PDA

Zobacz pełną wersję : Gupiki

dziaradd
11-10-2005, 17:37
doszłem do wniosku ze juz za duzo jest postow typu gupiki a wiec dlatego.....
poniewaz jest to moj pierwszy artykoł to prosze sie nie zloscic tylko ppoprawiac ok??

Gupik(poecilia reticulata)

wielkosc: do 7 cm
pochodzenie: Wenezuela
zachowanie:nie zawadza nigdy nikomu
pokarm:wszystko wszystko i jeszce raz wszystko
rozmnarzanie: :wink:
jakosc wody :20 stopni celcjusza do 27 a woda to kranowa utrzymywana z ta sama jakoscia

gupik polecany jest szczegolnie poczatkujacym hodowcom choc formy dzikie nie sa juz tak łatwe w hodowli jak hodowlane:).
Gupiki rozmnarzaja sie tak łatwo ze asz cos o tym napisze,
do tarła(mozna tak to nazwac??)podchodza w zbiorniku ogolnym po około 3 tygodniach(zalezy od warunkow)samica staje sie groba i ma plama porodowa wtedy mozna juzodzielic ja na "porodowke"
gdy małe juz sie pojawia to wystarczy je karmic(na poczatku polecam skruszone tabletki tropikala a pozniej skruszone płatki) noi to chyba tyle aa i jeszce ze niewolno dopuscic u gupikow do chowu wsobnego (karłowacieja i ogolnie choruja)tzw ze sistra z bratem.....

Grzegorz Pietranek
11-11-2005, 02:11
Byłoby może fajnie, jeżeli oparłbyś się na jakichś źródłach, a nie pisał z głowy.. Generalnie bez ładu i składu i z MNÓSTWEM BŁĘDÓW!!! :evil:
Popraw błędy, rozwiń temat - nie rzucaj hasłami, a spróbuj opisać każdy problem chociaż jednym zdaniem.. :)

Richy
11-11-2005, 10:42
Żałsone... takie podstawowe inforamcje, nawet nie do końca sprecyzowane... coś w stylu "Jak utrzymać rybkę przy zyciu?" ... :lol:

dziaradd
11-27-2005, 16:42
poniewaz jest to moj pierwszy artykoł to prosze sie nie zloscic tylko ppoprawiac ok??

Gupik(poecilia reticulata)

wielkość: do 7 cm
pochodzenie: Wenezuela
zachowanie :nie zawadza nigdy nikomu
pokarm: wszystko i jeszcze raz wszystko
rozmnażanie: :wink:
Jakosc wody :20 stopni Celsjusza do 27 a woda to kranowa utrzymywana z ta sama jakoscia

Gupik polecany jest szczególnie początkującym hodowcom choc formy dzikie nie sa juz tak łatwe w hodowli jak hodowlane:).
do tarła(można tak to nazwać??)podchodzą w zbiorniku ogólnym po około 3 tygodniach(zależy od warunków)samica staje sie gruba i ma plama porodowa wtedy można już odzielic ja na "porodówkę".
gdy małe już sie pojawia to wystarczy je karmić(na początku polecam skruszone tabletki tropikala a później skruszone płatki) noi to chyba tyle aa i jeszcze ze niewolno dopuścić u gupikw do chowu wsobnego (karłowacieją i ogólnie chorują)tzw. ze siostra z bratem.....

BONUS:

jeśli kupujemy gupiki to polecam kupić same samce ponieważ jak zaczną sie rozmnarzac to nie m a później co z nimi zrobić .
dymorfizm płciowy :samiec ogólnie bardziej kolorowy ma gonopodium*
a samica jest blada , nawet niedoświadczony akwarysta może odróżnić gupiki.
w naturze został wprowadzony na wszystkie kontynenty ponieważ:
łatwo sie rozmnażają i ma małe wymagania ale za to zajadał larwy komarów/zajada które sa prawdziwym utrapieniem
*zamiast płetwy odbytowej taki długo pręcik.
Prawie wszystkie Poecilie pochodzą z rodziny piekniczkowatych ,gupki tez.
Zagęszczenie obsady :jeden osobnik na jeden litr.

