś takie zdjęcie, jest to więc możliwe.