Towarzystwo :trzeba do nich umjejetnie dobierać ryby ponieważ:
Ich piękne płetwy są łatwa zdobyczą* dla innych ryb takich jak:
-Pielegnica pawiooka
-bojownik wspaniały
- czasem można tez trawić na upierdliwe prątniki barwniaki czy skalary
-welony(nie trzymajcie ICH W KULACH rur)
- na wszelki wypadek napisze z żadnymi pyszczkami
- i ze wszelkimi brzankami!!
-grubowarg
Lecz niestety niektórzy myślą ze gupiki wytrzymają wszystko i ze sa bezwartościowe młode wyzucaja do klozetu a oto sposób jak dobrze wykorzystać młode gupikow:
Niestety smutny sposób możemy młode dać większym rybkom lub wykorzystać jako starter do zbiornika możemy tez jeśli ryby sa czystej krwi i sa ładne przydużym szczęściu możemy sprzedać do sklepu zoologicznego.
PS :bonus krotki ale przynajmniej poprawiłem błedy!!a i ze długo tego nie robiłem to wcale nie znaczy ze się przestraszyłem i niechciałem pisać po prostu nie miałem czasu.

słamka
11-28-2005, 16:06
NIE PODOBA MI SIĘ I UWAŻAM ŻE ROBISZ Z NAS OSOBY WOGÓLE NIE DOŚWAIDCZONE! DO TEGO TE BŁĘDY...... ZANIM COŚ OPUBLIKUJESZ - ZASTANÓW SIE!

dziaradd
11-28-2005, 16:38
NA SAMYM POCZATKU NAPISAŁEM ZE JESLI WIESZ COS WIECEJ TO NAPISZ A BŁEDY POPRAWIŁE(CO PRAWDA NIEWSZYSTKIE BO NIE MIAŁEM DUZO CZASU).

dziaradd
11-28-2005, 16:38
NIE PODOBA MI SIĘ I UWAŻAM ŻE ROBISZ Z NAS OSOBY WOGÓLE NIE DOŚWAIDCZONE! DO TEGO TE BŁĘDY...... ZANIM COŚ OPUBLIKUJESZ - ZASTANÓW SIE!

a wiec uwazasz sie za osobe doswiadczona
????
chyba masz za wykokie mniemanie

słamka
11-28-2005, 16:48
przepraszam że cie uraziłam ja tylko dbam o innych siebie jak najbardziej pominę przepraszam :(

Richy
11-28-2005, 19:37
Zgadzam się z przedmówcą! Jeśli nie masz czasu i masz pisac z błędami, to lepiej w ogóle nie pisz, to nikomu na dobre nie wychodzi... "taki długo pręcik" - czy mi się zdaje, cze pisałeś to sam? Przykro mi... To się nazywa gonopodium. A to, co napisałeś nie nazwałbym artykułem, tylko notką. No cóż, myślę, że poczekamy, żebys miał czas, żeby napisać prawdziwy artykuł... :lol:

dziaradd
11-29-2005, 13:41
Zgadzam się z przedmówcą! Jeśli nie masz czasu i masz pisac z błędami, to lepiej w ogóle nie pisz, to nikomu na dobre nie wychodzi... "taki długo pręcik" - czy mi się zdaje, cze pisałeś to sam? Przykro mi... To się nazywa gonopodium. A to, co napisałeś nie nazwałbym artykułem, tylko notką. No cóż, myślę, że poczekamy, żebys miał czas, żeby napisać prawdziwy artykuł... :lol:
napisałem tak poniewaz nie kazdi wie co to gonopodium

słamka
01-03-2006, 15:38

????

tak mam akwarium 5 lat i tak właśnie uważam :lol:

dziaradd
01-04-2006, 19:35

????

tak mam akwarium 5 lat i tak właśnie uważam :lol:
ja mam akwarium 6 lat iza takiego sie nie uwazam :evil:

Richy
01-05-2006, 12:48
Niezmiernie nam przykro, że mając akwarium 6 lat nie masz doświadczenia - sam tak powiedziałeś. A jeśli nie masz doświadczenia akwarystycznego, to nie powinieneś pisać artykułów i zamiast sprzeczać się z innymi użytkownikami, powinieneś poprawić artykuł!

dziaradd
01-07-2006, 21:56
Niezmiernie nam przykro, że mając akwarium 6 lat nie masz doświadczenia - sam tak powiedziałeś. A jeśli nie masz doświadczenia akwarystycznego, to nie powinieneś pisać artykułów i zamiast sprzeczać się z innymi użytkownikami, powinieneś poprawić artykuł!
smieszny jestes wiesz?
napisałem ZE ZA TAKIEGO SIE NIE UWAZAM A DOSWIADCZENIE...SAM SIE NIE BEDE OCENIAŁ

Richy
01-08-2006, 14:34
Napisałeś, że nie uważasz się za osobę doświadczoną... :lol:

Raffy
01-08-2006, 17:07
do tarła(mozna tak to nazwac??)

padłem :rotfl:

Grzegorz Pietranek
01-08-2006, 20:29
padłem :rotfl:Rafał!!! Bo się narazisz Dziaaddowi i forum spłynie Twoją krwią!!!
On nie odpuszcza.. :twisted:

amari
01-09-2006, 08:11
nie zauwazyłem, ale niech bedzie - w końcu masz tak duże doświadczenie...

Więc ja się nie złoszcze.
1. Zawartosc merytoryczna obu postów - zerowa.
2. Budowa i konstrukcja zdań, nawet prostych jest Ci kompletnie nieznana - wyciągnij z tego wnioski.
3. Ortografia i literówki - jakoś znajdujesz mnóstwo czasu na bezsensowne i, w pewnym sensie, ośmieszające Twoją osobę odpowiedzi a nie masz czasu na poprawienie okropnych błędów. Wydrukuj sobie swoje wypowiedzi, a potem daj kopię do poprawienia dla ucznia, ja wiem, moze 4-5klasy i porównaj. Może zrozumiesz o czym mówimy.
4. Ten dział ma być zbiorem przydatnych i wartościowych dokumentów - Twoja wypowiedz taka nie jest. Ja w przeciwniestwie do Ciebie mam 16-letnie doswiadczenie i tak jak poprzednicy nie napisałbym nigdy takiego artykułu, bo rozumiem ze informacje w tym dziale maja byc pełne i sensowne. To kwestia obiektywizmu a nie nabijania gł***ch liczników.

Richy
01-09-2006, 14:53
I nie pisz kolejnych postów, że się z nami nie zgadzasz, tylko weź lepiej, o ile ci na tym zależy, popraw artykuł...

Raffy
01-10-2006, 14:46
padłem :rotfl:Rafał!!! Bo się narazisz Dziaaddowi i forum spłynie Twoją krwią!!!
On nie odpuszcza.. :twisted:

ze mną nikt nie ma szans :P a więc autorze tego artykulu STAŃ DO WALKI !! :twisted: :twisted: :lol:

EmPek
02-17-2006, 16:38
Napewno to informacje w pełni mi sie przydadzą :wink: ...dobrze ze ktos zrobił taki artykuł bo niektórzy to naprawde pytaj sieo rozmnażanie GUPIKÓW heheh a tak to bedziemy ich wysyłąć na ten temat hehe;)

dziaradd
02-18-2006, 19:26
Napewno to informacje w pełni mi sie przydadzą :wink: ...dobrze ze ktos zrobił taki artykuł bo niektórzy to naprawde pytaj sieo rozmnażanie GUPIKÓW heheh a tak to bedziemy ich wysyłąć na ten temat hehe;)
dzieki ^_^'

dziaradd
02-22-2006, 16:31
padłem :rotfl: Dziaaddowi
:jakiemu dziadowi jakiemu dziadowi

Mateusz666
02-22-2006, 17:25
Musiałem się wypowiedzieć.Poprostu nierozumiem na czy polega wasza kłutnia..wszyscy piszą to samo i tak właśnie "zapycha"się forum zbędnymi postami.Według mnie autor chciał dobrze a to że to jego pierwszy arytkuł, chyba miał prawo się pomylić, a od poprawiania forumowiczów według mnie powinien być modernator, bo przez takie wytykanie zrobiły się tego 2 strony :evil: :evil: :evil: Dajmy trochę czasu autorowi i poczekajmy na poprawe arytkułu:]Pozdro:]mam nadzieje że nikogo nie uraziłem(nie miałem takiego zamiaru)

Grzegorz Pietranek
02-22-2006, 21:03
Musiałem się wypowiedzieć.Poprostu nierozumiem na czy polega wasza kłutnia..wszyscy piszą to samo i tak właśnie "zapycha"się forum zbędnymi postami.Według mnie autor chciał dobrze a to że to jego pierwszy arytkuł, chyba miał prawo się pomylić, a od poprawiania forumowiczów według mnie powinien być modernator, bo przez takie wytykanie zrobiły się tego 2 strony :evil: :evil: :evil: Dajmy trochę czasu autorowi i poczekajmy na poprawe arytkułu:]Pozdro:]mam nadzieje że nikogo nie uraziłem(nie miałem takiego zamiaru)
Kłótnia polega na tym, że dwie strony mają odmienne zdania, a poziom jednej ze stron nie pozwala na prowadzenie dyskusji..
Tego, czego Dziaadd chce nie wie nikt na tym forum.. Wątpię, żeby Dziaadd sam wiedział..
Skoro podejmuje się napisania artykułu, to powinien zrobić to dobrze, a nie tak..
Odzywałem się wtym poście jako 2 czy 3 osoba, więc uwagę moderatora masz..
Autor dostał 3 miesiące i 12 dni na poprawę artykułu.. Chyba wystarczy?

Wątek zostaje zablokowany.. Nie wiem jeszcze, co z nim zrobię.. Na pewno nie usunę.. Może przeniosę do Humoru.. ;)